Výdrž baterie Lollipopu ovlivněna chybou #165558

Za nižší výdrž Galaxy S6 nemůže Samsung ale Google, který si nepohlídal chybu, která může za menší výdrž všech Androidů s Lollipopem.

Samsungy Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge nejsou žádnými přeborníky ve výdrži na jedno nabití. V případě velké zátěže ale zvládnou celý pracovní den, a pokud se skutečně budete v posledních chvílích baterie věnovat jen volání a zprávám, můžete si navíc aktivovat Ultra úsporný režim. U Galaxy S6 je přítomna 2 550mAh baterie, Galaxy S6 Edge má 2 600mAh akumulátor, výdrž obou modelů je tedy srovnatelná. Z porovnání vyčnívá jen americký odolný model Galaxy S6 Active, který se pyšní 3 500 mAh baterií, ovšem na druhou stranu nedisponuje kovovým šasi a skleněnými zády. Pro zařízení určené do přírody by to byl nesmysl.

Jak se ale ukázalo, kritiku za menší výdrží u S6 a S6 Edge nenese jen Samsung, ale zejména samotný Google. V Androidu Lollipop je totiž přítomna chyba #165558, která se označuje také jako „Mobile Radio Active bug“. Zjednodušeně řečeno, aplikace komunikující s internetem, např. Facebook, Messenger, Internet, Chrome, apod., po ukončení relace stále využívají mobilní data, což se samozřejmě podepisuje na výdrži telefonu. A to i když je aplikace na pozadí, pomůže jen (a to jen někdy) vynucené ukončení všech aplikací. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tak to chodí v Lollipopu napříč celým spektrem mobilních výrobců. Aplikace „probudí“ systém sice jen na pár minut, ovšem s internetem komunikuje zbytečně několik hodin. Jeden příklad za všechny - místo Messengeru jsem se překliknul a spustil aplikaci Facebook, kterou jsem hned zavřel. Pracovala 36 vteřin s internetem ale komunikovala dvě a čtvrt hodiny! A to vše se podepsalo na 17% úbytku baterie. Mimo Facebooku se tato chyba týká i většiny dalších aplikací, které využívají internet

Uživatelé do Issue Trackeru např. vložili výsledky testování, kdy se telefon (konkrétně Galaxy S6) připojuje co 15 minut k IMAPu, vykoná několik příkazů a ukončí spojení. Po sedmi a půl hodinách testování byl parametr„zůstat vzhůru“ (tj. celkový čas probuzení telefonu aplikací) na úrovni dvou minut, ovšem celková doba připojení byla 2 hodiny a 23 minut. A je logické, že pokud by vše fungovalo tak, jak má, oba dva časy by měly být velmi blízko sebe. To stejné můžeme vidět i u Facebook aplikace na Lollipopu, jednou ji nedopatřením otevřete, a z 36 sekund „zůstat vzhůru“ je celková doba připojení přes dvě hodiny. Stejně to platí i pro systém Android, synchronizaci e-mailů, služby Google Play, Hangouts, Messenger a další aplikace komunikující přes internet.

Zádrhel - chyba se neprojeví u každého

Na druhou stranu, chyba zatěžující baterii „zbytečnou“ aktivací „mobilního rádia“ se nemusí objevit na každém zařízení. A to nejdůležitější, ovlivněny jsou všechna zařízení na Lollipopu. Mimo Galaxy S6, S6 Edge také např. OnePlus One, Nexus 5, Xperia Z3 a desítky dalších zařízení. O vážnosti chyby hovoří i 1683 potvrzení na Issue Trackeru či téměř 500 komentářů. Chybě je z nepochopitelných důvodů přidána nízká priorita, zřejmě proto ji Google nijak neřešil, takže je přítomna i v aktuálně nejnovějších buildech Androidu 5.1.1., a to i na „čistém“ Nexusu 5.

Uživatelé zkoušeli přijít na způsob jak tuto chybu eliminovat a mimo aktivace leteckého módu (vypíná veškeré bezdrátové připojení, např. i GSM a Wi-Fi) nepomohlo nic jiného. Je až s podivem, že se tato chyba, poprvé objevená v Developer preview verzi Androidu L, dostala hned do všech komerčně dostupných verzí Androidu Lollipop. Nezbývá, než doufat, že u Androidu M bude problém vyřešen implementací funkce Doze, který se stará o úsporu baterie, pokud zařízení není používáno, a to např. i uspáváním aplikací. V testu německého portálu Computerbase na Nexusech 5 byly rozdíly v úbytku baterie velmi výrazné.

Klepněte pro větší obrázek
Doze by pro uživatele Androidu  Mměla být doslova spásou. Při porovnání poklesu baterie ve standby režimu u dvou Nexusů 5 s Androidem 5.1.1 a Androidem M hovoří výsledky jasně ve prospěch nejnovějšího Androidu

Jaký používáte model s Androidem Lollipop? Pozorujete rychlý úbytek baterie při používání aplikací, které přistupují na internet? Máte ve statistikách využití baterie stejné rozdíly mezi „zůstat vzhůru“ a „celková doba připojení“, jako uvádíme v článku?

Diskuze (90) Další článek: Mobilní byznys Asusu se dostává do zisku

Témata článku: Samsung, , , , , , , LG Nexus 5, OnePlus One, OnePlus One 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Sony Xperia Z3, Sony Xperia Z3 Dual, Sony Xperia Z3+, IMAP, Používání aplikací, Celková doba,