Startuje Wi-Fi 6. Nepřehledné označení IEEE 802.11ax mizí v propadlišti dějin

Wi-Fi Alliance mění značení všudypřítomné bezdrátové technologie. Namísto nepřehledného IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax se teď budeme setkávat se srozumitelným označením Wi-Fi 6. Čím vyšší číslo, tím novější, lepší a rychlejší verze. Přeznačení se dotkne i starších verzí podle jednoduchého klíče:

  • 802.11a --> Wi-Fi 2
  • 802.11b --> Wi-Fi 1
  • 802.11g --> Wi-Fi 3
  • 802.11n --> Wi-Fi 4
  • 802.11ac --> Wi-Fi 5
  • 802.11ax --> Wi-Fi 6

...přičemž platí zpětná kompatibilita (většinou), tedy Wi-Fi 5 pracuje i se zařízeními Wi-Fi 1 až 4.

Aliance prosazuje nové značení mezi výrobci hardwaru i softwaru, aby se ve standardech vyznal i laik, označené budou počítače, telefony, routery a další, stejně tak vám operační systém napříště řekne, že síť, ke které jste se právě přihlásili, je třeba Wi-Fi páté generace.

Hlavní trumf Wi-Fi 6

Teoretické maximum nejnovější verze Wi-Fi činí 11 Gb/s. Reálné rychlosti budou výrazně nižší, hlavní výhoda oproti starším standardům však spočívá v efektivnějším využívání rádiového spektra. To se projeví zvláště v silně zarušených oblastech bytových domů nebo kancelářských komplexů, kde by uživatelé měli pocítit výrazné zvýšení přenosových rychlostí.

Wi-Fi 6 si zde bere na pomoc techniku OFDMA, kterou používá i LTE a 5G. Zároveň nabízí vylepšený beamforming, tedy zaměření radiačního laloku k cíli, také agregaci pásem MIMO známe z mobilních 4G sítí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
OFDM rozděluje přenos na drobné subsignály (sub-carriers), které se navzájem neruší. Vpravo pak OFDM v přenosové technologii LTE (Grafika: Electronics-notes.com a Rhode&Schwarz)
Klepněte pro větší obrázek
Vysílač pomocí beamformingu optimalizuje tvar radiačního laloku podle polohy přijímače (Target), aby k němu doputoval co možná největší díl energie a tedy i nejsilnější signál. Techniku využívala pro čistší spojení už 802.11ac a je nedílnou součástí 5G.
Diskuze (12) Další článek: AnTuTu: iPhone 11 Pro suverénně drtí všechny Androidy, ale na loňský iPad Pro nestačí

Témata článku: , , , , , Apple iPhone 11, Apple iPhone 11 Pro, Samsung Galaxy Note10, IEEE, Největší díl, Pro +, Propadliště dějin, Označení, F +, Lalok, Rhodos, Propadliště, Schwarz, Target