Vyzkoušeli jsme náramek Samsung Galaxy Fit e: Jednoduchý měřič na zápěstí

K měření srdečního tepu, kvality spánku a ušlých kroků vždy nepotřebujete chytré náramky a hodinky za tisíce korun. Postačí vám k tomu i obyčejný fitness náramek, který se vejde pod tisícovku. Své o tom ví i Xiaomi, které je, de facto, lídrem ve fitness náramcích, Mi Band 2 a Mi Band 3 dnes seženete doslova za pár stokorun. Hegemonii Xiaomi se pokouší narušit Galaxy Fit e, jednoduchý náramek, který začal Samsung prodávat i v Česku. Co umí, a jak obstojí ve srovnání s konkurencí?

Pouze černobílý displej

U náramku Galaxy Fit e se vše podřídilo koncové ceně. Z těla tedy zmizela jakékoliv tlačítka, vybitý náramek jednoduše připojíte do dodávané kolébky, a on se automaticky zapne. Chybí i jakékoliv tlačítko pod displejem, které byste zde intuitivně čekali. Vystačit si tak musíte jen s dotyky na displej, který probudíte přiblížením k obličeji nebo dvojitým poklepáním. Pro přecházení mezi obrazovkami hlavní nabídky vám bude stačit klepnutí jedno.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Do redakce se nám dostala bílá varianta náramku Galaxy Fit e

Samotný displej nevyplňuje celou černou přední část, ale jen zhruba polovinu. Jedná se o 0,74" PMOLED monochromatický displej, který zobrazuje pouze bílou barvu na černém podkladu, a to při rozlišení 128 × 64 pix. Na sluníčku je displej hůře čitelný, takže pro čtení naměřených hodnot raději zavítejte někam do stínu, nebo si displej alespoň zastiňte dlaní. Základní tělo náramku, které lze z řemínku s vynaložením větší síly vycvaknout, má rozměry 40 × 16 mm a váží kolibřích 15 gramů. Brzy zapomenete, že jej vůbec máte na zápěstí. Plusem je i zvýšená odolnost MIL-STD-810G a 5ATM, takže se náramek nezalekne ani vody.

Představení náramku Samsung Galaxy Fit e:

Na vnitřní straně je umístěn měřič srdečního tepu, který měří tep kontinuálně na pozadí zhruba každé 2 minuty. Nikde však nenaleznete žádné možnosti úpravy měřícího intervalu ani ruční měření. Z vnitřní strany náramku také nacvakáváte miniaturní kolébku, ze které vede krátký USB kablík. Přirozeně se tak nabízí dobíjení z počítače, 70mAh baterii náramku dobijete z nuly na sto za hodinu a čtvrt. Výdrž náramku se při redakčním testování pohybovala okolo čtyř a půl dne na jedno nabití. Pokud vypnete notifikace, prodloužíte výdrž cca o tři dny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadá náramek nasazený na zápěstí, na přímém slunci si však musíte displej už trochu zastínit

Náramek jsme otestovali v bílé barevné variantě, která má tendenci na sebe nabalovat nečistoty, které jsou na bílé dost vidět. Situace bude lepší u zbývajících barevných variant - černé a žluté. Pryžový řemínek je uzpůsoben spíže pro útlejší zápěstí, plastovou sponu zacvaknete do vybrané dírky a poté zbytek pásku provléknete směrem k vnitřní straně zápěstí. Hodinky nám tak při používání držely pevně na zápěstí, a nespadly ani tehdy, když jsme s nimi zavadili o různé objekty. 

FreeRTOS systém, v němž nic nenastavíte

V náramku běží uzavřený operační systém FreeRTOS, který slouží k základní obsluze náramku postaveném na 96MHz Cortexu M0 a 128kB RAM. Z pohledu uživatele prakticky jen dotykem přecházíte mezi obrazovkami, na nichž se dozvíte denní ušlé kroky, spálené kalorie, dobu spánku, srdeční tep či aktuální počasí podle GPS souřadnic poskytovaných vašim telefonem. Bez připojení ke smartphonu si ani nemůžete projít historii vašich fyzických výkonů ani zjistit zbývající kapacitu baterie. Náramek vám ji zatajuje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtyři základní obrazovky hlavní nabídky doplňují jeden z šesti vybraných viferníků

