Samsung: ze zrnka rýže světovou mobilní jedničkou

V korporaci s více než sedmdesátiletou historií mají dnes mobily nezastupitelné místo. Co ale dělal Samsung předtím, než se stal mobilním králem?

Samsung se v prvním čtvrtletí tohoto roku stal po téměř třiceti letech působení na telekomunikačním trhu světovou mobilní jedničkou. Už v minulém roce prodával nejvíce chytrých telefonů, letos se stal celkovým lídrem, když na vedoucí pozici vystřídal Nokii. Málokdo ale dnes ví, že společnost Samsung Electronics, do níž spadá i úspěšná mobilní divize jihokorejského výrobce, v minulosti na telekomunikace nesázela hned od počátku. Mateřská zakladatelská společnost dokonce neměla s elektronikou vůbec nic společného.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vývoj loga Samsung Electronics od roku 1969 do současnosti: tři hvězdy nahradila modrá elipsa

Důležité milníky:

  • 1969 vznik Samsung Electronics
  • 1973 produkce tranzistorové TV Maha 506
  • 1976 jeden milion vyrobených TV
  • 1977 vstup do odvětví telekomunikací
  • 1978 export v hodnotě 100 mil. USD
  • 1980 vývojové centrum v Suwonu
  • 1983 první osobní počítač SPC-1000
  • 1985 milion vyrobených videorekordérů
  • 1988 první mobilní telefon Samsung
  • 1993 světová jednička v prodeji DRAM
  • 1997 olympijské partnerství
  • 2005 sto milionů prodaných mobilů
  • 2006 světová jednička v prodeji TV
  • 2011 světová jednička v prodeji smartfonů
  • 2012 světová jednička v prodeji mobilů

Není se čemu divit, počátky podnikání Samsungu spadají do první poloviny 20. století, kdy o elektronice ještě nemohla být řeč. Samsung (v korejštině znamená „tři hvězdy“) založil korejský podnikatel Lee Byung-Chul, který v roce 1938 položil základy budoucí rozvětvené korporace. Tehdy šlo ještě o malou obchodní firmičku Samsung Trading Company se základním kapitálem 30 tisíc wonů, 40 zaměstnanci a se sídlem ve městě Daegu. Hlavní činností bylo zpracování rýže a obchodování s drobným spotřebním zbožím. Samotná korporace Samsung Corporation vznikla až o deset let později v Soulu.

Klepněte pro větší obrázek
Busta zakladetele Samsung Corporation v muzeu Samsungu 

Poválečný rozvoj byl v Jižní Koreji zabržděn v roce 1950 korejskou válkou. Samsungu vznikly po komunistické invazi v Soulu obrovské škody a Byung-Chul musel začít znovu. Za nové sídlo společnosti vybral Suwon, v současnosti milionové město 30 km jižně od Soulu. V roce 1953 přibyla do struktury korporace rafinerie cukru pod názvem Cheil Sugar. Další odvětví na sebe nenechala dlouho čekat. Do konce 60. let Samsung vstoupil do oblasti průmyslu (Cheil Industries), pojišťovnictví a také médií (rozhlas Tongyang Broadcasting Centre a noviny Joong-Ang News). To byl už jenom krůček od vzniku budoucí zlaté žíly, společnosti Samsung Electronics.

Samsung Digital City: město budoucnosti

Za datum vzniku společnosti Samsung Electronics se považuje 13. leden 1969. Samsung se za podpory korejské vlády dohodl s tehdy již zavedenými japonskými společnostmi NEC a Sanyo na spolupráci, která do Koreje měla přinést chybějící technologické postupy a naopak Japoncům měla usnadnit vstup na do té doby poměrně uzavřený korejský trh. Tehdejší režim totiž bránil vstupu zahraničních investorů do domácích prosperujících společností a navíc je chránil před konkurencí zákazem dovozu vybraného zboží na korejské území. S odstupem času je jasné, že Samsungu tento systém výrazně usnadnil cestu. Od první černobílé televize vyvinuté v roce 1970 se společností Sanyo kráčel rychlými kroky mezi světovou technologickou elitu.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadal komplex v Suwonu v začátcích společnosti Samsung Electronics v roce 1969 (foto: Samsung)

