Samsungu mají klesnout zisky až o 60 %. Částečně za to mohou problémy Huawei

V hlavě jsme si kladli otázku, zda aktuální problémy Huawei, tj. jeho zařazení na Entity List, neovlivní i některé další výrobce. Nyní máme odpověď, byť se zatím jedná jen o odhady analytiků. Ti očekávají, že jedním z nejvýrazněji zasažených dalších výrobců kauzou Huawei bude jihokorejský Samsung. Meziročně má u něj dojit k propadů zisků více než o 60 procent!

Původní odhady analytiků ze začátku minulého týdne Samsung minulý pátek o něco zpřesnil. Jihokorejci očekávají, že za Q2 2019 vykáží operační zisk mezi 5,43 - 5,6 mld. dolarů. Analytici dříve uváděli střídmější odhad okolo 5,12 mld. USD. V průměru tak Samsungu meziročně spadne operační zisk o 63 %, v případě mezičtvrtletního srovnání je pokles jen o 12%. Ale ani letošní první kvartál nebyl pro Samsung dvakrát růžový. Pokud se finanční situace potvrdí, byly by to nejnižší čtvrtletní příjmy Samsungu za poslední tři roky. 

A co za propadem zisků hledat? Samsung je největším výrobcem DRAM a NAND čipů, a právě u nich v průběhu druhého čtvrtletí poklesla cena o čtvrtinu. Protože Huawei omezil výrobu, přestal od Samsungu odebírat tak velké množství pamětí, kterých tak bylo na trhu nadbytek. Paměťový business se přitom na příjmech celého konglomerátu podílí celými dvěma třetinami. A paměti mají podle odhadů zůstat na nižší ceně i v dalším čtvrtletí.

V dalším kvartále může Samsungu výrazněji pomoci mobilní divize. Americký prezident Trump sice na summitu G20 přislíbil možné odstranění Huawei z Entity Listu, zatím se tak nestalo. A pokud bude situace stejná i v dalších třech měsících, má to podle analytiků Samsungu pomoci ke zvýšení prodejů smartphonů o 37 milionů. Jenže plány Samsungu může narušit Japonsko, které chce omezit vývoz klíčových surovin do Jižní Koreje pro výrobu displejů a polovodičů. Jak výrazně omezení zasáhne Samsung, zatím není známo.

Zdroj Reuters

Diskuze (2) Další článek: Huawei dá roční záruku na rozbitý displej. Platí pro celou rodinu smartphonů P30

Témata článku: Huawei, Samsung, , , , , , , , , , Entita List, Odhad, Odhad analytiků, NAND, Jižní Korea, Výrobce, Propad zisků, Analytik, Kýč, Mld, USD, Donald Trump, Japonsko, Zisk