Samsung Star III: hvězda, na kterou uvidíte [recenze]

Kdo by to čekal, legendární Samsung Star má již druhého nástupce. Podařilo se Samsungu dotáhnout některé nedodělky nebo přetrvávají?
Kapitoly článku

TouchWiz Lite v praxi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podplocha s informacemi o síti, horní lišta ukrývá zástupce na rychlé zapínání a vypínání, při přehrávání hudby se v liště zobrazí ovladač hudby. Jednotlivé podplochy můžete vyprofilovat podle vlastního uvážení.

Design telefonu navazuje na jiné podobné dotykové Samsungy, což může evokovat přítomnost operačního systému Android nebo bada. V telefonu je však přednastavena poslední verze nedotykové platformy Samsungu s grafickým rozhraním TouchWiz Lite. Základem je až sedm podploch, kterým můžete nastavit určité role, např. zobrazení kalendáře, poznámku, zástupce aplikací, různé druhy hodin, rychlé přepínání profilů nebo widgety Facebooku, Twitteru a Accuweather.com. Horní stavová lišta informuje o baterii, signálu, čase a dalších stavových událostech, po jejím vysunutí můžete rychle zapnout nebo vypnout Wi-Fi, Bluetooth nebo upravit zvukový výstup. Uživatelské rozhraní se ovládá dotykovými tlačítky ve spodní části displeje, právě odtud tedy vede jediná cesta do hlavní nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lockscreen odemykáte velkou klávesou se zámkem, hlavní menu v jednom z přednastavených schémat.

Menu nabídne grafické ikony v matici 3 x 3, standardní rozvržení položek můžete manuálně přeuspořádat. U ikon se místy objevují čísla v kolečku značící počet nepřečtených zpráv např. u SMS, e-mailů, Facebooku nebo Twitteru. Případné podnabídky jsou již pouze textové. Pryč jsou doby, kdy u nedotykové platformy Samsungu probíhalo listování seznamem položek inverzně, než u všech jiných platforem. Z uživatelského pohledu můžete vybírat mezi dvěma schématy a několika obrázky na pozadí. Dále můžete vybírat ze dvou druhů písma, oceňuji také velký systémový font, který k telefonu může dostat uživatele, kteří by telefon kvůli drobounkému písmu jinak nekoupili. Na zamykací obrazovce se dozvíte, jaké máte zmeškané události, i aktuální datum a čas. K odemčení slouží velká ikona zámku, odemknout můžete i ikonou zmeškané události, dostanete se pak do nabídky, kde o ní zjistíte další podrobnosti.

Konektivita

Při kabelovém připojení k počítači má telefon dva režimy - Samsung Kies nebo Velkokapacitní paměť. V prvním případě je telefon viditelný pro aplikaci Kies, která se stará o správu telefonu, synchronizaci i případný upgrade firmwaru. Po prvním připojení je ale třeba nechat nainstalovat ovladače, přenášet data na telefon můžete přes režim Velkokapacitní paměť. U něj je ale potřeba paměťová karta, interní 40MB paměť není žádným způsobem přes správce souborů v počítači přístupná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Wi-Fi je přítomno jako vlastní položka v hlavní nabídce, k aplikacím můžete nastavit odpovídající APN pro mobilní připojení. Sdílená paměť není velká, ještě že tady máme přístup k microSD kartám. Výběr režimů pro připojení USB kabelu.

K internetu se lze připojit přes EDGE nebo přes Wi-Fi. Pokud budete spoléhat na sítě operátora, pak vězte, že E v modrém poli značí dostupnost technologie EDGE, jakmile se pole zbarví do červena, je aktivně využíváno. Alternativou je Wi-Fi, kterou nalezneme v menu jako samostatnou aplikaci. Telefon se dokáže automaticky připojovat k již zapamatované síti, někdy mu to ale chvíli potrvá. Odkazy vedoucí na internet se vás budou dotazovat na připojení k internetu, mobilní aplikaci mají nastavené své profily a dotazovat se vás při spuštění nebudou. Pokud nebudete chtít využívat mobilní internet, řešení je jednoduché - odstraňte si internetové profily.

