VYZKOUŠENO: Garmin Fenix 6. Američané předvádí důvody, proč dát za hodinky 24 tisíc

Ve světě elektroniky je jen málo výrobků, na které jsou kupující ochotni čekat frontu a chytré hodinky řady Garmin Fenix mezi ně rozhodně patří. V těchto dnech se na trh dostává jejich nová řada označená pořadovým číslem šest. Americké značce Garmin se podařilo do poslední chvíle jejich představení utajit.

O to více nás potěšilo, že jsme měli mezi prvními možnost Fenix 6 vyzkoušet. Chytré hodinky Garmin Fenix patří mezi sportovci a outdoorovými nadšenci mezi kultovní výrobky. První generace Fenix hodinek, představená v roce 2012, byla určena především pro outdoorové využití a nedočkala se výrazného úspěchu. Většina současných příznivců těchto hodinek zaznamenala poprvé Fenix třetí generace, které se objevily v roce 2015.

U Fenix 3 Garmin zásadně přepracoval design, ovládání, menu a fenixům nadělil barevný displej, sportovní všestrannost a neuvěřitelnou výdrž, až tři týdny na jediné nabití. Největším argumentem pro koupi Fenix 3 ale nebyla jedinečná funkční výbava, ale fakt, že sportovní hodinky poprvé nabídly civilní vzhled a daly se bez obav nosit i během dne. Při jejich výrobě Garmin poprvé u sportovně zaměřených hodinek použil kombinaci oceli, minerálních či safírových skel a u vybraných modelů dokonce titan.

Postupem času Garmin představil řady Fenix 3 Optic (2016), Fenix 5 (2017) a Fenix 5 Plus (2018). Garmin Fenix se stal pojmem a etalonem, se kterým se poměřují ostatní sportovní hodinky na trhu.

Čím překvapí Šestka?

Zatím v každé nové generaci hodinek řady Fenix Garmin něčím překvapil, současně ale zachoval to, co se v předchozích generacích osvědčilo. Řada Fenix 6 si proto do vínku z předchozích generací nese možnost změřit a podrobně vyhodnotit většinu sportů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S Fénixem 6 se pracovalo i na softwaru. Na těchto dvou snímcích vidíte třeba to, že lze typické celoobrazovkové widgety zmenšit, takže nařáz uvidíte až tři.

Během, cyklistikou a plaváním počínaje a golfem, lyžováním či triatlonem konče. Také Fenix 6 mají ve výbavě barometr, kompas a teploměr. Umí se propojit s chytrým mobilním telefonem a zobrazovat příchozí volání a další informace. Platby Garmin Pay umožní nahrát do Fenixů informace o vaší platební kartě a nahradí ji při placení u bezkontaktních terminálů. Podobně, jako v předešlé generaci, i řada Fenix 6 přichází s nabídkou tří velikostí hodinek.

Větší displej a dobíjení ze Slunce

Nejmenší Fenix 6S zaujmou především ženy, právě u nich je k dispozici nejpestřejší nabídka barev a materiálů. Modely označené Fenix 6 mají decentní barvy a střední velikost. Největší modely nesou název Fenix 6X a sednou na urostlou mužskou ruku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nejmenší varianta Fenix 6S se výrazněji liší designem. Dvě větší budete na pohled rozlišovat hlavně podle velikosti.

Co přináší Fenix 6 nového? Modely Fenix 6 a Fenix 6X se chlubí větším displejem. Plocha displeje narostla u Fenix 6 o 18 % na průměr 1,3“ a u Fenix 6X dokonce o 36 %, na průměr 1,4“. Oba modely tak mají okolo displeje užší rámeček a působí elegantněji. U všech modelů použil Garmin rychlejší procesory, nový GPS chipset a výkonnější optický snímač tepu s integrovaným měřením okysličení krve.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostřední velikost. Fénix 6 v prémiové variantě s titanovým pouzdrem a safírovým sklem lze poznat podle šedé barvy. Dodává se agresivně oranžovým řemínkem.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tohle už je největší verze Fénix 6X, a to rovnou s příplatkovým solárním panelem a titanovým tahem.

