T-Mobile provedl v Praze největší evropský test 5G technologie. Díky ní nabídne vyšší přenosové rychlosti

T-Mobile udělal další úspěšný krok v cestě za novou sítí 5G. Během ledna a února otestoval v Praze technologii Massive MIMO (mMIMO), která se stane jedním ze základních kamenů sítí páte generace. T-Mobile testoval technologii na vybavení Huawei a podle slov operátora šlo o nejrozsáhlejší zkoušku této technologie v kontinentální Evropě. Poznatky z testování využije nejen tuzemský T-Mobile, ale celá operátorská skupina Deutsche Telekom.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LTE vysílač T-Mobilu s anténou mMIMO v pražských Petrovicích

Technologie mMIMO násobí kapacitní zdroje pro uživatele současně přihlášené v buňce mobilního vysílače, kteří tak mohou dosahovat vyšších rychlostí přenosu dat. Anténa základnové stanice dokáže díky vysokému množství anténních prvků v jeden okamžik vytvořit více užších svazků, které se snaží zaměřit přímo na konkrétního uživatele. Zdroje, jež jsou v současné síti LTE sdílené, se tak přes mobilní buňku dají využít ve stejné oblasti vícenásobně.

Pilotní provoz probíhal v pražských Petrovicích na čtyřech základnových stanicích T-Mobilu. V ideálním případě může anténní řešení mMIMO navýšit kapacitu buňky vysílače přibližně pětkrát, v praxi jde většinou o dvojnásobný až trojnásobný nárůst. První evropské sítě 5G mají být do komerčního provozu uvedeny již v roce 2020. Operátoři do té doby musí připravit nejen technologii na vysílačích, ale také vylepšit optickou síť.

První evropské 5G sítě připravuje Deutsche Telekom spolu s Huawei:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (14) Další článek: Google vydal Android P Developer Preview 1. Název systému je stále neznámý

Témata článku: , , , , , , , Pro +, Praha, Buňka, T Mobil, Pilotní provoz, Přenosová rychlost, Petro, Vysoké množství, Vysoká rychlost, T - Mobil, Základní kámen, Pře, Komerční provoz, Vysílač, Současná síť, Mobilní vysílač, Dík, Petrovice