V 70. letech začala výstavba velkého komplexu v Suwonu, kterému se dnes říká Samsung Digital City. V srpnu 1973 sem bylo přestěhováno hlavní ústředí Samsung Electronics. Na ploše zhruba dvou čtverečních kilometrů zde dnes pracuje na 30 tisíc lidí. K dispozici mají veškeré zázemí včetně odpočinkových lokalit s hřištěm na fotbal nebo basketbal. Zaměstnanci jsou proslulí svou loajalitou vůči firmě, často pracují do noci, bez volných víkendů či dovolených. Dělají to rádi a s hrdostí, Samsung je totiž považován za nejprestižnější firmu Jižní Koreje a láká množství talentovaných lidí přímo z univerzit. Není proto divu, že více než čtvrtina zaměstnanců se může pochlubit titulem Ph.D.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní budova výzkumu a vývoje v korejském Suwonu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní brána a ulice do Samsung Digital City
Klepněte pro větší obrázek
Výstavba digitálního města pokračuje, obě nové budovy si staví Samsung sám

V roce 1974 bylo ukončeno společné podnikání se Sanyo, Samsung nadále vyráběl televizory ve vlastní režii. Prvním samostatným jihokorejským černobílým televizorem byl tranzistorový model Maha 506 s 19" obrazovkou. V Koreji se mu v prodejích dařilo nevídaným způsobem. Začala masová produkce na dvou výrobních linkách, ze kterých za rok sjelo na půl milionu televizorů. Samsung začal výrobu rozvíjet do oblasti domácích řešení a vrhl se na produkci praček, myček, chladniček, klimatizací a dalších spotřebičů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Některé zajímavé historické produkty Samsungu: zleva první mikrovlnná trouba z konce 70. let, sestava televizoru s rádiem a osobní stolní počítač, AT286 kompatibilní, z roku 1987 

První obří mobil

Koncem 70. let už Samsung Electronics dosahoval exportního obratu 100 milionů dolarů. Byla založena severoamerická pobočka a Samsung se začal věnovat vývoji motorů. Tato divize se stala základem pro pozdější produkci lodí a automobilů. V roce 1977 začala společnost projevovat zájem o telekomunikace. Souviselo to hlavně s pokrokem v oblasti polovodičů. V Suwonu vzniklo velké středisko výzkumu a vývoje. To Samsungu otevřelo cestu k produkci drobnější elektroniky a optických vláken, ale také umožnilo pokroky v síťové architektuře, v chemickém průmyslu (polymery) nebo genetickém inženýrství.

Klepněte pro větší obrázek
Výrobní linka Samsungu pro produkci televizorů v polovině 70. let (foto: Samsung)

V telekomunikačních řešeních dozrál čas na uvedení vlastního aparátu. Prvním telefonem značky Samsung byl pevný telefon do auta SC-1000 z roku 1985. První mobilní telefon následoval o tři roky později. Model SH-100 měl ale ke kompaktnosti hodně daleko. Velikostně připomínal legendární Motorolu DynaTAC, první komerčně prodávaný mobilní telefon na světě. V 90. letech Samsung vyvíjel mobilní telefony určené zejména pro sítě CDMA a domácí korejský trh. Pro tyto účely založil komerční značku Anycall, pod kterou se ještě donedávna telefony Samsung v Koreji prodávaly. První GSM telefon od Samsungu byl vyroben v roce 1997.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První korejský mobil Samsung SH-100 se sotva vešel do ruky a byl také pořádně těžký

Na přelomu milénia si Samsung připsal několik světových prvenství. Vyrobil například první mobil s MP3 přehrávačem (Samsung SPH-M2500) nebo první CDMA mobil s digitálním fotoaparátem (Samsung SCH-V200). Mezi velké mobilní hráče se ale Samsung začal počítat až zhruba kolem roku 2005, kdy ročně prodával již sto milionů kusů telefonů. Pamětníci jistě vzpomenou na bestsellery této doby, třeba modely E700, D500, D900 nebo E250, které se prodávaly i v tuzemsku.

