Samsungy Galaxy A3 a A5 (2016): restart střední třídy [recenze]

Otestovali jsme dvě novinky střední třídy od Samsungu. Můžeme je brát jako restart levnějších modelů, ovšem některé detaily zamrzí.

I A3 má hardware dostatečný

I přesto, že Samsung při představení novinek řady Galaxy A3 (2016) tvrdil, že nová Galaxy A3 může být v budoucnu vyráběna se Snapdragonem 410, v obou námi testovaných modelech najdeme kované Exynosy. Menší model je osazen čtyřjádrem Exynos 7578 o taktu 1,5GHz a 1,5GB RAM. Větší smartphone má osmijádro Exynos 7580 taktované na 1,6 GHz. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy A3 (2016): CPU-Z a správa RAM po najetí telefonu

I přes 512MB deficit je hospodaření s RAM u Galaxy A3 (2016), na grafickou nadstavbu TouchWiz, stále poměrně efektivní. Ale neberte mě úplně za slovo, TouchWiz je stále velký „žrout“, přesto je „RAMky" ještě dostatek. Po spuštění telefonu je volných 515 MB RAM, což stačilo na spouštěné aplikace a ukázkové hry. V případě většího A5 je z 2GB RAM po najetí volných 650 MB, takže při poměru celková/dostupná RAM paradoxně vítězí levnější model.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy A5 (2016): CPU-Z a správa RAM po najetí telefonu

Při hraní oceňujeme jemný akcelerometr, kterému zaregistruje i drobný pohyb, což se hodí např. u závodních her. Pokud budete hrát na šířku displeje, budete si zřejmě muset zvolit jiné držení telefonů v obou dlaních, protože jinak si ukazovákem ucpete reproduktor. V rámci recenze jsme vyzkoušeli hry Hearthstone, Asphalt 8, Implosion a Modern Combat 5.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hry Hearthstone, Asphalt 8, Implosion a Modern Combat 5 byly plynulé a bez sekání i u Galaxy A3 (2016) s méně výkonějším hardwarem

Spíše než na grafické problémy, narazíte na paměťové problémy. Pro větší počet graficky náročných her 16GB prostě nestačí. Ona to však ani není tabulková kapacita paměti, protože část je zabrána již z výroby předinstalovaným obsahem a částí systémové ROM. Po prvním spuštění telefonů se tedy paměť „scvrkne“ pouze na 11 GB. Přesuny aplikací a her na microSD karty nebývají efektivní, takže s paměťovkou počítejte spíše jen na ukládání multimédií.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správa úložného prostoru a optimalizace aplikací - u nepoužívaných titulů se nebudou spouštět služby a části kódu na pozadí

Z některých zdrojů jsme se dočetli, že by měly mít novinky paměti typu UFS 2.0, dle testů rychlosti přístupu do paměti vzhledem ke Galaxy S6, která pamětí UFS 2.0 skutečně disponuje, jsme však zjistili, že mají telefony běžné flashové paměti:

Androbench A3 (2016) A5 (2016) S6
Sq read 183,2 204,7 297,52
Sq write 26,08 57,24 145
Rnd read 24,82 22,76 73,88
Rnd write 11,19 10,1 18,6

Výsledky několika grafických benchmarků obou modelů přikládáme v tabulce níže:

Androbench A3 (2016) A5 (2016) S6
Antutu 35 496 42 178 76 221
Quadrant 14 618 22 865 36 144
GFXbench, Manh. Offscreen 253,4 (4,1 fps) 295,7 (4,8 fps) 1 532 (25 fps)
CF bench 21 885 49 819 77 455

Konektivita bez Screen Mirroringu

Testované modely opět disponují poměrně bohatou konektivitou, z pohledu mobilních dat se k internetu můžete připojit až přes LTE (A3 - Cat. 4, A5 - Cat. 6) či přes Wi-Fi 802.11 a/b/g/n. Samotná Wi-Fi slouží dále k bezdrátovému přenosu dat (Wi-Fi Direct) nebo k delegaci přehrávání multimédií z telefonu na jiných zařízeních (přes DLNA a funkci Rychlé připojení). A protože obou modelům schází podpora Screen Mirroringu (zrcadlení displeje), můžete si na domácí Samsung TV pouze prohlížet videa a fotky, a to jednotlivě nebo v playlistech.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sdílení multimédií na blízké televizi a rychlost LTE od Vodafonu na vesnici

