Samsung zahájil vývoj SW pro Galaxy S11, práce na vlastních CPU jádrech končí

Samsung podle posledních informací již zahájil vývoj softwaru pro budoucí řadu Galaxy S11. Jihokorejci čekali se zahájením vývoje na konec října, kdy finálně potvrdili design a konfiguraci budoucí trojice topmodelů. Očekávat tak zřejmě opět můžeme Galaxy S11e, Galaxy S11 a Galaxy S11+, které by měly být, podle spekulací, opět představeny těsně před veletrhem MWC 2020 v Barceloně. Připomeňme, že veletrh MWC se koná od 24. do 27. února.

Všechny tři modely mají být v základu osazeny 5G modemem s podporou milimetrových vln a pásma pod 6GHz, což znamená, že v USA telefony poběží na 7nm Snapdragonu 865 s modemem Snapdragon X55. V Evropě by měla být situace trochu jiná, a to proto, že Samsung k 31. prosinci letošního roku ukončí veškeré práce na vývoji vlastních procesorových jader Mongoose, a svůj vývojový tým rozpustí. Nedávno představený Exynos 990 custom jádra ještě používá, což je indicií k tomu, že evropské „es jedenáctky“ poběží na čipsetu Exynos 9830.

Samsung z jeho návrhu kompletně vynechá svá vlastní jádra, která jsou sice dost výkonná, ale také dost náročná na spotřebu. Nový čipset by měl svůj výkon opírat o zatím nejvýkonnější jádra Cortex-A77. Mluvčí polovodičové divize Samsungu, Michele Glaze, uvedla, že Samsung ukončil vývoj svých jader proto, aby jeho čipsety zůstaly konkurenceschopné. Neustále se také spekuluje o tom, že Samsung vyvíjí svou vlastní grafiku pro herní smartphone budoucnosti či dokonce zcela novou GPU architekturu. Spekulace však internetem kolují už několik let, a Samsung zatím s žádným herním mobilem nepřišel...

První pohled na nadstavbu One UI 2.0 od Samsungu:

O řadě Galaxy S11 již první informace prosákly na povrch začátkem října. Jistí si můžeme být jen v tom, že v telefonu poběží Android 10 s novou verzí grafické nadstavby One UI 2.0. Z pohledu designu se oproti řadě Galaxy S10 očekává tenčí tělo a menší vycentrovaný výřez pro selfie. Na zádech by se měl, u mobilů vůbec poprvé, objevit spektrometr. Vše jsou ale zatím jen spekulace.

Zdroj Twitter, Anandtech, Phonearena

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (19) Další článek: Vodafone vám za stovku měsíčně nacpe dítě do mobilu. Stačí mu na zápěstí připnout hodinky

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Evropa, Zdroj Twitter, Samsun, Anandtech, Vývoj, Pro +, Jádro, Čipset, Mongoose, Internet,