Samsungy Galaxy A3 a A5 (2016): restart střední třídy [recenze]

Otestovali jsme dvě novinky střední třídy od Samsungu. Můžeme je brát jako restart levnějších modelů, ovšem některé detaily zamrzí.
Kapitoly článku

Psaní textů a volání

Textová komunikace se opět soustředí okolo aplikace Zprávy. Základní QWERTZ klávesnice od Samsungu bohužel nezvládá vibrovat při dotyku, přitom telefon umí vibrovat při příchozích voláních celkém výrazně. Na výběr je jen možnost zvukovové odezvy, ta ale spíše ruší, nežli by byla nějakým výrazným pomocníkem. Naštěstí si mžůete doinstalovat jakoukoliv klávesnici z Google Play.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Editor zpráv v režimu na výšku, číselník a telefonní seznam
Klepněte pro větší obrázek
QWERTZ klávesnice v režimu na šířku displeje. Bez vibrační odezvy jsme se při psaní na menším Galaxy A3 (2016) často překlepli

Oba modely podporují HD Voice, pokud si tak u Vodafonu zavoláte mezi podporovanými přístroji, bude zvuk velmi čistý a tak trochu „jiný“ oproti tomu, na co jste byli zvyklí dříve. Maximální hlasitost sluchátka je více než dostatečná, pokud si ji nastavíte, uslyší váš hovor i lidé, kteří jsou několik metrů od vás. Stejně jsme spokojeni i s hlasitostí vyzvánění, které uslyšíte i v trochu hlučnějším prostředí. 

Aplikace a multimédia

Mezi aplikacemi pak najdete i dva e-mailové klienty, Facebook Messenger, pokud jej chcete používat, musíte stáhnout samostatně. Součástí základní nabídky aplikací je mimo povinných titulů od Googlu také pětice aplikací od MIcrosoftu, jmenovitě užitečné editory Word, Excel a PowerPoint a dále OneNote, cloudové úložiště OneDrive a komunikátor Skype.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Užitečné i neužitečné aplikace od Microsoftu, jednoduchá kalkulačka, kalendář a webový prohlížeč od Samsungu

Samsung do telefonu přidává základní aplikace jako jednoduchou kalkulačku, správce souborů, záznamník, budíky, kalendář S Plánovač či aplikaci S Health. Ta vám v základu počítá kroky, pokud ale k telefonům připojíte chytré hodinky, může být centrem pro veškerá jimi sesbíraná data. Potěšitelným přídavkem může být pro někoho i FM rádio, které ale zahraje pouze s připojenými sluchátky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač a FM rádio

Za přibalená v základním balení na nás nepůsobila žádným luxusním dojmem, kabel se ve špuntech pohybuje, protože zde není nijak „zaaretován“, navíc nemáte k dispozcii žádné vyměnitelné nástavce. Přesto nás zvuková kvalita příjemně překvapila, a pokud nejste audiofil, na přehrávání empétrojek vám budou bohatě stačit. Vlastně to nemusí zůstat jen u nich, nová „Áčka“ si poradí i s hudbou ve formátu *.flac či s UHQ audiem (192 kHz, 24 bit). Zvukový výstup můžete obohatit i vhodným nastavením ekvalizéru, celkově jsme tedy spokojeni.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Videopřehrávač a aplikace S Health. Oba modely je možné spojit s hodinkami řady Gear

Videopřehrávač si poradí s běžnými formáty (*.avi, *.mp4 a *.mkv), v Galerii můžete prohlížet fotky podle alb nebo času pořízení, jednotlivé snímky můžete rychle oříznout nebo upravit v integrovaném fotoeditoru. Platí tedy to stejné, co ve starších modelech jihokorejské značky.

Fotoaparát spíše průměrný

I přes deklarovanou optickou stabilizaci a fotočip shodný s Galaxy S6 Edge+, nás fotoschopnosti telefonu moc nepřesvědčily. 13Mpix snímač pořizuje při maximálním rozlišení snímky se formátu 4:3, takže jejich prohlížení na displeji telefonu doplňují dva černé pruhy. Naproti tomu pětimegapixelový selfie snímač fotí širokoúhle. Škoda této nekonzistence.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní fotoaparátu a dostupné fotorežimy

Co se týká prostředí fotoaparátu, podobá se modelu Galaxy S6. Přejato bylo dokonce i jeho rychlé spuštění dvojitým klikem na domovské tlačítko. U obou modelů je na výběr několik základních fotorežimů, např. HDR (pořízení snímků je docela pomalé a bez náhledu, maximální rozlišení pouze 8 Mpix), panoráma, noc či režim Pro, v němž můžete navíc upravit vyvážení bílé a ISO. Nečeká vás tedy žádná úprava rychlosti uzávěrky ani focení v RAWu.

