Smartphony dostanou rychlejší paměť. UFS 3.0 má přinést dvojnásobnou rychlost

Společnost Jedec oznámila nový standard UFS 3.0 (Universal Flash Storage), který má významnou návaznost na paměti smartphonů a tabletů. Rychlost ukládání a zpracování dat je totiž na chytrých zařízeních často přehlíženým parametrem a nový standard chce doslova „zatočit s pomalostí“. UFS 3.0 slibuje až dvojnásobnou šířku pásma a zároveň nižší potřebné napětí.

V rámci jedné „lane“ může být datový provoz až 11,2 Gbps, v případě „Dual lane mode“ se jedná až o 23,2 Gbps. Nová verze standardu se přesunula k operačnímu napětí 2,5 V, dřívější generace standardu UFS pracovaly v rozpětí 2,7 - 3,6 V. Jedec zapracoval i na rozšíření rozsahu pracovních teplot (-40 - 105 °C), což by v budoucnu mohl ocenit i automobilový průmysl. Dále došlo k přidání operací pro „obnovení“ a pro logování chyb.

Samsung již v roce 2016 představil „svou“ paměťovou kartu UFS:

Drobných změn se dočkaly i paměťové karty UFS, které přecházejí na standard UFS Card Extension 1.1. Stále však čekáme na to, až se UFS karty dostanou do prodeje, ty od Samsungu si cestu na trh zatím nenašly. A co se týká technologie UFS 3.0, měla by se začít objevovat v komerčně dostupných produktech již od druhé poloviny letošního roku.

Zdroj Jedec

Váš názor Další článek: LG na MWC, to budou nejspíš jen nové barvičky a V30 s umělou inteligencí

Témata článku: , , , , , , , Rozpětí, DOS, JEDEC, Gbps, SMA, Universal, Napětí