Vodafone rozsekal internet. Dílky jsou neomezené, první dva stojí po 99 Kč

  • Vodafone hlásá revoluci, ale jednoduché to mít nebude
  • Pass jsou příplatkové balíčky pro sociální sítě, chatovací aplikace, hudbu a video
  • Uživatelé budou zmatení, který provoz se kam počítá

Vodafone chystá velké změny. Začíná to novým logem, vytýčenou strategií, ale rovnou také novými produkty. Nejviditelnější novinkou je „demokratizace dat“. Jde o objemem neomezené datové balíčky.

  • Social Pass stojí 99 Kč a umožňuje komunikaci, prohlížení a sledování videa na sociálních sítích. Zatím jde o Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, ale v budoucnu se přidají další. Do konce listopadu si zákazníci mohou balíček vyzkoušet zdarma. 
  • Chat Pass stojí dalších 99 Kč a obsahuje komunikaci přes WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram a Viber.
  • Music Pass se přidá 15. listopadu, partneři/aplikace budou oznámené později.
  • Video Pass. Parametry se rovněž dozvíme v půlce listopadu. Vzhledem k většímu datovému provozu očekáváme, že bude balíček dražší.

Cena balíčku je příplatek k současnému datovému tarifu. Aplikace zahrnuté do balíčku mohou konzumovat neomezené množství dat, běžný datový tarif s klasickým FUP limitem se používá na všechno ostatní.

Příklad z praxe. Dnes si platíte 10 GB a z toho 9,5 GB prosurfujete na Facebooku. Nově teď můžete přejít na výrazně levnější tarif s FUP limitem 0,5 GB, k tomu připlatit 99 Kč za Social Pass a ušetříte. Níže si však přečtete, že právě v dělení provozu je problém...

Postřehy z tiskové konference

Balíčky platí i v zahraničí. Myšleno v EU. Logicky, vždyť v červnu „padl“ roaming.

Jde o řešení pro mobily, pokud tedy přes mobil připojíte počítač, budete si ubírat z FUP limitu. „Je možné, že i jiné cesty povedou k nezapočítávání dat, ale nejsme schopní to zaručit,“ doplňuje Vodafone.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nové logo. Kde to půjde, bude animované. Hodně se Vodafone ohání budoucností.

Problematiku síťové neutrality prý Vodafone vyřešil tak, že kdokoliv může přijít a přihlásit se do jednotlivých balíčků. Je na to připravený partnerský web. Partneři za zařazení do balíčků neplatí. Podle mého názoru balíčky zvýhodňují určité služby, Vodafone však pravděpodobně prokličkoval mezi nastavenými pravidly. Podobná služba prý už běží u zahraničních poboček a autority se proti ní neohradily.

Balíčky doprovodí masivní kampaň, součástí bude i tento klip:

Neomezený Facebook (v social passu) platí jen pro aplikaci Facebook. Když se připojíte přes prohlížeč a webovou mobilní verzi Facebooku, Vodafone už není schopný rozpoznat provoz, nepočítá jej do Social Passu a data se počítají do FUP limitu.

Proč se vám Passy nebudou líbit

Hledáte problém? Tady je. Platí obecně, ale pro názornost jej vysvětlím na konkrétním příkladu. Jste v aplikaci Facebook, na kterou se vztahuje Social Pass. Pod sebou máte dvě videa, jedno je přímo na Facebooku (přehrává se z jeho serverů), druhé je vložené z YouTube. Na přehrání prvního se Social Pass vztahuje, na druhý ne.

Na Facebooku vidíte odkaz na článek, kliknete na něj, protože si jej chcete přečíst. Otevře se webový prohlížeč integrovaný ve facebookové aplikaci, člověk by si myslel, že je stále na Facebooku a stále jede přes Social Pass. Omyl. Obsah článku teče z jiných serverů a počítá se vám do běžného FUP limitu.

Dokážete podobné detaily rozlišit? Vezměte do ruky mobil, jděte se podívat na svou zeď a zvažte, jestli vám Social Pass dává smysl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Co patří a co nepatří do Social Pass?

S Chat Passem to bude podobné. U Music Passu to bude jednodušší a přehlednější, do Spotify, Google Music a spol. obsah zvenčí nezasahuje. Ale tento balíček bude pochopitelně dražší, Video Pass bude logicky stát ještě víc.

Diskuze (48) Další článek: Víkendová odstávka T-Mobilu: Nepůjde měnit služby a dokupovat větší objem dat

Témata článku: , , , , , , , , , , Limit, Nejviditelnější novinka, Sociální síť, Nejlevnější tarif, Partnerský web, Video Pass, Sto, Listopad, Klasický FUP, Nový log, Velká změna, Nový produkt, Sledování videa, Tarif, Music Pass,