Smartphony řady Asus Zenfone 4: jeden high-end a pět povedených kousků střední třídy

  • Asus Zenfone 4 Pro se výbavou staví na úroveň vlajkových lodí
  • Zbylé modely balancují na hranici střední a vyšší třídy
  • Jeden trumf si Asus schovává na tiskovou konferenci do Říma

Asus si s další generací Zenfonů dal na čas a dokonce i na červnovém veletrhu Computex, kde je tradičně hlavní hvězdou (alespoň, co se telefonů týče) letos nic slavného neukázal. Nakonec jsme se ale novinek dočkali, a to hned v šesti provedeních. A nebyl by to Asus, aby nám orientaci v novinkách trochu nezavařil. Jedinou jistotou je displej s úhlopříčkou 5,5 palce, který mají všechny modely.

Technologie a rozlišení už se ale mohou lišit, stejně jako procesory a porce pamětí i v rámci jednoho modelu. Asus také zvolil dva materiály – sklo a kov. Základní modely Zenfone 4, Zenfone 4 Selfie a Zenfone 4 Max patří do střední třídy, ke každému z nich ale Asus představil i verzi Pro, která telefony posouvá do vyšší a v případě Zenfone 4 Pro dokonce do nejvyšší třídy.

Asus Zenfone 4 (ZE554KL)

Základ řady zůstává u klasického designu se skleněnými zády, kovovým rámečkem a zakulacenými rohy i hranami. Elegantní, hezké, reprezentativní, ale také už trochu okoukané – podobně vypadá Xiaomi, Honor, loňské špičkové Samsungy a řada dalších. Tělo je tenké pouze 7,7mm, hmotnost je 165g a cena má začínat na 499 eurech (cca 13 000 Kč), čímž se Zenfone postaví přímo proti Honoru 9.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hezké, ale trochu chybí originalita

Displej povyrostl z loňských 5,2" na 5,5", rozlišení zůstává na Full HD a panel používá technologii AMOLED. Čtečka otisků prstů je klasicky v tlačítku pod displejem. Patrně největší novinkou Zenfonu 4 je dvojitý fotoaparát, vedle standardního objektivu (12 MPx) je druhý s úhlem záběru 120° (8 MPx). Selfie kamera má rozlišení 8 MPx.

Procesory Qualcomm Snapdagon 630 resp. 660 (podle varianty) jasně ukazují, že ani letos základní model nemíří na nejnáročnější uživatele. Operační paměť má naprosto dostatečné 4 GB RAM a úložiště slušných 64 GB, k větší kapacitě si pomůžete paměťovou kartou, kterou je možné vložit do hybridního slotu namísto druhé SIM. Kapacita baterie je na průměrných 3 300 mAh. Bonusem navíc jsou pak stereo reproduktory.

Asus Zenfone 4 Pro (ZS551KL)

Model bude čistokrevnou vlajkovou lodí. K elegantnímu tělu a 5,5" Full HD displeji totiž přináší rovnou nejvýkonnější procesor Snapdragon 835, kterému dopomáhá 6 GB RAM. Významný posun čeká také duální fotoaparát. Jde sice o stejný snímač IMX362 od Sony jako v případě základního modelu, ovšem s lepší světelností f/1.7 a hlavně 2× optickým zoomem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Desingnově se vyšší model od toho základního nijak nezměnil

Telefon bude navíc k dispozici také ve vyšší 128GB variantě. Uživatele jistě zaujme i silnější 3 600mAh baterie. Asus Zenfone 4 Pro běží na Androidu 7.0 Nougat, ovšem Asus u něj i u zbylých představených modelů slibuje brzký přechod na Android O.

Asus Zenfone 4 Selfie (ZD553KL)

Přídomek tohoto derivátu naznačuje, že můžeme čekat autoportréty špičkové kvality. Asus proto integroval dvojitou kameru dopředu nad displej, cílem je patrně selfie s efektně rozmazaným pozadím scény. Překvapí i nadprůměrné rozlišení 20 Mpx u hlavní a 8 Mpx u širokoúhlé kamerky a světelnost f/2.0. Zadní fotoaparát zůstává na standardních 16 Mpx při světelnosti f/2.2, paradoxně tak můžeme očekávat kvalitnější fotky z toho předního.