Telefonování a textování

Kontakty mají jednoduché uživatelské rozhraní, jednotlivé položky můžete řadit do skupin pro nastavení hromadného vyzváněcího tónu či řadit mezi oblíbené. Při vytváření nového kontaktu můžete přidat řadu čísel, e-mail, obrázek, vlastní vyzvánění a další podrobnosti. Celkově jste omezeni maximálním počtem jednoho tisíce vícepoložkových kontaktů. Hodit se může i volba falešný hovor, díky kterému se budete moci dostat z nepříjemné situace. Můžete si nastavit jaké jméno a číslo se má zobrazovat při vyzvánění na telefonu i prodlevu mezi spuštěním falešného hovoru a samotným vyzváněním. Pro aktivaci je třeba podržet klávesu pro snížení hlasitosti, dejte však pozor, ať vás nikdo nevidí. Telefon totiž na displeji zobrazuje velkou hlášku o tom, že byl aktivován předstíraný hovor. Hlasitost při běžném telefonním hovoru byla dostatečná, v telefonu nechybí ani profily, ty můžete, co se týče hlasitosti, oznámení a melodie vyzvánění, dodatečně upravit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číselník, vytváříme nový kontakt, kontakty můžete třídit do skupin nebo je přiřazovat mezi oblíbené položky.

Pod ikonou zprávy nalezneme jak možnost psaní textovek, tak i e-mailů. Nejprve je třeba nakonfigurovat patřičné účty, mezi předpřipravenými najdeme Gmail, Windows Live a Yahoo. Bez problémů se mi podařilo přidat i několik českých free e-mailů. U vašich účtů můžete nastavit pravidelný interval kontroly, mimo zprávy najdeme v hlavním menu i položku Exchange Active Sync pro synchronizaci s firemními servery. Nečekejte ale na automatické nastavení, všechny položky musíte vyplnit manuálně. Pozor také dejte na omezenou paměť, při přidání nového účtu bude telefon chtít stáhnout všechny e-maily, v paměti jich ale udrží jen jednu stovku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-maily a zprávy jsou v nabídce poměrně dosti promíchané. Stahovat e-maily můžete manuálně nebo automaticky po uplynutí určité časové doby. Konverzační podoba zpráv, jednotlivé zprávy můžete vybrat a zvětšit jim písmo. Mimo softwarové alfanumerické klávesnice je k dispozici i QWERTY, prediktivní zadávání znaků je možné deaktivovat.

Mnohem zajímavější je fakt samotného psaní textů. Na obdobných zařízeních se běžné setkáváme se softwarovými alfanumerickými klávesnicemi, u Star III se k ní nově přidává i QWERTY klávesnice. To rozhodně beru s povděkem, bohužel ale systémově chybí podpora rotace zobrazení displeje, takže psaní na výšku není zdaleka tak přesné, jak by mohlo být. Navíc, displej nedokáže vyhodnotit více znaků zároveň, takže pokud budete chtít psát dvěmi palci rychle, některé znaky vám budou chybět. Přidáním multimédií do zprávy se textovka okamžitě přemění na multimediální zprávu. Zprávy se zobrazují ve formě konverzací, po dvojkliku na textovku se zobrazí přes celý displej, klávesami hlasitosti si můžete zmenšovat nebo zvětšovat písmo až na to skutečně obrovské.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klienti instant messaginu ve formě vlastních aplikací, připraven je i ChatOn, Facebook, Twitter nebo Bluetooth messenger, ve které jsme psali zprávu spárovenému Galaxy S II.

V telefonu najdeme i klienty Facebooku a Twitteru, stačí se k nim jen přihlásit. Aplikace jsou vcelku povedené a hlavně se díky velkým ikonám dobře ovládají. Jsou navíc plně lokalizované do češtiny a můžete si u nich nastavit interval automatické aktualizace příspěvků. Lokální psaní textovek v dosahu Bluetooth se může hodit školákům a studentům. Ne na všech modelech se ale Bluetooth konverzace ve formátu *.vnt zobrazuje správně, např. Android si s ní nativně nedokáže poradit. Chatovací aplikace pro účty Gtalk, Facebook, Yahoo a Windows Live jsou k dispozici v podobě Java aplikací. Zaujala mě i přítomnost aplikace ChatOn (test aplikace zde), přes kterou si můžete psát s vašimi přáteli přes internet bez poplatků za odeslané zprávy. Přátele můžete přidávat manuálně, musí však být uživatelé služby ChatOn, jinak se v seznamu nezobrazí.

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Champ Duos, Samsung Star, Samsung Star 3, Samsung Star 3 Duos, Samsung Star II, Samsung Star II Duos, Samsung Star Wi-Fi, Sdílená paměť, Kter, Firemní server, Protáhlý tvar, Třetí verze, Přední kryt, Samsun, Odkaz vedoucí, Nabídka her, Sam, Hvězda, Velká ikona, Prodejní model, Nový kontakt