Samsung S Health: osobní trenér a dietolog v mobilu

Vyzkoušeli jsme Samsung S Health. Začít můžete s mobilem a aplikací, ale s celou haldou příslušenství možnosti rostou.

Monitorování stravy

Jednou z hlavních funkcí aplikace S Health je monitoring příjmu potravy. Dělí ji na čtyři základní chody - snídaní, svačinu, oběd a večeři, přičemž svačin můžete mít i několik. V rámci každého chodu přidáváte různá jídla a velikost porcí včetně volitelné poznámky a fotografie jídla. V aplikace jsou předpřipravená jídla s nutričními hodnotami, zdrojem dat je společnost Fatsecret. Pro českého uživatele je problém s označením jídel, protože jsou pouze v angličtině. Naopak nutriční informace jsou popsány již v češtině. Naštěstí je možné přidávat vlastní jídla s energickými hodnotami (v kcal) a ukládat je do vlastního seznamu, při zadávání hodnot jsme čerpali z webových kalorických tabulek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menu pro sledování stravy, přidáváme nové jídlo, historie energetického příjmu rozdělená podle druhu jídla (snídaně, svačiny, oběd, večeře) a to stejné zobrazené v protokolu. Předpřipravený seznam potravin je v angličtině, pokud se v ní neorientujete, můžete si napsat vlastní seznam potravin, potřebné údaje najdete na internetu. Při zadávání potravy je třeba i správně vybrat velikost porce, resp. její hmotnost

Jakmile máte k jídlu přidány velikosti porcí, průběžně hodnoty ukládáte a na konci dne se dozvíte, zdali jste se přiblížili cíli nebo jste jedli více či méně. Doporučený energetický příjem je založen na tom, zdali chcete udržet svoji hmotnost, přibrat nebo zhubnout, to vše můžete nastavit ve vašem profilu. Pokud se metě přiblížíte, na titulní straně S Health uvidíte zlatou medaili. Historii energetického příjmu můžete opět vidět v grafech, dvojicí prstů zužujete nebo rozšiřujete osu x.

Chůze jako spalovač kalorií

Jakmile aktivujete cvičení, vypne se Partner při chůzi. Noblesní označení neznačí nic jiného, než krokoměr. Telefon vychází z vašeho nastaveného profilu a počítá vám kroky, což eviduje v samostatné obrazovce nebo ve widgetu na ploše. Jakmile evidenci kroků jednou spustíte, běží automaticky každý den, dokud ji nezastavíte. Zdrojem dat mohou být v současné době i hodinky Galaxy Gear, které mají také integrován krokoměr. Synchronizaci kroků z hodinek musíte provést manuálně přes aplikaci, přičemž se započítají hodnoty toho zařízení, které průměrně eviduje více kroků za hodinu. V praxi je však dobré využívat krokoměr z hodinek i telefonu, pokud např. budete obě zařízení používat půlku dne a pak půjde běhat bez telefonu, hodinky zaznamenají výsledky za celý den a data s telefonem úspěšně sesynchronizují.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dnes jsem zatím ušel 522 kroků, cíl je 10 000 kroků, ale to se dá kdykoliv změnit. Můžete se podívat na předešlé dny nebo na detail jednotlivých záznamů. Své výkony můžete porovnat i s ostatními, nerovný souboj naší pozice s největším cestovatelem nevypadá moc růžově. Zajímavá je i celková vzdálenost, kterou urazili uživatelé s aplikací S Health, byť jen čistě ze statistického pohledu

S Health kroky počítá po svém a lehce je nadsazuje, hodnoty u vámi ušlé vzdálenosti leckdy vypadají hodně optimisticky, odhadujeme však, že reálná vzdálenost je zhruba o 10 % nižší. Pokud máte profil nastavený jako veřejný, můžete svou ušlou vzdálenost porovnat s ostatními uživateli S Health. Zatímco při testech jsem pěšky urazil 6 km, někteří stihli za posledních 7 dnů urazit i 700 km. Součet všech ušlých vzdáleností se promítá do meziplanetárních poměrů, v současné době to činí 162 milionů kilometrů. Spíše, než statistický údaj, to vypovídá o tom, že aplikace S Health je poměrně hodně používána, a to po celém světě.

Podporované příslušenství

Přes hlavní nabídku se dostanete k podporovanému příslušenství, to se týká hned čtyř kategorií, sehnat podporované příslušenství ale může být problém. V oblasti monitorování srdečního tepu sice existuje hrudní pás přímo od Samsungu, na český trh se však nikdy nedostal. Zapůjčili jsme si proto Garmin Premium Hearth Rate Monitor (ANT+), alternativně se též nabízí Adidas miCoach nebo monitory od společností Timex a Wahoo. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Váha Tanita BC-1000 a hrudní pásy s ANT+ od společnosti Garmin

Zmiňované hodinky Galaxy Gear jsou uvedeny pod funkcionalitou stopek, fungují však pouze pro počítání kroků v integrované aplikaci S Health. Co s týká hmotnosti, k S Health můžete připojit váhy od společností And, Omron a Tanita, na českém trhu se nám podařilo sehnat model Tanita BC-1000. Váha Samsungu EI-HS10 se v prodeji zatím neobjevila.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Měřič krevního tlaku Omron 708-BT a hodinky Galaxy Gear

Glukózu v krvi můžete změřit trojicí podporovaných zařízení, v Čechách se nám podařilo sehnat glukoměr OneTouch Ultra Easy. Příslušenství pro krevní tlak bylo oříškem, produkty společnosti And se k nám nedodávají, měřič krevního tlaku tak dorazil až z Holandska, jedná se o model Omron 708-BT. Co se týká konektivity, monitor srdečního tepu a váha se připojuje pomocí technologie ANT+, Galaxy Gear a měřič krevního tlaku komunikují přes Bluetooth. Analyzátor glukózy v krvi potřebuje ke spojení s telefonem USB kabel, který zapůjčilo české zastoupení výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Glukoměr OneTouch Ultra Easy s testovacími proužky a datovým kabelem, Garmin ANT+ dongle 

Nové příslušenství zapojíte přímo v odpovídajících částech aplikace S Health, první spojení bylo problematické jen u váhy, zbytek proběhl bez problémů. Je třeba dodat, že většinu je třeba synchronizovat manuálně, automaticky se provádí jen u vážení, protože telefon supluje displej váhy, který na ní chybí.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Hearth Rate, Tlakoměr, Statistický údaj, Die, Glukóza, Snídaně, BMI, Obvodní lékař, Pomůcky,