Záda telefonu jsou tentokrát kovová, úhlopříčka displeje zůstává na 5,5", ale rozlišení padlo na HD (720p) a znovu jde o AMOLED. Také zde je v tlačítku pod displejem čtečka otisků. Uvnitř tepe ještě slabší Qualcomm Snapdragon 430, zato paměti zůstávají na silné kombinaci 4 GB RAM / 64 GB, baterie má 3 000 mAh. Cena zní 299 eur, tedy asi 7 800 Kč.

Asus Zenfone 4 Selfie Pro (ZD552KL)

Designově stejný model se liší hned v několika prvcích výbavy: rozlišení displeje je Full HD panel, přední foťák snížil rozlišení na 12 Mpx ovšem při světelosti f/1.7, klasický 16Mpx na zádech zůstává stejný, pouze se přiučil natáčet 4K video. O výkon se tentokrát postará procesor vyšší třídy Qualcomm Snapdragon 625. Bonusem mají být také stereo reproduktory. To vše za 399 eur, tedy asi 10 500 Kč.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oba modely budou dostupné v černé, zlaté a atraktivní červené. Tělo je 7,85mm tenké

Asus Zenfone 4 Max (ZC554KL)

Zenfone 4 Max stejně jako předchozí modely znovu sází na 5,5" AMOLED displej, jen pouze s HD rozlišením. Přídomek Max však dává tušit silnou kapacitu baterie, která má slušných 4 000 mAh. Jinak se jedná o typického zástupce střední třídy, jako procesor poslouží Qualcomm Snapdragon 425, operační paměť padá na (stále více než dostatečné) 3 GB RAM a úložiště je na 32 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Max bude v černé, růžové a zlaté barvě.

Dvojitý fotoaparát je tentokrát vzadu, má 13 MPx doplněný o širokoúhlý senzor s rozlišením 5 MPx, na selfie zbylo 8 MPx, v tlačítku pod displejem zůstává čtečka otisků prstů. Cena je 229 eur (cca 6 000 Kč). 

Asus Zenfone 4 Max Pro (ZC554KL)

Vzhledem k tomu, že Pro verze Zenfonu 4 Max uvádí stejné kódové označení jako základní model, je možné, že bude určený pouze pro vybrané trhy. Ostatně ani nepřináší tolik výhod. Vzhled zůstal naprosto stejný, jen se uvnitř zvedla operační paměť ze dvou na 3 GB RAM a vnitřní úložiště se zdvojnásobilo na slušných 32 GB. Potěší také zvýšení rozlišení fotoaparátů, a to na 16 Mpx u předního i zadního fotoparátu. Kapacita baterie i zbylá výbava zůstává stejná.

Ačkoli se zdá, že si Asus toutou spoustou novinek už letos své trumfy vyčerpal, je vysoce pravděpodobné, že si stále ponechává jeden v záloze. Na 21. září si totiž naplánoval další tiskovou konferenci v Římě, která je dosud zahalená tajemstvím. Půjde jen o druhé představení těchto telefonů pro evropský trh, nebo se můžeme dočkat ještě nějakého zajímavého telefonu? Spekuluje se o uvedení špičkového fotomodelu Asus Zenfone 4V.

Jak vybrat mobil s nejlepším poměrem výkon/cena: 

Diskuze (13) Další článek: Nejprodávanější smartphony jsou zároveň ty nejdražší. Trhu stále kraluje iPhone 7

Témata článku: Asus, , , , , , , , , , , , , , , Asus Zenfone 4, Zakulacený roh, Zbylá výbava, Zajímavý telefon, Vysoká třída, Dvojitý fotoaparát, Rozmazané pozadí, Nejlepší poměr, Str, SMA,