Samsung X300: poprvé s rádiem (test)

Brzy se na trhu objeví nové černé véčko od Samsungu se dvěma displeji a velmi lákavou cenovkou. Výbavu telefonu výrobce okořenil vestavěným FM rádiem.

Rychlé odkazy
 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 • nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • malé rozměry
  • integrované FM rádio s pamětí pro 30 stanic
  • přijatelná cena
  • kvalitní konstrukční zpracování

Hlavní nedostatky

  • laciný vzhled
  • malá vnitřní paměť
  • chybějící fotoaparát
  • slovník T9 nelze trvale vypnout

Samsung rozšířil svoji rodinku levných véček. Nad model X200 se postaví o něco lépe vybavená novinka s označením X300. Nový Samsung je celý černý, má dva displeje a mezi jeho hlavní přednosti patří vestavěné FM rádio. Stává se tak prvním telefonem značky Samsung s rádiem na našem trhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X300

Černý jako uhel

Je potěšitelné, že Samsung upustil od jednotných stříbrných véček oblého designu, které si byly podobné jako vejce vejci, a v poslední době v jeho nabídce najdeme i vzhledově rozmanitější telefony. Samsung X300 je zvnějšku kromě světlého jména výrobce celý černý. Žádnou jinou barvu na něm nenajdete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design dech rozhodně nevyrazí

Přední strana telefonu v zavřeném stavu je tvořena třemi svislým pásky. Vnější jsou z matného černého plastu. Vnitřní je tvořen plastem lesklým a pod logem výrobce obsahuje monochromatický displej s rozlišením 96 × 64 bodů. Aby vnější displej ladil s celkovým barevným podáním telefonu, je inverzní, tzn. na černém pozadí zobrazuje světlé písmo. V pohotovostním stavu na něm najdete intenzitu signálu, stav baterie, digitální hodiny, datum a den v týdnu. Za všech okolností je dobře čitelný a v šeru jej lze podržením boční klávesy podsvítit světle modrou barvou. Díky němu vám neuteče žádný zmeškaný hovor nebo přijatá zpráva.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej v pohotovostním stavu • při příchozím hovoru • zmeškaný hovor 

Na levé boční straně telefonu se nachází dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti, která poslouží také při procházení menu. Pod nimi se skrývá infraport. Pravá strana obsahuje konektor pro připojení handsfree zakrytý praktickou snadno snímatelnou krytkou. Podobná krytka zaslepuje i systémový konektor na spodní straně telefonu. Ani jednu z nich díky uchycení k tělu telefonu neztratíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka pro ovládání hlasitosti • infraport • krytka konektoru • konektor pro sluchátka

Zadní strana je poměrně nudná. Kromě poutka pro šňůrku vpravo nahoře je téměř celá tvořena krytem baterie s vylisovaným jménem výrobce a jeho webovou stránkou. Po odsunutí krytu na vás vykoukne Li-Ion baterie s kapacitou 800 mAh. Podle oficiálních údajů s ní X300 dokáže být až 200 hodin na příjmu nebo 150 minut telefonovat. Těchto hodnot ale v praxi nemáte šanci dosáhnout. Po vyloupnutí baterie objevíte zapuštěnou přihrádku pro SIM kartu. Její výměna si ovšem vyžádá delší nehty a trošku trpělivosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana • vyjmutí baterie 

Samsung X300 se se svými rozměry 86 × 46 × 20 milimetrů a hmotností 80 gramů řádí mezi malé a poměrně lehké telefony. Celkový dojem z vnějšího vzhledu ale bohužel kazí černý lesklý plast. Díky němu telefon vypadá levně, jako nějaká plastová hračka. Na černém lesklém povrchu je také pod správným osvětlením vidět každý otisk prstu. Na internetu se ale objevily obrázky i stříbrné varianty. Ta by jistě něžnější části populace imponovala daleko více. Právě ženám se totiž, podle prvních reakcí okolí, vzhled telefonu příliš nezamlouvá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon zaujme svými malými rozměry • v dlani se téměr ztratí

Podívejme se dovnitř

Otevírací mechanismus je z konstrukčního hlediska opravdu příkladný. Nikde nic nevrže, ani se nic neviklá. Kloub véčka za celou dobu testu neprojevil ani v jedné poloze žádnou vůli. Při otvírání a zavírání pomáhá pružina, která dotlačí horní díl do konečné polohy. Po chvíli cviku zvládnete otevření telefonu i jednou rukou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej je bohužel pasivní, ale přesto podává solidní výkon

Hlavním prvkem otevřeného telefonu je vnitřní displej. Ten je bohužel díky technologii UFB pouze pasivní, na ploše 128 × 160 bodů dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Vzhledem k jeho poměrně malým fyzickým rozměrům 26 × 33 milimetrů je zobrazení až překvapivě jemné. Pasivní technologie se ale nezapře. Hlavně v rychlosti překreslování a čitelnosti na přímém slunečním světle jsou jeho nedostatky patrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je poměrně pohodlná... 

Téměř celou spodní polovinu véčka zabírá klávesnice. Číslicová tlačítka jsou tvořena prohnutým spojením tří kláves, kdy boční dvě klávesy tvoří jeden celek s klávesou středního sloupce umístěnou o řadu níž. Vůbec však nevystupují nad okolní povrch a tak je jejich hmatové rozlišení trošku obtížnější. Jejich stisk je ale jistý, doprovázený tichým cvaknutím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a ve tmě dostatečně podsvětlená

Nad číslicovými tlačítky najdeme klasickou dvojici kontextových kláves, tlačítka se zeleným a červeným sluchátkem, korekční klávesu a hlavní čtyřsměrný ovládací prvek s potvrzovacím středem olemovaný stříbrným rámečkem. Ani tato tlačítka nejsou nijak titěrná a na jejich ovládání jsem si nemohl stěžovat. Ve tmě je klávesnice rovnoměrně podsvětlena modrými diodami. V rámci šetření energie ale klávesnice ani vnější displej nesvítí, pokud je baterie s energií na nule.


V druhé kapitole se zaměříme na ovládání telefonu a jeho menu. Vyzkoušíme možnosti telefonního seznamu a textových i multimediálních zpráv.

Témata článku: Samsung, , Samsung X300, Vybavená novinka, Sam, Test, Pop, Samsun