Samsung Star III: hvězda, na kterou uvidíte [recenze]

Kdo by to čekal, legendární Samsung Star má již druhého nástupce. Podařilo se Samsungu dotáhnout některé nedodělky nebo přetrvávají?

Samsung Star je do dnešního dne jedním z nejúspěšnějších dotykových telefonů bez otevřeného operačního systému. Na trh se dostal na sklonku roku 2010 a do dnešního dne se jej prodalo více jak třicet milionů kusů po celém světě. V lednu roku 2011 jsme se dočkali modelu Star II, který již tolik úspěšný nebyl. Konpcet modelu star, tedy elegantního, přehledného a jednoduchého zařízení, se poněkud vytratil. V lednu letošního roku byla představena třetí verze modelu Star a my jsme zvědavi, zdali dokáže navázat na úspěchy předchůdce. Zařízení se změnilo i vizuálně, z protáhlých tvarů se zmenšilo do kompaktnější podoby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Star III

Klíčové vlastnosti:

  • třípalcový QVGA displej
  • podpora Wi-Fi
  • konektory microUSB a 3,5mm jack
  • slot pro microSD karty (až 16 GB)
  • pohodlně se vejde do každé kapsy
  • velké a dobře čitelné písmo
  • přehledné uživatelské rozhraní
  • softwarová QWERTY klávesnice

Hlavní nedostatky:

  • málo inovací oproti předchozímu modelu
  • senzorové klávesy postrádají vibrační odezvu
  • poměrně hodně aplikací využívajících internet
  • Fotoaparát nepodporuje automatické ostření, prodlevy mezi focením
  • nemožnost otočit zobrazení na bok
  • výkladový anglický slovník nic neřeší, hodil by se EN - CZ
  • základní balení bez sluchátek i USB kabelu

46 %
Klepněte pro větší obrázek rozměry a hmotnost: 102 × 58 × 11,5 mm, 95 g
displej: 3'', kapacitní TFT LCD, 240 × 320, 133 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), GPRS, EDGE
konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: uživatelská 20 MB, baterie: 1 000 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: nestandardní
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (176 × 144)
cena: 2 205 Kč až 3 221 Kč

Třetí v řadě

Rukama mi prošly všechny modely řady Star, přesto až nyní, u poslední verze, začínám mít pocit, že telefon dobře padne do ruky. Testovaný model je oproti Staru II trochu menší, QVGA displej zůstal u třípalcové úhlopříčky, jen se snížil a rozrostl do stran. Displeji stále dělají problémy pohledy z boku, kdy dochází k velké degradaci barev. Čelní plocha dále nabídne trojici ovládacích kláves, dvojice senzorických sluchátek bez vibrační odezvy obsluhuje hovory, levé (běžně označované též jako zelené) navíc spouští protokoly volání, pravé (typicky červené) vás zase z jakéhokoliv zobrazení vrátí na plochu. Středové tlačítko má jen jedinou funkci, po stisku vás přenese o úroveň výše. Celá přední strana je pokryta jednolitou vrstvou ochranného sklíčka, na kterém rády ulpívají otisky prstů. Nad tím se ale nemusíte pozastavovat, výrobcům překvapivě vůbec nevadí, že jejich telefon vypadá pěkně a leskne se jen při prvním vybalení z krabice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohledy z přední a zadní částí, Star III potěší přítomností 3,5mm jakcu a microUSB konektoru pro nabíjení a spojení s počítačem. Žádný z konektorů není chráněn proti vniknutí nečistot.

Stříbrný proužek okolo předního krytu můžeme u Samsungu vnímat jako zažitý designový prvek, záda jsou již po vzoru posledních modelů vroubkovaná, takže telefon nemá tendenci vyklouzávat z dlaně a dobře se drží. Na zádech najdeme i reproduktor a 3,2Mpix fotoaparát, který fotí bez ostření. Levý bok je osazen klávesami regulujícími hlasitost, umístěna je zde i zdířka pro provléknutí poutka. Pro pravý bok je zase typické zapínací/vypínací tlačítko, kterým můžete rovněž celý přístroj zamknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - zamykací tlačítko, hlavní ovládací prvky, dvojklávesa regulace hlasitosti, zdířka k provléknutí poutka, 3,5mm jack a malá „brada“ na zadním krytu.

Pod zadním krytem, který drží velmi dobře, najdeme 1000mAh baterii. Pokud se vyhnete používání mobilního internetu nebo Wi-Fi, dostanete se na průměrnou výdrž čtyř až pěti dní na jedno nabití. V opačném případě počítejte s horšími hodnotami. Ostatně, internet je u testovaného modelu pouze doplňkovou funkcionalitou (byť jej řada aplikací potřebuje ke svému fungování) a nikdo vás nenutí jej používat. Pokud se rozhodnete pro mobilní připojení, k dispozici bude jen EDGE, funkcionalita 3G sítí chybí. SIM karta se vkládá pod baterii, slot pro microSD karty je umístěn mimo, takže můžete karty případně vyměňovat i za chodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon se drží v ruce poměrně dobře, svůj podíl na tom mají kompaktnější rozměry i zdrsněný zadní kryt po kterém dlaň neklouže.

Základní balení vám příliš velkou radost neudělá. Mimo telefonu, baterie a nabíječky v něm najdete už jen uživatelské manuály. Minimálně sluchátka by určitě přišla vhod.

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Champ Duos, Samsung Star, Samsung Star 3, Samsung Star 3 Duos, Samsung Star II, Samsung Star II Duos, Samsung Star Wi-Fi, Sam, Hvězda, Kter, První vybalení, Třetí verze, Velká ikona, Malá brada, Prodejní model, Firemní server, Nabídka her, Nový kontakt, Jediná cesta, Protáhlý tvar, Zbývající model