Víte, že si na Facebook můžete nahrát vlastní 3D fotky? Poradíme vám, jak na to

Zhruba rok funguje na Facebooku nahrávání 3D fotografií, dosud jej však mohli využít jen majitelé iPhonů od verze 7 Plus výše. Nedávno ale Facebook zprovoznil nahrávání 3D fotografií i u vybraných smartphonů s Androidem. Oficiálně zatím pouze u vybraných modelů od Samsungu a Googlu, ale máme potvrzeno, že lze použít i další telefony. Vyzkoušejte to i u svého.

Klíčovým požadavkem je totiž focení v portrétovém režimu, resp. tak, aby měl snímaný objekt na popředí rozmazané pozadí. A na kvalitě prostorových dat, příp. na kvalitě přechodu mezi oběma částmi snímku, záleží ze všeho nejvíce.

Potom můžete vytvořit například tohle. Pohybujte v obrázku myší. V mobilní verzi to asi fungovat nebude, musíte kliknout a přejít na Facebook.

Jak na to?

Potřebujete mobilní aplikaci Facebook. Při psaní příspěvku zvolte hned první položku 3D fotka. Záhy se však dozvíte, že jsou podporovány pouze portrétní fotky ze zařízení Google a také fotky ze smartphonů značky Samsung, které byly pořízeny v režimu Živého zaostření (tzv. Live Focus).

Pokud následně pořídíte snímky s prostorovými daty, v galerii se fotografie zobrazí a po výběru se převede do 3D. Náhled můžete vidět přímo v mobilu ještě před odesláním příspěvku. Stačí jen telefonem pohybovat do stran.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přidávám 3D fotku z mobilní aplikace Facebook. Nejdřív si musíte vyfotit snímek s prostorovými daty, k prohlížení stačí posouvat telefonem do stran nebo jej umístit do brýlí pro virtuální realitu

Je to jen iluze

I když se bavíme o „3D fotkách“, na 2D displeji se jedná pouze o prostorovou iluzi. Facebook nahraje fotku s prostorovými daty, podle níž dostanou jednotlivé pixely určitou úroveň priority, zvlášť pro barvu a také pro svou pozici.

Při pohybu myší v obrázku, nebo mobilem do stran v mobilní verzi aplikace, dochází k parallax efektu, který využívá toho, že se různé objekty pohybují různými rychlostmi. Pixely s vysokou prioritou při pohybu přepisují barvu pixelů s nižší prioritou. Ovšem při vyšších úrovních „pohybu“ přijde na řadu interpolace, tj. softwarové dopočítání pixelů, která jde u snímků pořízených za horších světelných podmínek dost vidět.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Při maximálním náklonu je vidět ne úplně povedené dopočítání bodů...

Větší objekty mají dost povedenou iluzi, můžete je fotit i s různými rozostřovacími nebo barevnými efekty. Problémem jsou fotky drobných detailů, např. větví, stromů nebo jehličí, kde je ve 3D každá nedokonalost základní fotky vidět desetinásobně více. Pro opravdu povedené 3D fotky na Facebooku budete potřebovat dostatek světla, za „wow efekt“ to ale rozhodně stojí.

V současné době máme potvrzeno, že vytváření 3D fotek funguje na Samsungu Galaxy Note 8, Galaxy Note 9, Galaxy Note10, Galaxy Note10+, Galaxy S10e, Galaxy S10 a Galaxy S10+. Mezi další podporované modely patří Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 a Pixel 3 XL. V diskuzi na Facebooku nám ale lidé píšou také o funkčnosti s Nokií 6.1, LG G7, Huawei P20 Pro, Lenovo P2, Samsung Galaxy A50, Honor 10, Xiaomi Redmi 8...

Pokud mezi podporovanými zařízeními svůj stroj nenajdete, můžete do fotek přidat prostorová data pomocí 3D Photo Creatoru nebo pomocí Depth Map Extractoru. U smartphonů značky Huawei zase dobře funguje tento nástroj.

Diskuze (5) Další článek: Parkování nejen v Praze je děs. Aplikace Zaparkuju.cz pomůže s hledáním, rezervací i zaplacením místa

Témata článku: Google, Samsung, , , , , , , Google Pixel, Google Pixel 2, Google Pixel 2 XL, Google Pixel 3, Google Pixel 3 XL, Samsung Galaxy Note 8, Samsung Galaxy Note 9, Samsung Galaxy Note10, Samsung Galaxy Note10+, Samsung Galaxy S10, Samsung Galaxy S10 512GB, Samsung Galaxy S10+, Samsung Galaxy S10+ 1TB, Samsung Galaxy S10e, Jak, Efekt, Priorita,