Testujeme Galaxy S20 FE. Samsung se konečně nebojí experimentovat s barvami

  • Samsung do Česka uvádí čtvrtý model řady Galaxy S20
  • Vybrat si můžete hned z šesti barevných variant a dvou čipsetů
  • Matná záď se povedla, ani nevadí, že je z plastu

Do redakce nám dorazila čerstvá novinka od Samsungu, čtvrtý model řady Galaxy S20, resp. „es dvacítka“ pro fanoušky - Galaxy S20 FE. Telefon jsme si měli možnost vyzkoušet přesně před týdnem, tehdy se však jednalo o předprodukční kusy, dnes už vám můžeme blíže představit krabicovou verzi, která se brzy dostane do prodeje. A vybrat si budete moci, nejen ze dvou barevných variant, ale také ze dvou čipsetů!

Telefon nám do redakce v zelené variantě, která je jednou z mnoha. Celkem bude v Česku k dostání šest odstínů (zelená, modrá, červená, bílá, fialová a oranžová), které doplňují dva čipsety. Levnější LTE varianta telefonu dostala Exynos 990, za Snpadragon 865 doplácíte tři tisíce. Námi testovaný telefon má tedy nižší cenovku a tím pádem i zajímavý poměr výkon/cena.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon nám do redakce dorazil v zelené barevné variantě

Přední část vyplňuje 6,5" Super AMOLED Full HD+ displej, který má syté odstíny barev, automatickou regulaci jasu, zabudovanou rychlou optickou čtečku otisků a 120Hz obnovovací frekvenci. Prostředí nám na první dojem přijde velmi svižné, a kvitujeme, že lze plynulejších 120 Hz nastavit při maximálním rozlišení. Záď je konečně vyrobena z matného plastu, na němž neulpívají otisky prstů ani zbytková vlhkost. V rámci trojitého fotoaparátu můžete počítat se širokáčem i s teleobjektivem umožňujícím 3× optické přiblížení, který je, stejně jako hlavní 12MPx snímač, opticky zastabilizován.

Redakční představení Samsungu Galaxy S20 FE:

Do těla se zvýšenou odolností IP68 se dostala baterie o kapacitě 4 500 mAh, kterou dobijete až 25 Watty. Jenže, do základní krabice se dostala jen 15W síťová nabíječka a USB kabel, takže si adaptér budete muset dokoupit. A to ostatně platí i pro kabelová sluchátka. Galaxy S20 FE však dobijete i 15W bezdrátově nebo ze zad zpětně dobijete nositelnou elektroniku.

Klepněte pro větší obrázek
Ani u Galaxy S20 FE se nezapomnělo na bezdrátové a zpětné dobíjení nositelností

Uvnitř telefonu je připraven Android 10 s grafickou nadstavbou One UI 2.5, prostředí tedy vypadá identicky jako u základní trojice „es dvacítek“, a to i včetně bonusového softwaru. V prostředí se můžete těšit třeba na fotorežim Single Take, samostatný noční fotorežim nebo na podporu bezdrátového DeXu. V našem případě se o výkon stará Exynos 990 s 6GB operační pamětí typu LPDDR5, který v Antutu získal slušných 524 tisíc bodů. Verze se Snapdragonem 865 zřejmě dosáhne na ještě vyšší výkonové skóre.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové screenshoty prostředí, detaily procesoru a výsledek benchmarku Antutu

Úložiště je 128GB (rychlá paměť UFS 3.1), které rozšíříte microSD kartami až o dalších 1 TB. Šuplík na horní hraně je oboustranný, místo paměťovky můžete do telefonu přidat druhou nanoSIM. 

A jaká je cílová skupina uživatelů Galaxy S20 FE? Samsung si sice částečně bude kanibalizovat prodeje stávajících „es dvacítek“, primárně však bude cílit na ty, kteří zvažují upgrade z modelů Galaxy A51 a Galaxy A71, kteří chtějí zůstat u stejné značky a získat vyšší výkon a nové funkce bez toho, aby museli do telefonu tolik investovat. Samsung Galaxy S20 FE v Česku stojí 16 999 Kč, což vypadá na hodně zajímavý poměr cena/výkon. Pokud zvolíte 5G variantu s čipsetem Snapdragon 865, budete si muset připlatit tři tisíce. Bude vám to stát za vyšší výkon?

Samsung Galaxy S20 FE
rozměry a hmotnost: 160 × 75 × 8,4 mm, 193 g
displej: 6,5", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 2 400, 405 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE, 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, microSDXC (1 TB), RAM: 6 GB, baterie: 4 500 mAh
procesor: Samsung Exynos 990 (8× Exynos M4, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
71 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Telefon začínáme v redakci aktuálně testovat, již brzy se tak můžete těšit na detailní redakční recenzi.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (23) Další článek: Samsung v Česku aktualizuje hodinky Galaxy Watch Active2 na Tizen 5.5

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy S20 FE, Samsung Galaxy S20 FE 5G, Samsun, Plast, Barevná varianta, Model řady, Česká republika, Super AMOLED Full, Čipset, F +,