Vyzkoušeli jsme operační systém Sailfish. Má vůbec smysl hledat alternativu?

Minulý rok začala společnost Jolla prodávat operační systém Sailfish pro Sony Xperii X (za 50 Euro) a systém se dočkal spousty aktualizací. My jsme na náš redakční telefon nainstalovali nejnovější verzi s označením 2.2.0.29 a proti prvním verzím je posun značný.

Systém je velmi rychlý, snadno se ovládá (pomocí gest je to návykové) a problémem není ani jeho stabilita nebo výdrž na jedno nabití. Ačkoliv oficiální Androidu (aktuálně 8.0.0 Oreo) nabídne komplexnější funkčnost, má Sailfish co nabídnout. Nadále chybí čeština, třeba se jí ale ještě dočkáme s novou verzí, která je plánovaná na příštím čtvrtletí.

Systém si můžete prohlédnout na obrázcích a ačkoliv by prostředí mohlo být atraktivnější, pracuje se s ním dobře. Otázkou ale zůstává, jaká je vůbec budoucnost celého projektu a jestli v dnešní době skutečně potřebujeme alternativy k operačním systémům Android a iOS. Někdy mám pocit, že v tom nemá jasno ani Jolla...

Problémem nebudou aplikace, Sailfish umí spouštět appky z Androidu a ačkoliv to nefunguje dokonale, u většiny běžných aplikací na problém nenarazíte. systém je rychlý a spolehlivý, snadno se ovládá, ale nikdo o něm neví. A platí to také pro výrobce mobilních telefonů, kteří tento systém ignorují.

Jolla pravidelně vydává aktualizace, pravidelně publikuje tiskové zprávy, pravidelně se objeví nové články, ale konkrétní kroky směrem k většímu rozšíření chybí. Otázkou také je, jestli už vývojáři svou šanci nepropásli. Apple s iOS spoléhá na gesta už dlouho, Android se k nim obrátí s verzí P.

V dnešní době už Android funguje velmi solidně také na levnějších telefonech, navíc se objevil projekt Android Oreo (Go edition), který cílí na nejslabší telefony. Alternativa by se hodila, ale nemohu se zbavit dojmu, že Jolla není na podobný krok připravena.

Jak na Androidu prohodit šipku Zpět a Poslední aplikace:

Diskuze (18) Další článek: Motorola aktualizuje aplikaci fotoaparátu. Přibude Google Lens, portrétní mód a další efekty

Témata článku: , , , , , , , Hledat, Nejnovější verze, Dnešní doba, Poslední aplikace, Příští čtvrtletí, Celý projekt, Operační systém, Aktualizace, Redakční telefon, Aplikace, Velké rozšíření, První verze, Mobilní telefon, Alternativa, Android Oreo Go, Verze, Nový článek, Telefon,