Vstoupí dvakrát do stejné řeky? Microsoft znovu přemýšlí o telefonech s Windows

Microsoft jej dlouhou dobu utajoval, nyní o něm už pomalu začíná mluvit. Řeč je o novém moderním operačním systému pro zařízení budoucnosti, který je označen jako Windows Core OS. Microsoft tak, zdá se, ještě zdaleka neuzavřel kapitolu neslavného konce mobilních Windows. Nový operační systém má zapomenout na všechny neduhy z minulosti, ořezat zbytečnosti a přijít s novým uživatelským rozhraním. 

Nový operační systém zmínil Microsoft v průběhu veletrhu Computex. Mezi řádky můžeme číst, že u systému mají být k dispozici plynulé systémové updaty na pozadí, samotné aplikace mají být odděleny od systému, což má i svůj bezpečnostní aspekt. Zařízení bude daleko lépe chráněno proti útokům zvenčí. Systém bude dále využívat umělou inteligenci, cloudové úložiště i cloudová výpočetní centra (v případě potřeby) či různé způsoby zadávání. Mimo dotyků prstem se počítá i s dotykovými pery, hlasovým diktováním, detekcí pohledu nebo klasicky - s počítačovou myší a klávesnicí.

První informace o vyvíjeném systému mají být oznámeny na říjnovém eventu Microsoftu. Již nyní víme, že verze systému pro různá zařízení dostanou úplně jiné názvy. V případě laptopů, tabletů a skládacích zařízení může z označení dokonce zmizet klíčové slůvko Windows! Microsoft tím asi nechce budoucím uživatelům připomínat, že mobilní Windows už tu jednou byly, a že zrovna dvakrát slavně nedopadly. Již za pár měsíců uvidíme, zda se Microsoft pokusí o comeback a zkusí alespoň trochu potrápit dominantní Android a iOS.

Mobilní Windows jsou už dva roky jen historie:

Zdroj Windowscentral, Windows

Diskuze (37) Další článek: Revolut konečně spustil Apple Pay. Využít jej můžete i v ČR

Témata článku: Microsoft, , , , , , , Windows!, Řeka, Pře, VST, Stejná řeka, Systém, Mic, Zařízení, Operační systém,