Samsung Z: vlajková loď Tizenu je tady [preview]

Samsung po dlouhých odkladech představil vlajkovou lod svého operačního systému Tizen. Jmenuje se jednoduše – Samsung Z.

O operačním systému Tizen jsme vás na SamsungManii za poslední dva rok pravidelně informovali. Systém měl být ve smartphonech již koncem roku 2012, ovšem stálé odklady, nerozhodnost některých členů Tizen aliance a neodladěnost systému měla za následek to, že se oficiální představení Tizen smartphonu neustále odsouvalo. Malou vzpruhou bylo představení chytrých hodinek Gear 2 a Gear 2 Neo, které běží na verzi Tizenu upraveném pro nositelná zařízení, a protože Samsung plánuje v letošním roce začít s výrobou Tizen Smart TV a vývojářům již brzy dodá vývojové nástroje, bylo jen otázkou času, kdy do celé skládanky zapadne smartphone běžící na Tizenu. To se nakonec stalo až dnes v ranních hodinách, takže si můžeme blíže představit Samsung Z, vlajkovou loď Tizenu.

Galaxy zmizelo, Tizen zatím bez jména

Produktová rodina Samsung Galaxy je již několik let zaměřena na zařízení s Androidem, není proto divu, že Samsung z názvu nového modelu toto slůvko vypustil. Poměrně překvapivě ale pro Tizen produkty zatím nevytvořil novou modelovou řadu, což např. učinil dříve pro několik modelů běžících na operačním systému Bada (modelová řada Wave). Nové zařízení je tedy označeno jednoduše jako Samsung Z (SM-Z910F). Na první pohled je vidět odklon od designové linie Android smartphonu, telefon má ostřejší hrany, není tolik zaoblen, i přesto však vidíme spoustu společných znaků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana novinky bude opět imitovat prošívanou kůži a to ve dvou barevných variantách - černé a zlaté

Samsung u novinky použil 4,8" Super AMOLED displej s HD rozlišením (1 280 × 720 pix), pod ním jsou umístěny hlavní ovládací prvky. Ty jako by z oka vypadly Android smartphonům. Všemu vévodí domovské tlačítko, které je doprovázeno senzorickými ovladači po stranách. Zatímco u Androidu KitKat byla kontextová klávesa nahrazena tlačítkem pro spuštění nabídky posledních aplikací, u Tizenu se opět vrací na své původní místo. Zpětná šipka bude, jak je na Androidu běžné, vracet o úroveň výše. Již od začátku vsází Samsung na zapezpečení, na středovém tlačítku bude umístěn senzor otisků prstů. Nad displejem se nachází 2,1Mpix kamerka určená pro videohovory a dnes hodně populární „selfie‟.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na horní hranu byl umístěn 3,5mm konektor jack a infraport, jenž bude sloužit k ovládání televize

Záda jsou opatřena krytem imitujícím prošívanou kůži, pod 8Mpix fotoaparátem je umístěno LED přisvětlení a senzor srdečního tepu. Ve spodní části pak nechybí hlavní systémový reproduktor. Pod zadní skořápkou bude připravena 2 600mAh baterie, rozměry samotného telefonu činí 138 × 70 × 9 mm, v kapse bude tížit 136 gramy. Boky jsou osazeny běžnými ovladači, na pravém boku je umístěno zamykací tlačítko, na levém zase regulátory hlasitosti. Na spodní hraně bude připraven microUSB (USB 2.0) pro nabíjení a datové přenosy, na horní hraně se našlo místo na sluchátkový konektor a infraport, díky kterému budete moci ovládat vaší domácí televizi.

Čtyřjádro a Tizen 2.2.1

Vlajková loď systému Tizen je poháněna čtyřjádrový procesorem o taktu 2,3 GHz (zřejmě se jedná o Snapdragon 800), operační paměť má kapacitu 2 GB. Interní 16GB paměť bude rozšiřitelná paměťovými kartami microSD až o 64 GB. Novinka přichází i s širokou konektivitou, v GSM sítích se bude hodit HSPA+ i LTE Cat.4, dále je připraveno Wi-Fi, Bluetooth 4.0 LE a NFC, k navigování poslouží kombinovaný čip GPS/GLONASS. Senzorová nabídka je také poměrně hojně zastoupena, mimo akcelerometru bude připraven gyroskop, senzor přiblížení k displeji, kompas, barometr, měřič magnetického pole a senzor okolního osvětlení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černá barevná varianta Samsungu Z, systém se bude vzhledově podobat Androidu díky použité grafické nadstavbě TouchWiz

Zařízení poběží na Tizenu ve verzi 2.2.1 (označení je trochu zvláštní vzhledem k aktuální verzi Androidu 4.4.2), který se v lecčems bude podobat Androidu. Můžete za to i grafická nadstavba TouchWiz, která se tímto stává multiplatformní. Na upraveném systému ale můžeme vidět přepracované kruhové ikony, tisková zpráva hovoří i o možnostech uživatelských úprav vzhledu systému, zejména co se týká barev jednotlivých oken a nabídek. Systém má dále zvládat plnohodnotnou podporu 2D a 3D grafiky, včetně plynulého scrolování a vylepšeného renderingu webových stránek. Oproti Androidu má mít systém rychlejší náběh a spuštění, samozřejmě se počítá i s multitaskingem. OS Tizen by se však již neměl moc lišit od prototypové verze, kterou jsme si vyzkoušeli již na veletrhu MWC v Barceloně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alternativou bude zlatá barevná varianta, čelní strana však stále zůstává černá, mění se jen barva boků a zadního krytu

Počítá se opět s bohatým předinstalovaným obsahem, včetně podpory celé řady audio a video formátů. V hlavní nabídce nemá chybět zdravotní aplikace S Health 3.0 ani Download Booster, který při stahování větších souborů dovolí současně využít Wi-Fi i mobilní data. Díky Super AMOLED displeji přijde vhod i Ultra úsporný režim, který v případě nouze vypne veškeré periferie, displej zbarví do černa, dovolí vám jen to nejnutnější, a zvýší tím výdrž o několik hodin až dní. Další aplikační obsah bude k dispozici na integrovaném obchodě Tizen Store, který se otevře až se zahájením prodejů Samsungu Z.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Softwarové a hardwarové specifikace Samsungu Z

Samsung Z se začne prodávat ve třetím čtvrtletí letošního roku ve dvou barevných variantách - černé a zlaté. Dodávky jsou zatím cíleny pouze na Rusko, pokud se zde modelu bude dařit, Samsung počítá s rozšířením prodejů i do dalších zemí. Očekávaná koncová cena zařízení nám v tuto chvíli není známa.

Samsung Z
rozměry a hmotnost: 138 × 70 × 8,5 mm, 136 g
displej: 4,8", kapacitní Super AMOLED, 720 × 1 280, 306 PPI
sítě: GSM, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 600 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 801 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Samsung Tizen 2.2
fotoaparát: 8MPx, video, autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Zdroj: SamsungTomorrow

Diskuze (20) Další článek: Asus Transformer Book V: hybridní tablet + smartphone

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Z, Rozšiřitelná paměť, Sam, Loď, Samsun, Pře, Kontextová klávesa, Původní místo