Testujeme Samsung Galaxy S6 Edge+ [video]

Do redakce dorazil nový tabletofon Samsungu. Jaké jsou naše první dojmy z krabicové verze? Přikládáme i ukázkové fotky a natočená videa.

To byla rychlost! Samsung minulý čtvrtek oficiálně představil nový model Galaxy S6 Edge+, který na má na našem trhu (a také ve zbytku Evropy) sloužit jako náhrada za tabletofon Galaxy Note 5. Uplynul týden, a telefon máme v redakci ve finálním balení k dispozici na otestování. Mezidobí mezi představením a zahájením oficiálních prodejů (4. září) tedy vyplníme testováním černé 32GB varianty tabletofonu, který valnou většinu hardwaru i softwaru přejal z dvojitě zahnutého Galaxy S6 Edge.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 32GB
rozměry a hmotnost: 154 × 76 × 6,9 mm, 153 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 515 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 7420 (8× Cortex-A57, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 16MPx, video, autofocus, blesk
48 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Napsali jsme:

Zahnutí jsme už někde viděli...

Samsung se u Galaxy S6 Edge+ inspiroval u Galaxy S6 Edge, novinka je jeho zvětšenou variantou s několika úpravami. Displej na první pohled působí obrovsky, svou roli v tom jistě hraje i zahnutí displeje při bočních pohledech, protože displej opticky vypadá, skoro jako by vůbec nekončil. Kvalita Super AMOLED displeje je opět na vysoké úrovni, displej je dobře čitelný na sluníčku, v noci neoslňuje a nastavit mu můžete i několik zobrazovacích režimů. 

Zahnuté hrany v noci stále využijete pro zobrazení hodin, nastaveného budíku, počasí a ikon zmeškaných notifikací. Platí ale to stejné jako u Galaxy S6 Edge, panely na bočních zahnutých částech displeje nezobrazíte jinak, než v zamknutém stavu. Stačí po boku, který jste si zvolili jako hlavní, přejet prstem nahoru a dolů. V telefonu je připraveno sedm informačních panelů, z nichž nejzajímavější jsou zmeškaná volání, hesla z Twitteru nebo počítání kroků z aplikace S Health. Z Galaxy Apps můžete stáhnout další čtyři panely, nabídka je však stejná jako u S6 Edge.

Klepněte pro větší obrázek
Když nemáte přímé porovnání, Samsung Galaxy S6 Edge+ si můžete splést se Samsungem Galaxy S6 Edge...

Při zapnutém displeji můžete preferovaný bok displeje využít k vysunutí nabídky Lidé na okraji, která se skládá z pětice „barevných“ kontaktů. Pokud máte telefon na poradě displejem dolů a někdo vám zavolá nebo napíše zprávu, bok displeje se barevně rozbliká. Novinkou je i inovovaný způsob komunikace, který Samsung nazývá „V kruhu“. Jedná se o jakousi variantu instant messagingu, kdy s přáteli můžete sdílet emotikony, obrázky a růčně načrtnutou grafiku po registraci vašeho telefonního číásla. Na druhé stránce posuvné výsuvné nabídky jsme narazili na pětici oblíbených aplikací dle vašich potřeb. Škoda, že nabídka není rolovací, určitě bychom si zde dokázali představit více zástupců.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
... jakmile dáte oba modely vedle sebe, rozdíly ve velikosti jsou jasně patrné 

Pro úplnost je třeba dodat, že S6 Edge+ běží na Androidu 5.1.1 s grafickou nadstavbou TouchWiz. Ta se od modelu Galaxy S6 Edge moc nezměnila, vidíme snad jen drobně upravené ikony systémových aplikací a rychlých přístupů z horní lišty. Mezi novinky TouchWizu můžeme zařadit jednoruční ovládání, které lze rychle aktivovat trojklikem na domovské tlačítko pod displejem. Zmenšení obrazovky na velikost „tak akorát pro palec“ však nečekaně nefunguje při zapojeném USB kabelu. Dvojklik na domovské tlačítko opět rychle otevírá fotoaparát, který je na pozadí „v předzapnutém“ stavu a po spuštění naběhne, podle Samsungu, za 0,6 vteřiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - zahnutý displej a skleněná zadní strana

Do domovského tlačítka byl integrován i snímač otisků prstů, který funguje stejně jako u předchůdců. Otisky se můžete přihlašovat k Samsung účtu, nechávat si jimi zapamatovat přihlašovací údaje k webům nebo jej využít k odemknutí zařízení přiložením palce na klávesu Home. Do budoucna se počítá s ověřováním vašeho Gmail účtu (Android Marshmallow) nebo jej půjde využít k ověření bezkontaktní platby přes Samsung Pay. Nejdříve ale budeme muset počkat, až je Samsung spustí i v Evropě.

Větší RAM a novinky ve fotoaparátu

Samsung Galaxy S6 Edge+ je postaven na osmijádrovém Exynosu 7420 a na 4 GB RAM. Zatímco procesor zůstal při starém, RAM byla o 1 GB navýšena. A jak je vidět při pohledu do Smart Manageru, v pohotovostním režimu zůstává volný právě onen přidaný gigabajt. Co se týká výkonu, S6 Edge+ získal v Antutu 69 562 bodů, zatímco S6 Edge 70 864, výsledky jsou tedy víceméně srovnatelné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náhled na použité prostředí - domovská obrazovka, lockscreen, informační lišta a poslední spuštěné aplikace. Informace o RAM a jednoruční režim v praxi

Ani u fotoaparátu nenajdeme žádné výrazné změny. Samsung u telefonu použil stejné snímače jako u S6 Edge, za hlavním 16Mpix modulem stojí Sony, za 5Mpix kamerkou nad displejem je pak podepsán Samsung. I použitý foto-software se jeví stejně, tu a tam sice najdeme drobné úpravy, nejedná se však o nic zásadního. Mezi nějvětší novinky ve fotoaparátu můžeme zařadit nativní podporu focení ve formátu RAW (pouze v režimu Pro) či nový režim pro živé streamování videa. To funguje stejně jako v prohlížeči počítače, jen je třeba se přihlásit, verifikovat telefonní číslo a můžete vesele streamovat. Samotné živé video může být, buď veřejné, nebo zpřístupněno jen těm, kterým pošlete odkaz. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Živé vysílání a stavy: před spuštěním, průběh a po jeho ukončení

Po ukončení vysílání se video uloží do vašeho YouTube kanálu a vy jej můžete rovnou nasdílet. Při zkoušení živého streamu se nám ale moc nedařilo, obraz je zpožděn oproti realitě zhruba patnáct vteřin, moc se nám navíc nedařilo s jeho plynulostí, protože se video neustále pozastavovalo a načítalo. Uvidíme, jak se funkce vybarví při delší testování. Pro úplnost dodám, že telefon může streamovat maximálně ve Full HD rozlišení.

Ukázková videa:

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Samsung Galaxy S6 Edge+ začínáme aktuálně testovat. Vaše případné dotazy směřujte do diskuse pod článkem, pokusíme se na ně odpovědět v připravované recenzi.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (2) Další článek: Vodafone spustil v červenci LTE v dalších 18 městech

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy s, Nový režim, Galaxy s, Sleep, Edge +, Druhý pohled,