Samsung Z560: nejrychlejší datové véčko míří do Evropy (první pohled)

Samsung připravil pekelně rychlé véčko. Zvládá standard HSDPA, žádanou empétrojku budete mít v kapse během několik sekund. K tomu přidává 2 Mpx fotoaparát, QVGA displej a elegantní tělo. Chtěli byste ho? Za moment je tady.

My jsme první... myslíte my?

Technologie HSDPA umožňuje prozatím nejrychlejší datové přenosy v sítích třetí generace. První komerční HSDPA síť byla nedávno spuštěna v Americe a díky Eurotelu bychom se nejrychlejších mobilních datových přenosů měli dočkat také u nás. Zatím ovšem chybí telefony, které by tuto novou technologii podporovali a použití služby je proto omezeno pouze na datové karty pro notebooky.

Tip: více si o technologii HSDPA můžete přečíst zde

Na 3GSM kongresu se ale světu představilo hned několik mobilních telefonů, které si s HSDPA rozumějí. Každý výrobce říká, že právě jeho model je první HSDPA telefon na světě. Samsung už ukázal svůj druhý takto vybavený telefon, první jsme viděli už na veletrhu CES začátkem roku. Ten jaksi upadl do zapomnění a nastupuje novinka. Opět je to véčko, tentokrát s označením SGH-Z560.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úplně první Samsung s podporou HSDPA byl představen
už na veletrhu CES v lednu tohoto roku

Tělo o rozměrech 97 × 51 × 16 milimetrů je vyrobeno z černých plastů, doufejme, že na omak budou stejně příjemné a kvalitní jako ty, které má Samsung ve zvyku v poslední době používat. V tmavém rámečku pod logem výrobce je jednopalcový vnější displej. Chválíme, že aktivní. Zvládne zobrazit 128 × 128 bodů při 16 tisících barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A to už je Samsung Z560

V kapse nemačkat

Pod ním jsou pak zajímavá tlačítka ovládání přehrávače hudebních souborů. Mají nulový zdvih, budou asi velmi citlivé na dotyk; tak doufejme, že Samsung obdaří Z560 jednoduchým zámkem. Třeba na levém boku telefonu, který pro nedostatek oficiálních fotografií zůstává skrytý.

Až otevřeme, bude displej schovaný pod velkou lesklou plochou. Krycí sklíčko se rozlilo po téměř celém prostoru horního křídla véčka, displej bude vypadat prostorněji, nestísněně. I tady je aktivní TFT, s jemným QVGA rozlišením a 262 tisící barev. Úhlopříčně naměříme 2,3 palce. Malá čočka pod displejem je přídavná kamerka, které se budou týkat videhovory v UMTS sítích. Doplní ji hlavní fotoaparát se dvěma megapixely a automatickým zaostřováním. Přisvětlovací dioda chybí.

Tlačítka nevystupují nad povrch spodního dílu a jsou plochá. Jen hlavní čtyřsměrná klávesa je nepatrně prohnutá. Stříbrný střed sice nese malé měkké „i“ hlásící přístup k WAPu, ale při vzpomínce na poslední vyšší modely značky lze očekávat, že bude sloužit k potvrzování. Vlevo je kolébka hlasitosti, vpravo pak spoušť fotoaparátu a slot pro paměťové karty. Uživatelská paměť tvoří 30 MB prostoru, rozšířit se bude dát kartami typu microSD.

Rychlost nevídaná

Pro představu, jak rychlá budou rychlá data v HSDPA prostředí uvedeme malý příklad. V 3,2 Mbps verzi HSDPA budete schopni stáhnout MP3 skladbu o velikosti 4 MB za necelých deset sekund. To je podstatně větší rychlost, než ve stávajícím UMTS, o GPRS či EDGE ani nemluvě. Se Samsungem Z560 si počkáte úměrně déle, vestavěný čip bude schopen vstřebávat data „jen“ do rychlosti 1,8 Mbps. I tak je to ale výborný výsledek.

Současně dostupná specifikace uveřejnila ještě možnosti datové komunikace; spojení s okolím obstará Bluetooth nebo kabelová cesta po USB rozhraní. Zatím můžeme jen hádat, jestli snad telefon zvládne i Mass Storage. Kde se signálu 3G nebude dostávat, přijde ke slovu EDGE ve třídě 10. Samsung SGH-Z560 bude v Evropě k dispozici během druhého čtvrtletí 2006.

Samsung SGH-Z560 ve zkratce:

  • rozměry: 97 × 51 × 16 milimetrů
  • hmotnost: 98 gramů
  • sítě: GSM: 900/1 800/1 900 MHz; UMTS: 2 100 MHz
  • displeje:
    hlavní: aktivní TFT, úhlopříčka 2,3 palce, QVGA rozlišení (240 × 320) při 262 tisících barev
    vnější: aktivní TFT, úhlopříčka 1 palec, rozlišení 128 × 128 při 16 tisících barev
  • paměť: 30 MB vnitřní paměti + slot pro paměťové karty microSD
  • fotoaparát:
    hlavní: rozlišení 2 Mpx, automatické zaostřování, možnost pořizování videozáznamu
    druhý: přední VGA kamerka pro videohovory
  • multimédia: přehrávání formátů MPEG4, H.263, Real, MP3, AAC, AAC+ a WMA; dva reproduktory, streamování videa
  • připojení a data: HSDPA 1,8 Mbps, EDGE třídy 10, USB, Bluetooth
Diskuze (14) Další článek: Podívejte se, jak vypadá japonská Nokia 6630

Témata článku: Samsung, , Samsung Z560, Sam, Mir, První pohled, Samsun, Přídavná kamerka, Pohled,