Vyzkoušeno: Apple TV nabídne skvělý systém i ovládání

Apple TV přijde na trh s novým systémem tvOS, dotykovým ovladačem a hlasovou asistentkou Siri. Navíc bude podporovat i externí aplikace. Jaké jsou naše první postřehy z používání?
Kapitoly článku

Apple na začátku září představil čtvrtou generaci svojí Apple TV. Na rozdíl od těch předchozích však došlo k velkým změnám a z dlouho neaktualizované krabičky se stala prakticky nová produktová řada. Samotná prezentace však byla docela rozpačitá a na keynote jí bylo věnováno méně prostoru než iPadu Pro či novým iPhonům. Apple se spokojil s obecným představením a několika ukázkami aplikací, které vývojáři pro Apple TV již vytvořili. Až by se skoro zdálo, že Applu na televizi zas tolik nezáleží.

atv.png
Apple TV 4. generace a Siri Remote

Jenže o pár hodin udělal něco, k čemu zatím nikdy nepřistoupil. Vývojářům rozdal Apple TV za jeden dolar, aby tím podpořil vznik nových aplikací. Mezi podmínkami byl aktivní vývoj pro iOS a minimálně jedna aplikace v App Store. A i díky tomu jsme si mohli novou Apple TV osahat.

Větší, ale pořád malá

Apple TV čtvrté generace je o nějaký centimetr vyšší než předchozí dvě verze. Díky rozborce na ifixit.com víme, že za to může masivní chladič, který odvádí teplo z procesoru a napájecího modulu. Půdorys zůstal stejný – shoduje se jak s předchozí generací, tak s routery AirPort nebo zálohovací krabičkou Time Capsule. Dvě změny se udály mezi konektory – místo microUSB zde najdete USB-C a ubyl optický audio výstup. Pokud si tedy budete chtít užít kvalitní zvukový výstup, budete se muset spolehnout na streamování pomocí AirPlay.

loop.pngMnohem zajímavější je však dodávaný ovladač, který se bude lišit v závislosti na regionu. V osmi zemích, kde funguje hlasová asistentka Siri se bude jmenovat Siri Remote, ve zbytku světa (tedy i u nás) to bude zkrátka Apple TV Remote. Protože Siri v češtině nefunguje a anglickou Siri na rozdíl od iOS nepůjde využít, bude tlačítko vyvolávat pouze hledání hlasem. To závisí na funkci Dictation, která i v češtině funguje velice dobře. Jména filmů nebo hudebních skladeb tak nebude třeba datlovat na virtuální klávesnici.

Apple s novým ovladačem přešel na dotykové ovládání. Horní část je tvořena malým trackpadem, který lze využít pro běžná navigační gesta, zároveň jde stisknout s běžným kliknutím a nechybí ani tapnutí (bez kliku). Apple vývojářům přesně říká, pro co mají různé způsoby ovládání používat, aby byla zachována konzistentnost systému a co možná nejpřirozenější ovládání. Navíc je vestavěn gyroskop a akcelerometr pro další možnosti ovládání především v hrách.

S ovladačem se pracuje velmi dobře – ačkoliv se může zdát dotykové ovládání jako ne zcela ideální například pro skrolování dlouhými seznamy skladeb, funguje velmi přesně. Právě v seznamech se navíc můžete spolehnout na dnes již běžné kinetické skrolování. Apple zkrátka ukázal, že jeho trakcpady jsou označovány za nejlepší oprávněně.

S Apple TV se také počítá jako s herní konzolí. Ne snad, že by měla konkurovat Xboxu One nebo Playstationu 4, ale už teď je jasné, že App Store pro Apple TV bude her plný. I proto je logická potřeba dalšího ovladače. Pokud nebudete chtít investovat do druhého Siri/Apple TV Remote, můžete využít svůj iPhone nebo iPod Touch jako další dálkové ovládání. Především u her to bude výhodnější především díky větší dotykové ploše.

A pokud zatoužíte po ještě lepším herním zážitku, Apple TV je zařazena do programu MFi (Made for iPhone). Výrobci tak mohou produkovat bezdrátové ovladače tradičního konzolového stylu, které doplní původní ovladač. Prvním, který podporuje Apple TV je SteelSeries Nimbus Controller. Můžeme však čekat, že většina výrobců, kteří mají v nabídce ovladače pro iOS (Logitech, Razer, Mad Catz, Moga…) budou podporovat i Apple TV.

steelseries-nimbus-controller.jpg
Ovladač Steelseries, který bude možné připojit k Apple TV

A nakonec nesmíme zapomenout ani na Remote Loop. Za ultimátním názvem se totiž ukrývá řemínek, který připojíte k ovladači a zabráníte tak jeho vypadnutí z ruky, případně odhození do obrazovky televize. Podobně to známe z ovladače ke konzolím Wii. Nečekejte však Remote Loop v základním balení, bude se prodávat jako příslušenství. Můžeme jen doufat, že jej nevyrábí Hermès, cena by v takovém případě mohla být několikanásobně vyšší než u celé Apple TV.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,