Tak trochu retro. Testujeme Samsung Galaxy Xcover 4s, který zaspal čas

Ne všechny mobily dnes nutně musí být ultratenké, bezrámečkové a s co největším počtem fotoaparátů. Samsung šel s modelem Galaxy Xcover 4s úplně proti proudu, a tak zde máme plastové zařízení s obrovskými rámečky, podporou IP68, vyhrazenou akční klávesou a s vyměnitelnou baterií. Píše se sice rok 2019, ovšem telefon vypadá jako by zaspal dobu. Jedná se o vylepšený Galaxy Xcover 4, který jsme testovali před dvěma lety. A zatímco design zůstal beze změny, vnitřnosti se změnily (nepatrně) k lepšímu. Ještě že tak!

Samsung Galaxy Xcover 4s
rozměry a hmotnost: 146 × 73 × 9,7 mm, 172 g
displej: 5,0", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 294 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 5, GPS
paměť: 32 GB, microSDXC (256 GB), RAM: 3 GB, baterie: 2 800 mAh
procesor: Samsung Exynos 7885 (8× Cortex-A73, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 16MPx, video, autofocus, blesk
47 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Vrátili jsme se o dva roky nazpět

Samsung na vývoji telefonu šetřil, využil starý návrh Xcoveru 4, který obohatil jen novějším USB-C konektorem. Máme tedy před sebou celoplastové zařízení s vyztuženými rohy a hranami, které je na krajích zdrsněné. Za vrypy a záhyby se sice mohou usazovat nečistoty a špína, na druhou stranu, stačí umýt telefon v umyvadle, a bude z vnějšku jako nový. Může za to zvýšená odolnost IP68 a podpora amerického armádního standardu MIL-STD810G. Vodotěsnost je řešena formou membrán v konektorech a také membránou okolo bateriového prostoru. Musíte však dbát na to, že je kryt dobře docvaknut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Xcover 4s nám do redakce dorazil v jediné u nás prodávané variantě - černé. Telefon však nezapře výraznou designovou podobnost s Xcoverem 4

Čelní strana má dost výrazné rámečky. Byl do ní vsazen pětipalcový displej, což je z aktuálního pohledu spíše malý zobrazovací panel. Jedná se o IPS LCD s rozlišením 1 280 × 720 pix, a bohužel u něj zůstal i jeden starý neduh. Displej je sice kapacitní, ale stejně na něj musíte při dotycích tlačit trochu více, než jste zvyklí u svého stávajícího smartphonu. Čitelnost na přímém slunci je nic moc, alespoň že Samsung nešetřil a umožní automaticky korigovat jas displeje.

Redakční představení Samsungu Galaxy Xcover 4s:

Naopak pochválit musíme tlačítkové ovladače pod displejem, které se v dnešní době bezrámečkové už moc často nevidí. Tlačítka jsou zdrsněná, zpětnou šipku čekejte klasicky vpravo, tlačítko pro poslední spuštěné aplikace zase vlevo. Na můj vkus by však mohla být tlačítka trochu výše. Za současné situace jsou trochu utopená.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Všude samá tlačítka - pod displejem, na pravém boku i na levé hraně. Oranžovou barvu má klávesa XCover, které můžete nastavit, co má dělat při stisknutí a při delším podržení. A zdířka hned vedle? Zde si můžete provléct poutko a pověsit telefon třeba na krk...

Na levém boku jsou k dispozici dobře ovladatelné a dostatečně vystouplé regulátory hlasitosti a také akční klávesa XCover, která můžete při stisknutí a podržení otevírat předvolenou funkci nebo nainstalovanou aplikaci. V základu je na stisknutí namapovaná svítilna. Otvor v boku pak slouží k provléknutí poutka - to kdybyste si chtěli Xcover 4s pověsit na krk. I na tom je vidět, o jak koncepčně starý telefon se jedná. Pravá hrana je obsazena pouze zamykací klávesou, která je palcem na boku pohodlně dostupná. Nad ní je v žebrování umístěn hlavní reproduktor.

USB-C, větší RAM a Android Pie

Konektory si užší hrany telefonu pěkně rozdělily. Na té horní je připraven 3,5mm jack, na spodní zase systémový konektor. Samsung naštěstí do vývoje investoval alespoň trochu, takže je zde připraveno USB-C. Na zadním krytu najdeme 16MPx fotoaparát s přisvětlovací diodou, pod zadní skořápkou se nachází vyměnitelná baterie s, dnes již průměrnou, kapacitou 2 800 mAh. Až po odcvaknutí zadního krytu se vám zpřístupní dva sloty pro nanoSIM a také pozice pro microSD kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V telefonu je připraven Android 9.0 Pie s nadstavbou One UI 1.1

Paměťovkou si rozšíříte interní 32GB paměť, byť po rozbalení telefonu v ní máte k dispozici „pouze“ necelých 22 GB. Výkon telefonu poskytuje osmijádrový Exynos 7885 taktovaný na 1,8GHz, mizí i tradiční bolístka malých operačních pamětí. Se 3GB RAM byste už mohli vcelku pohodlně pracovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aktualizace softwaru a nastavení akčního tlačítka XCover

Poslední novinkou je operační systém Android 9.0 Pie s grafickou nadstavbou One UI 1.1. Již na první pohled je poznat, že je prostředí stavěno na větší displeje, takže se od vás očekává poměrně dost scrollování. Na druhou stranu, prostředí působí moderně a zatím je při běžném používání telefonu dostatečně svižné. V rámci základní aplikační výbavy nechybí Samsung Health, Galaxy Wearable nebo FM rádio, v základním balení spolu s telefonem dostanete 15W síťový adaptér typu Adaptive Fast Charging a také USB-C kabel. Nic navíc.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V základní krabici je připravena rychlejší nabíječka, baterie má však kapacitou pouhých 2 800 mAh. Můžete ji ale podle potřeby vyměnit za druhou (pokud si ji přikoupíte)

Jak se Samsungu Galaxy Xcover 4s povede v redakčním testu, bude jasné již velmi brzy. Smartphone se v ČR podává pouze v černé barevné variantě a vychází na 6 499 Kč. 

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Diskuze (7) Další článek: Nobelovu cenu za chemii získali otcové a krotitelé lithiové baterie

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy Xcover 4s, Telefon, Xcover, Samsun, Galaxy Wearable, Klávesa, Fast Charging, Stisknutí, Samsung Health, Zdířka, Ret,