Stručná historie pera S Pen. Podívejte se, jak se stylus průběžně učil nové kousky

Stylus S Pen je v modelové řadě Galaxy Note, ale také u tabletů řady Galaxy Tab , nedílnou součástí hardwarové výbavy. A zatímco u tabletofonů jej najdeme zastrčený do útrob, u tabletů je sice přibalen v základní krabici, ale musíte jej přenášet samostatně. Stejně jako řada Galaxy Note, i stylus od roku 2011 prodělal postupný přerod z „hloupé“ tužky na interaktivní bezdrátový stylus, kterým můžete na dálku ovládat smartphone. Jaké byly největší milníky v historii S Penu?

V roce 2011 byl hlavním lákadlem samotný S Pen, který zvládl črtat, kreslit, podtrhovat a dvojiklikem na displej se stisknutým akčním tlačítkem spouštěl rychlé poznámky S Note. Stylus podporoval pouze 256 úrovní tlaku. O rok později přišel Samsung s přepracovaným perem s ergonomičtějším úchopem. Dotyková vrstva Galaxy Note II registrovala až 1 024 úrovní tlaku, v rámci softwarové nadstavby přibyla možnost kreslit „štětcem“ a také kapátko, kterým jste pomocí hrotu pera rychle načetli odstín barvy.

Galaxy Note 3 dostal společně s novou generací stylusu půlkruhové okno Bezdotykový příkaz, které se spouštělo automaticky po vysunutí pera nebo při stisku tlačítka. Po ruce jste tak měli rychlé funkce pro psaní poznámek, e-mailů, textových zpráv, apod. U Galaxy Note 4 se poprvé objevuje podpora až 2 048 úrovní tlaku pera na displej, což přispělo k ještě větší realističnosti při psaní. Funkce Chytrý výběr dokázala po označení perem automaticky ukládat obsah na displeji a následně jej rychle sdílet.

O rok později se u Galaxy Note 5 objevila možnost psaní poznámek na zamknutém displeji, které se automaticky uložily, jakmile jste stylus zasunuli zpět do útrob. Pero už se nevytahovalo celé manuálně, ale bylo třeba jej nejprve vycvaknout a pak jen lehce potáhnout směrem ven. Šestku ve značení Notů Samsung přeskočil, sedmička dopadla neslavně, a tak se další inovace stylusu objevily až u Galaxy Note 8. V roce 2017 dostal stylus možnost kreslit vlastní animované GIFy a následně je sdílet s přáteli nebo na sociálních sítích v podobě nazvané Okamžitá zpráva.

U Galaxy Note 9 dostal stylus podporu Bluetooth Low-Energy, takže mohl posloužit jako dálková spoušť, např. při focení skupinových selfíček. Stylusem bylo možné i přepínat slidy prezentace Superkondenzátor vystačil na 30minutovou výdrž pera mimo telefon, resp. na 200 kliknutí, než musel být uvnitř šachtice znovu (rychle) nabit. U řady Galaxy Note10 se stylus naučil Bezdotykové akce, na dálku jste mohli přepínat mezi fotoaparáty, v prohlížeči jste mohli přecházet tam a zpět, apod. Novinkou bylo i převádění ručně psaného textu do digitální podoby.

A stylus u řady Galaxy Note20? Samsung bezdrátový S Pen s baterií ještě zpřesnil a výrazně snížil jeho latenci (9ms u Note20 Ultra), aby stylus ještě více připomínal psaní běžnou tužkou či propiskou. Samsung vylepšil Bezdotykové akce o tzv.„Anywhere actions“ pro základní navigaci v telefonu. Gesta směřující do čtyř světových stran otevírají poslední spuštěné aplikace, vracejí na domovskou obrazovku nebo o úroveň výše. Zatřesením pera se automaticky pořídí screenshot obrazovky a aktivuje se kresba perem.

Oficiální představovací video Samsungu Galaxy Note20 Ultra:

Zdroj Samsung News

Diskuze (2) Další článek: Kupte si Eiffelovku nebo třeba Karlův most. Landlord GO je unikátní hra s prvky virtuální reality

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 8, Samsung Galaxy Note 9, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy Note10, Samsung Galaxy Note10+, Samsung Galaxy Note20, Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G, Note, Pero, Bluetooth Low-Energy, Look, Samsung News, Nový kousek, Bezdotyková, S PEN, Actions,