Samsung vyzdvihuje největší novinky u připravovaného čipsetu Exynos 9820

S blížícím se představením smartphonů řady Galaxy S10 je jasné, že nové modely poběží na nedávno představeném Exynosu 9820. Samsung, necelé čtyři týdny před oznámením „es desítek“, na svém blogu vyzdvihuje jeho největší přínosy. Má se jednat o zatím nejvýkonnější čipset vlastní řady Exynos, je vyráběn 8nm LPP technologií, která pro svůj běh při stejném výpočetním výkonu potřebuje o 10 % méně energie, než loňský 10nm LPP proces použitý u Exynosu 9810 pohánějící řadu Galaxy S9.

Tříclusterový čipset nabídne dvě výkonná custom jádra M4, která jsou o 20 % výkonnější, než loňská jádra M3, a dále pak dvě jádra Cortex-A75 pro poměr optimálního výkonu a spotřeby baterie. Nenáročné úlohy pak připadnou čtveřici jader Cortex-A55. Grafické adaptér Mali-G76 s dvanácti jádry má být až o 40 % rychlejší, než loňská osmnáctijádrová Mali-G72. Nová grafika má dvojnásobek výpočetních jednotek, takže jedno nové jádro je výkonově srovnatelné se dvěma staršími.

Přehled funkčních novinek u čipsetu Exnyos 9820:

Čipset podporuje až 4K displeje s podporou HDR10+, fotoaparátů zvládne obsloužit až pět najednou. Maximální rozlišení pořízených záznamu je 8K a to využitím kodeku MFC s 10bitovými barvami. Jednotka NPU pro umělou inteligenci je sedmkrát rychlejší, než ta použitá u Galaxy S9. Strojové učení tak může probíhat přímo na zařízení bez potřeby vzdáleného spojení s cloudem. Součástí čipsetu je modem LTE-Advanced Pro, který nabídne LTE Cat. 20 s rychlostí stahování až 2 Gb/s. Volitelně může čipset doplnit Exynos Modem 5100 s podporou sítí 5G.

Diskuze (1) Další článek: Babišův odvážný plán: Česko má být za 12 let inovačním lídrem Evropy

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Samsung Galaxy S10, Výpočetní jednotka, Čipset, Rychlost stahování, LTE Cata, Samsun, Nový model, Optimální výkon, Jádro, Novinky, Strojové učení, Nová grafika, MFC, Necelý týden, Největší přínos