Pro připojení ke smartphonu přes Bluetooth 5.0 LE slouží aplikace Galaxy Wearable, po spárování se v aplikaci dozvíte vše potřebné. Je zde k dispozici zbývající kapacita baterie, můžete si upravit položky v hlavní nabídce hodinek či aplikace, jejichž vibrační upozornění chcete na náramek dostávat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K nastavení všeho potřebného musíte sáhnout po telefonu a přejít do aplikace Galaxy Wearable

Většinou se jedná jen o krátkou informaci s logem aplikace, dozvíte se např. od koho vám dorazil Gmail, kdo vám psal na Messenger, apod. Při obdržené notifikaci se displej náramku krátce rozsvítí, po chvíli však notifikace zmizí a nikde v náramku ji zpětně nedohledáte.

Přehled výkonů pouze v telefonu

V aplikaci Galaxy Wearable si můžete dále vypnout vibrace, nastavit ztlumení obrazovky v zadaný čas, nastavit vibrační budík nebo zapnout režim Nerušit. V noci se vám tak při otáčení v posteli nebude displej náramku neustále rozsvěcovat. V aplikaci můžete také na displej nastavit jeden z šesti ciferníků nebo aktualizovat firmware náramku. Náramek lze připojit ke smartphonům řady Galaxy nebo k jiným smartphonům s Androidem 5.0+ s alespoň 1,5GB RAM, případně k iPhonům 5 a výše, které běží minimálně na iOS 9.0.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Naměřená data můžete procházet pouze v mobilní aplikaci Samsung Health, která se s náramek synchronizuje

O monitoring fyzických aktivit se stará aplikace Samsung Health, která data z náramku automaticky synchronizuje. Prohlížení zdravotních dat tedy obstarává známá aplikace, srdeční tep, spánek, spálené kalorie a ušlé kroky si můžete přehledně zobrazit v grafech a diagramech. Přesnost naměřených dat byla ve srovnání s telefonem slušná na pěti kilometrech chůze se náramek odchýlil od telefonu o zhruba 150 metrů. Někdy nám však naskakovaly kroky navíc i pouhým zatřesením zápěstí.

Velkým bonusem je nízká váha a drobné rozměry náramku, takže o něm při usínání ani nevíte, na druhou stranu na něm nic nenastavíte. A na zapnutí režimu Nerušit přes telefon si často vzpomenete až v posteli, kdy už se vám nechce vstávat k telefonu...

Představení vybavenějšího náramku Galaxy Fit od Samsungu:

Náramek Samsung Galaxy Fit e se na českém trhu prodává za 999 Kč v bílé, černé a žluté barevné variantě, a je zdatnou konkurencí náramkům Mi Band 2 a Mi Band 3 od Xiaomi. Možná však mohl Samsung svůj podobný náramek vydat o něco dříve, protože se s ním bude poměrně těžko dostávat na pozice, kde v současné době dominuje Xiaomi. Pokud od fitness náramku požadujete více funkcí, větší baterii a AMOLED displej, bude lepší volbou Galaxy Fit, který má jít do prodeje ještě v průběhu května za 2 599 Kč.

Plusy:

  • lehký a kompaktní náramek
  • měření probíhá na pozadí, o nic se nestaráte
  • zvýšená odolnost 5ATM
  • přehledná evidence výkonů v aplikaci Samsung Health

Minusy:

  • pokud nemáte smartphone od Samsungu, musíte instalovat spoustu aplikací
  • v náramku si nic nenastavíte ani neprohlédnete dřívější výkony
  • displej vyplňuje pouze polovinu horní strany náramku
  • bílá varianta náramku se lehce zašpiní

Verdikt:

Nenápadný náramek pro začátečníky s nositelnostmi, který je plnohodnotnou konkurencí k náramkům od Xiaomi. Na trh ale možná přišel už trochu pozdě.

Diskuze (1) Další článek: Premiéru Honoru 20 sledujte zde. Dočkáme se i prohlášení ke kauze Huawei?

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , Evidence, Česká republika, Samsun, Nerušit, FIT, Aplikace, Náramek, Kablík, Galaxy Fit E, Galaxy Wearable, Fit e, Samsung Health, Displej, USB,