Další omezení se týká microUSB konektoru. Ten jen dostupný ve specifikaci USB 2.0 a připojuje se k PC, stejně jako všechny Samsungy, v režimu MTP, u řady Galaxy A (2016) však do něj již není možné zapojit MHL adaptér, ze kterého by vedl HDMI kabel přímo do televize. Samotná rychlost datových přenosů je stejná jako u Galaxy S6, počítejte s tím, že najednou může být aktivní pouze jedna kopírovací úloha.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K počítači se připojíte přes režim MTP, dále nechybí Bluetooth ani NFC

Lokálně přenesete soubory nebo se připojíte k audio příslušenství přes Bluetooth 4.1. A úplně ty nejmenší soubory nebo iniciaci připojení k příslušenství, provedete přes NFC a funkci Android Beam. Tímto způsobem také můžete přenést data ze starého Androidu do nového. MirrorLink pak využijí hlavně ti, kteří mají nová vozidla, u nichž můžete zrcadlit podporované aplikace přímo do palubního systému.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
MirrorLink, Google Mapy a informace o využití dat

Doba nalezení vaší pozice pomocí GPS na Google Mapách bez doplňkového internetového připojení je poměrně rychlá. Samotná přesnost se odvíjí podle toho, kde se pohybujete. Pokud bychom mohli srovnat hledání „pokladů“ při geocachingu, přesnější pozice a s menšími odchylkami měl Galaxy S6.

TouchWiz jako u Galaxy S6

Samsung u obou novinek použil identický vzhled grafické nadstavby TouchWiz, jako u již několikrát zmiňovaného Galaxy S6. Základem je několik domovských ploch, na které si můžete přidat widgety a aplikace. Horní lišta je zaplněna zástupci pro rychlé spuštění, a můžete zde iniciovat i rychlé připojení k dostupné elektronice.  Nechybí zde ani lišta pro úpravu jasu displeje, automatice sice můžete pomoci do „vyšších pater“, bohatě nám ale stačilo přesunout jezdce do menší poloviny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tuto verzi grafické nadstavby TouchWiz už jsme někde viděli...

Ze zamykací obrazovky máte umožněn rychlý přístup k volání a fotoaparátu, případně můžete „odemknout“ notifikacemi, takže se po odemčení dostanete hned do potřebné aplikace. Hlavní nabídka vypadá opět tak, jak ji známe z dřívějška. Syté probarvené ikony můžete podle potřeby nahradit jinými. Oba modely podporují schémata, která jsou k dispozici přes samostatnou nabídku, a která změní systém k nepoznání. Otočení displeje nabok funguje mimo her také v Nastavení a ve většině systémových aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Schémata dokáží kompletně změnit vzhled uživatelského rozhraní

Systémových gest není mnoho, menší model dokáže zavibrovat, pokud jej zvednete ze stolu, když máte nepřečtenou notifikaci. U většího modelu můžete navíc přejetím dlaně přes displej vytvořit screenshot, mnohem přesnější je však osvědčená dvojkombinace Home + zamykací tlačítko. Stejné je to i při ztišení vyzvánění, místo přejíždění ruky po displeji raději sáhněte po zamykacím tlačítku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režim Multidispleje využijete např. pro přikládání fotek do příloh e-mailu

Větší Galaxy A5 (2016) navíc zvládá Multidisplej, tedy zobrazení dvou aplikací na displeji najednou. To se může hodit zejména pro rychlé přidávání příloh z galerie do e-mailu. Mimo předinstalovaných aplikací můžete do Multidispleje zapojit i další aplikace z Google Play, tedy pokud dvouobrazový režim skutečně podporují. Ve smartphonech běží Android 5.1.1, ovšem budoucí aktualizace na Marshmallow není vyloučena.

Pro oddělení pracovního a soukromého prostředí můžete povolit zabezpečený režim KNOX a nainstalovat základní aplikaci Můj KNOX. Plnohodnotná verze aplikace je určena až pro napojení k firemním MDM systémům. K TouchWizu však máme výtku směřující k občasném zamrzání systému v řádu několika vteřin. V průběhu týdne se nám to u obou modelu stalo zhruba pětkrát, příčina zamrzání je nám však neznámá.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy A5 (2016), Samsung Galaxy A7, Samsung Galaxy A7 (2016), Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB,