Vodafone znovu zavádí minutové účtování hovorů. Neuvěříte, jak tuto zatuchlou praktiku zdůvodňuje

Existují operátorské praktiky, které by měly zůstat pohřbeny hluboko v mobilní minulosti. Věnovali jsme se jim v posledním Týdnu mobilně s tím, že se snad jednou provždy jedná o uzavřenou kapitolu telekomunikačních dějin. Čeští operátoři ale dokážou vždycky překvapit – bohužel jen v tom negativním smyslu. Tentokrát konkrétně Vodafone, který znovu přichází s minutovým účtováním hovorů.

Klepněte pro větší obrázek

V dobách neomezených hlasových tarifů se téma účtování hovorů stalo okrajovou záležitostí – u paušálů s teoreticky nekonečným počtem volných minut totiž nikoho nezajímá, jak si jednotky operátor v interních systémech vykazuje. Jinou kapitolou jsou ovšem předplacené karty, kterých je mezi aktivními telefonními čísly stále zhruba třetina. Zde na účtování jednotek stále záleží, zvláště v případech, pokud uživatel nemá aktivován žádný hlasový balíček volných minut, např. volání do vlastní sítě zdarma atp.

Vodafone má ze všech tří našich operátorů nepaušálních zákazníků nejméně, a tak si řekl, že jim to volání na předplacené Vodafone kartě aspoň trochu „osolí“. S novým ceníkem od 1. července 2019 přechází z účtování 60+1 na nemravné 60+60. Nejlepší je přitom argumentace zástupců operátora na sociální síti Facebook, kde dotčeným zákazníkům vysvětluje, proč tak činí. Účtování prý už dnes není tolik důležité a lepší je ho zjednodušit. Tak proč pro jednoduchost nenaúčtovat třeba rovnou celou hodinu?

Klepněte pro větší obrázek

Účtování hovorů po minutách (neboli 60+60 sekund) je historicky známou neférovou praktikou operátorů, která spotřebiteli prodražuje volání o jednotky, které ve skutečnosti nespotřeboval. Nejvíc tratí ten, kdo hovor ukončí vždy jen několik sekund po celé minutě – minutovou sazbu i tak zaplatí celou. Pokud například uživatel nejčastěji telefonuje okolo 4 minut a občas nějakou sekundu přetáhne, může se mu při minutovém účtování prodražit útrata za volání klidně i o 20 %.

Za tip děkujeme čtenáři Tomášovi.

Diskuze (121) Další článek: Googlem to jen začíná, Huawei přijde také o americké čipy. Pomůže vývoj nebo politika?

Témata článku: , , , , , , , Praktiky, Zova, Volné minuty, Volání, Hovor, Účtování hovorů, Operátor, Jak,