Optický snímač tepu na zápěstí je poprvé schopen měřit srdeční tep dokonce i při plavání v bazénu, kde je nošení hrudních pásů poměrně nepraktické. Zásadní vylepšení se týká také vyhodnocení tréninku a sportovní zátěže. Hodinky jsou schopné srozumitelnými zprávami upozornit na to, na jaký typ tréninku byste se měli zaměřit a současně reálněji než dosud, předpoví vaše časy na 5 km, 10 km, půlmaraton a maraton.

I přes znatelně větší výkon se Garminu podařilo snížit u Fenix 6 spotřebu a výrazně zlepšit výdrž a obecně správu baterií. Hodinky v závislosti na spotřebě nabízí nově několik režimů fungování, a to jak v režimu měření sportů, tak i v režimu hodinek. Výdrž na jedno nabití v režimu chytrých hodinek dosahuje podle modelu a použitého módu od devíti až do 80 dnů! Výdrž při měření sportu pomocí GPS se pak pohybuje od 25 do 120 hodin v závislosti na modelu a použitém módu.

Legrace za 24 tisíc korun

Z uvedených hodnot pak vybočuje vrcholný model hodinek pojmenovaný Fenix 6X Solar. Jak je z názvu patrné, nespoléhá se jen na klasické dobíjení a přidává možnost dobíjení ze slunečního svitu pomocí solárního skla hodinek. Právě v kombinovaném režimu dobíjení dosahuje výdrž až 24 dní na jedno nabití v režimu chytrých hodinek, až 66 hodin plnohodnotného GPS záznamu, až 56 dnů GPS záznamu v expedičním režimu nebo až 120 dnů v úsporném režimu hodinek!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fénix 6X Solar. Nepočítejte, že byste hodinky dobili v kanceláři, tohle chce skutečné sluneční světlo, a pak to opravdu funguje.

Špičkové funkce hodinek jsou ale vyvážené jejich cenou. Pořizovací ceny modelů řady Fenix 6 začínají na bezmála 15 000 Kč a končí na 24 000 Kč u modelu Fenix 6X Solar se solárním dobíjením. V kategorii chytrých i sportovních hodinek patří Garmin Fenix k nejdražším, ale současně nejvšestrannějším hodinkám, které se dnes nabízejí.

Klepněte pro větší obrázek
Rodina nových Fénixů. Zleva 6S se na první pohled liší designem, prostřední Fénix 6 se pozná podle tachymetrické stupnice po obvodu displeje, největší 6X ji postrádá. Až u prémiové varianty 6X Solar znalci kolem displeje najdou tenký proužek solárního panelu.

Nabídka funkcí hodinek je tak bohatá, že jejich potenciál nedokáže všestranný sportovec využít ani z jedné poloviny. Pokud běháte, jezdíte na kole nebo lyžujete, najdete jistě na trhu i jiné, levnější modely, včetně starších verzí hodinek Fenix, které vám výkony změří dostatečně dobře. Fenix 6 jsou ale jedním slovem úžasné. Od elegantních modelů Fenix 6S v dámských barvách, až po vrcholné Fenix 6X Solar vhodné pro urostlé zápěstí a náročné aktivity. Neméně důležité je, že Fenix 6 se dají nosit na ruce celý den a hodinky přitom na první pohled neprozradí nic ze své extrémní výbavy. Jedinou nevýhodou hodinek tak zůstává jejich poměrně vysoká cena.

Diskuze (52) Další článek: Začaly předobjednávky herní Nubie Red Magic 3S. První zájemci mohou nakoupit levněji

Témata článku: , , , , , , Fén, Zásadní vylepšení, Displej, Šestka, Model, Slunce, Minerál, Pře, F +, Fenix, Dobíjení, Pro +, Všestrannost, Generace, Okysličení, Garmin Fenix,