Klíčová sázka na smartphony

Zásadní úspěch ale přineslo společnosti rozhodnutí zahájit globální produkci telefonů s dotykovým displejem (2008) a přikročit k výrobě smartphonů se systémem od Googlu (2009). Prvním korejským chytrým mobilem s Androidem se stal Samsung Galaxy i7500. Zejména kvůli rané verzi operačního systému se spoustou nedodělků neměl příliš velký úspěch, trefou do černého byl ale o rok později Samsung Galaxy S. Za prvních sedm měsíců na trhu se jej prodalo 10 milionů kusů a následující smartphony Samsungu měly cestičku umetenou.

Klepněte pro větší obrázek
Véčko bez antény E700 bylo velmi oblíbené i v Česku, Samsung jej celosvětově prodal 10 milionů

Dvojnásobných prodejních úspěchů se dočkal nástupnický model Samsung Galaxy S II, masového prodeje se dočkaly také modely Galaxy Mini a Galaxy Ace. Oba mají v současné době na trhu své nástupce. Na konci roku 2010 se mobilní divize Samsungu rozrostla o segment multimediálních tabletů, vloni přibylo zařízení zvané Note, které se ovládá dotykovým stylusem. Aktuální vlajkovou lodí ve smartphonech je Samsung Galaxy S III, od nějž si Samsung slibuje zatím největší světový úspěch.

Klepněte pro větší obrázek
Střet generací: první mobil Samsung SH-100 z roku 1988 (vpravo) a o 24 let mladší Samsung Galaxy S III (vlevo)

V současnosti provozuje mobilní divize Samsungu několik vývojových i výrobních center. Vývoj telefonů a síťových prvků probíhá vedle ústředí v korejském Suwonu také v Číně, Indii, Izraeli, Velké Británii, Spojených státech a Polsku, výrobní haly stojí v korejském Gumi, v několika asijských zemích (Čína, Vietnam, Indie, Indonésie), v Mexiku, Brazílii a některé síťové komponenty vyrábí Samsung i na sousedním Slovensku.

 

Samsung ve faktech a číslech:

Samsung Corporation je největší korporací v Jižní Koreji. Skládá se z mnoha společností, které jsou spojeny pod značku Samsung. Nejznámější je Samsung Electronics, od roku 2005, kdy předstihla japonskou Sony, největší výrobce elektroniky na světě. V loňském roce vykázala obrat 149 mld. USD a provozní zisk 14,7 mld. USD. Ve Spojených státech má registrováno na pět tisíc patentů. V 72 zemích světa zaměstnává více než 200 tisíc lidí. Je jedničkou v prodeji mobilních telefonů, smartphonů, televizorů, monitorů a mnoha počítačových a mobilních komponent. Podle každoroční statistiky Interbrand ekonomického magazínu Business Week byl v roce 2011 Samsung 17. nejvíce ceněnou značkou na světě, s hodnotou 23,4 mld. dolarů.

Diskuze (15) Další článek: MightyText: posílejte SMS z Androidu přes počítač

Témata článku: Samsung, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Vybrané zboží, MOBI, Zahraniční investor, Pevný telefon, Interbrand, Suwonu, Mobilní komponent, Výrobní linka, Hlavní činnost, Samsung Digital City, První GSM, Korejský trh, Digital City, Trouba, Samsun, Volný víkend, Pojišťovnictví, Hlavní budova