Výrobci bojují s prezentací výhod sítí 5G. Samsung ukázal 4K živý přenos baseballu

Soudě podle toho, jak často se na veletrhu MWC skloňuje označení 5G, to vypadá, že sítě páté generace jsou doslova za rohem. Všechny firmy však bojují s tím, jak výhody 5G sítí efektivně prezentovat veřejnosti. Nová generace síťových prvků umožní zvětšit kapacitu sítí, větší přenosové rychlosti a také malou latenci při datových přenosech a streamech. Jak však výhody prezentovat již nyní, když zatím žádné 5G sítě ještě nestojí?

5G Demo prezentované na Samsungu Galaxy S10 5G:

Samsung na svém stánku ukázal demo baseballu, který byl na výstavišti streamován z haly 2, kde stála 5G základnová stanice Samsungu, do haly 3, kde byly nainstalovány 5G antény a umístěny testovací telefony. Na připojených Galaxy S10 5G bylo možné sledovat živý stream baseballového zápasu, který byl snímán 140 kamerami. V 5G demu bylo možné přepínat mezi kamerami v reálném čase a dokonce pohybovat obrazem, o jehož skládání se vždy staral soubor několika kamer.

Přepínání fungovalo v reálném čase, obraz streamovaný ve 4K jsme si mohli prohlédnout i v režimu DeX na větším monitoru. Tu a tam se v přenosu objevilo pár „teček“, jinak byl živý stream velmi kvalitní a bez vizuálních nedostatků. (Nejen) sportovní nadšence tedy čeká díky 5G sítím zajímavá budoucnost...

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (6) Další článek: Xiaomi spojilo síly s Qualcommem. Rychlá bezdrátová nabíječka nebude stát moc

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Samsung Galaxy S10, Baseball, Síť, Prezentace, Přenos, Stream, Sam, Pře, Živý, Boj, Úkaz, Samsun, Výhoda