Co se týká samotné kvality fotek, v interiérech je i přes uváděnou stabilizaci obrazu častým výsledkem rozmazaná fotografie, navíc s poměrně velkou měrou šumu. Venku má zase snímač při zatažené obloze občas problém s automatickým vyvážením bílé barvy. Pokud ale vyjde slunce, podaří se vám pořídit povedené, ostré a reálně probarvené fotografie. U režimu HDR je pak největším přínosem zvýraznění oblohy při focení krajiny, jiné výraznější změny nepociťujeme.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie exteriérů, automatický režim, zataženo
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekFotografie exteriérů, automatický režim, polojasno až slunečno
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Automatika si občas nedokáže poradit s optimálním vyvážením bílé barvy, 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie interiérů, automatický režim, umělé osvětlení

Full HD videa jsou natáčena s 30 fps, a při natáčení vám pomáhá „viditelná“ stabilizace. Při natáčení ale není k dispozici režim HDR, autofocus není vyloženě pomalý, ovšem tu a tam se trochu opozdí. Kvalita samotného záznamu je podobná jako u zmiňovaných fotografií. Z obou oblastí jsme u řady Galaxy A (2016) čekali asi trochu více.

Ukázková videa:

 

Něco lépe, něco hůře

Samsungy řady Galaxy A (2016) jsou vzhledově velmi povedenými nástupci, stěžovat si nemůžeme ani na jejich výkon, čtyřjádro, resp. osmijádro, Exynos se vypořádá i s náročnějšími hrami, takže budete spíše limitováni dostupnou pamětí, nežli tím, že by grafika nestíhala. Velmi dobrá je také výdrž na baterii, pokud telefony nebudete přetěžovat, oplatí vám to několikadenní výdrží na jedni nabití.

Na druhou stranu zamrzí některé detaily. Absence vibrační odezvy senzorických ovladačů a klávesnice dost zamrzí, zvláště, když loňské modely vibrovaly bez problémů. Chybí nám také informační dioda, ta je však u Samsungu zřejmě vyhrazena pouze pro vlajkové modely. Rozporuplné dojmy pak máme z fotoaparátu, který bychom zařadili spíše do průměru. Pokud s ním budete fotit v interiérech nebo při zatažené obloze, přílišnou kvalitu neočekávejte.

Oba modely se na českém trhu prodávají od 29. ledna ve třech barevných variantách. Později by se k nim měla přidat i růžovo-zlatá. Samsung Galaxy A3 (2016) je naceněn na 8 490 Kč, Galaxy A5 (2016) stojí v oficiální distribuci 10 990 Kč. To jsou opět vyšší ceny, než bychom očekávali, a zvláště modely od Huawei by mohly Samsungu v tomto segmentu dosti zatopit.

Plusy:

  • velmi povedený design, atraktivní zlato-černá varianta
  • slušný hardware - A5 (2016) běží na osmijádru a 2GB RAM
  • 25% nárust kapacity baterie od loňské řady Galaxy A
  • displej je na slunci dobře čitelný
  • slušná výdrž na jedno nabití, minimální vybití přes noc
  • optická stabilizace a snímač otisků prstů u A5 (2016)
  • FM rádio v základní nabídce, zahraje jen s připojenými sluchátky

Minusy:

  • nejednoznačné označení, vyhledávače si mohou plést loňské a letošní modely
  • vyšší koncová cena
  • postrádáme vibrace senzorických ovladačů i u klávesnice, loňské A3 a A5 s tím problém neměly
  • může chybět i další „korunová položka“ - stavová dioda
  • otisky prstů na skleněných površích
  • horší kvalita fotografií, na maximální rozlišení fotíte jen při poměru stran 4:3
  • několikrát na pár vteřin zamrzlo prostředí, příčinu neznáme
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy A5 (2016), Samsung Galaxy A7, Samsung Galaxy A7 (2016), Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB,