Testujeme Samsung Galaxy A20e: letošní nejlevnější áčko přišlo o Super AMOLED

  • Samsung na českém trhu pomalu kompletuje ucelené portfolio modelů řady Galaxy A
  • Do redakce nám dorazil zatím nejlevnější model řady
  • Galaxy A20e srazil cenu co nejníže, takže telefon postrádá i Super AMOLED displej

Samsung na českém trhu pomalu kompletuje modelovou řadu Galaxy A, a jejím nejnovějším zástupcem, který se dostal do prodeje, je současně také nejlevnější model Galaxy A20e. Design zůstává podobný jako u ostatních modelů řady Galaxy A, do popředí ale daleko výrazněji vstoupila koncová cena, což se odrazilo i na specifikacích telefonu. Jedná se tak o první letošní „áčko“, které se nemůže chlubit Super AMOLED displejem. 

Samsung Galaxy A20e
rozměry a hmotnost: 147 × 70 × 8,3 mm
displej: 5,8", kapacitní TFT LCD, 720 × 1 560, 296 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 32 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 7884 (8× Cortex-A73, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
45 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Leštěný plast počtvrté

Samsung i tentokrát vsadil na lesklý plast, možná i barevná kombinace Coral Orange však přispívá k tomu, že telefon na fotkách i v reálu vypadá trochu lacině. Rozměrově se jedná o spíše menší model (140 × 70 × 8,3 mm), byť 5,8" displej hovoří spíše o opaku. Výrobce použil zobrazovací panel typu Infinity-V, který je roztažen přes větší část přední plochy, protože je v jeho výřezu umístěná 8MPx selfie (f/2.0). Poměrně široký rámeček pod displejem si však jihokorejci mohli odpustit. 

První pohled na Samsung Galaxy A20e:

Nejlevnější model řady Galaxy A přišel o svou největší konkurenční výhodu. Místo Super AMOLED displeje dostal do výbavy „jen“ IPS TFT displej s rozlišením 1 560 × 720 pix, což poznáte zejména na přímém slunci. Alespoň, že Samsung zbytečně nešetřil, a umožňuj regulovat jeho jas automaticky podle intenzity okolního osvětlení. Telefon je celý vyroben z plastu, který je však v plynulém přechodu do boků trochu kluzký. Zadní leštěný kryt vrhá odlesky s nádechem do fialova, což se může líbit zejména mladší generaci. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A20e na přední straně nabídne 5,8" IPS TFT displej s výřezem do tvaru písmena V pro 8MPx selfie

Díky nepatrně vystouplému fotomodulu s duálním foťákem se A20e na rovném povrchu nepatrně kolébá. Samsung vsadil na kombinaci 13MPx snímače (f/1.9) s automatickým ostřením a 5Mpx ultraširokoúhlým fotoaparátem (f/2.2) se zaostřením v celém rozsahu, ovšem bez korekce zkreslení, takže na výstupu se jeho snímky tváří, jako byste je pořídili rybím okem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Plastová záda se pyšní duálním fotoaparátem a čtečkou otisků prstů

Na zádech tradičně nechybí ani čtečka otisků prstů. Na velmi dobře ovladatelná boční tlačítka navazuje na protilehlém boku široký šuplíček, do něhož vložíte dvě nanoSIM a microSD kartu. Napájecí USB-C obsadil s 3,5mm jackem a reproduktorem spodní hranu.

Nadstavba One UI a FM rádio jako bonus

I z pohledu výkonu je telefon vybaven spíše průměrně. Osmijádrový čipset Exynos 7884 doplňuje 3GB RAM a 32GB paměť, v případě spouštění náročnějších her a aplikací by se čipset už mohl trochu zadýchat. V benchmarku Antutu telefon získal podprůměrných 96 058 bodů, takže u mobilních her počítejte s horšími detaily, častokrát vás hry přes střední úroveň grafické kvality ani nepustí. Nevyměnitelná baterie telefonu má kapacitu 3 000 mAh, počítat můžete i s rychlým 15W dobíjením.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily procesoru, výsledek benchmarku Antutu a screenshoty uživatelského rozhraní

Po spuštění telefonu vás uvítá nejnovější Android 9.0 Pie s nadstavbou One UI, můžeme tedy pochválit Samsung za to, že sjednotil vzhled prostředí napříč celým portfoliem, a že myslí i na své nejlevnější modely. V rámci aplikační výbavy čekejte základní nabídku, zbytek aplikací si stáhnete z Galaxy Storu či Google Play. Za zmínku stojí přítomnost FM rádia, které však zahraje pouze s připojenými sluchátky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Boční šuplíček, konektorová výbava na spodní hraně a základní krabice Galaxy A20e

A ta najdete přímo v základním balení, konkrétně se jedná o základní pecky, které mi však v uších moc dobře nedržely. V krabici dále najdete rychlou uživatelskou příručku, USB-C kabel, špendlík pro vytažení bočního šuplíčku a adaptér typu Adaptive Fast Charging. 

Těžká pozice v segmentu do pěti tisíc

Samsung Galaxy A20e se na českém trhu prodává za 4 990 Kč, a s ohledem na výbavu to bude mít smartphone hodně těžké. Ještě když zohledníme absenci Super AMOLED displeje, který by zcela jistě byl konkurenční výhodou. V současné situaci má telefon hodně zdatnou konkurenci, a to zejména u Xiaomi, které za podobnou cenu nabízí třeba Redmi Note 7 nebo Mi A2

U Samusngu nám jako lepší volba i nadále připadá Galaxy M20, který stojí jen o pětistovku více, má však větší RAM, dvojnásobnou paměť, jemnější rozlišení displeje a také baterii s kapacitou vyšší o 2 000 mAh! Samsung Galaxy A20e v redakci začínáme testovat, brzy se tak můžete těšit na obsáhlou redakční recenzi.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Váš názor Další článek: TCL začne ještě letos s výrobou ohebných displejů. Dočkáme se skládacího Alcatelu?

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy A20e, Galaxy a, Portfolio modelů, Nadstavba One UI, Adaptive Fast Charging, TFT displej, FM rádio, Super AMOLED displej, Sup, IPS TFT, Nejlevnější model, Áčko,