VYZKOUŠENO: Samsung Galaxy SmartTag najde ztracené věci a poslouží jako dálkový ovladač

  • Samsung spolu s řadou Galaxy S21 uvedl na trh i drobný lokátor
  • Připevníte jej na předměty, které mají tendenci se snadno ztrácet
  • Galaxy SmartTag využijete i pro automatizaci chytré domácnosti

Samsung Galaxy SmartTag je malá placička, lokátor, který připevníte na předměty denní potřeby (klíče, batoh, psí obojek...) a až se ztratí, najdete je pomocí mobilu. S okolím komunikuje přes Bluetooth LE, takže jej dokážete najít ve své blízkosti (do 120 m). Mimo dosah Bluetooth vám jeho lokaci pomůžou dohledat uživatelé smartphonů Samsung.

Z krabičky vybalíte lokátor o rozměrech 39 × 39 × 9,8 mm a o hmotnosti 13 gramů, který snadno schováte v dlani. Do hmotnosti přívěsku se počítá i vložená baterie typu CR2032, která udrží lokátor při životě až 300 dní. Lokátor můžete hned po vybavení používat, baterie je v něm od výroby. 

Klíčové vlastnosti Galaxy SmartTag na videu:

Na těle SmartTagu, které splňuje odolnost IP53, najdete zdířku pro provléknutí provázku, stahovacího pásku nebo kroužku na klíče. Škoda, že Samsung do základní krabičky nepřibalil ani miniaturní kroužek, budete si muset pomoci z vlastních zdrojů. Na těle SmartTagu je jedno akční tlačítko, které slouží k „oživení“ lokátoru při prvním spárování a dále pak dvojklikem k „prozvonění“ blízkého telefonu. Nemusíte totiž hledat jen mobilem tag, funguje to i obráceně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekSamsung Galaxy SmartTag je kompaktní lokátor s jedním akčním tlačítkem

Ke spárování s telefonem značky Samsung (je potřeba Android 8 a novější) použijete aplikaci Smart Things, která při spuštění blízký lokátor hned rozpozná a nabídne připojení. Stačí odsouhlasit podmínky služby a už je SmartTag přiřazen k vašemu Samsung účtu. Zařadí se mezi chytrá zařízení „V pohybu“, kde jej můžete blíže spravovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Snadno jej připevníte např. ke klíčům nebo k psímu obojku

Hned po připojení se lokátoru aktualizuje firmware na nejnovější verzi. Na stisk a podržení tlačítka lze nastavit podmíněné akce, např. ovládat další zařízení v segmentu SmartThings, upozornit uživatele, změnit režim místa (Pryč, Doma, Noc, apod.) nebo přepnout na scénu s celou várkou přednastavených akcí. Např. po stisku tlačítka vypnete osvětlení, spustíte klimatizaci na úsporný režim a aktivujete režim Noc. Lokátor tedy poměrně snadno zapadne do stávající chytré domácnosti.

Lokátor spadá do služby SmartThings Find, takže jej dokážete najít nejen lokálně, ale také vzdáleně prostřednictvím dalších uživatelů telefonů Galaxy. Stačí aby měli v Nastavení - Biometrika a zabezpečení - Najít mobilní zařízení aktivní položku vyhledávání Offline. Samsung tuto funkci nezapíná defaultně jako Apple, takže ji musíte aktivovat ručně. Jihokorejský výrobce vám alespoň čas od času připomene možnou aktivaci této služby v notifikační liště. Je jasné, že čím více „detektivů“ bude, tím větší šanci máte svůj tag najít.

Klepněte pro větší obrázek
Baterie CR2032 je uživatelsky vyměnitelná. S čerstvou baterií vám lokátor vydrží necelý rok v pohotovosti

Poloha lokátoru je šifrovaná, takže se ji nikdo nepovolaný nedozví. Na mapě se vám zobrazuje poslední známá pozice lokátoru, kterou reportoval váš telefon nebo zařízení jiných uživatelů. Na poslední pozici SmartTagu si můžete spustit navigaci, a pokud jste v jeho blízkosti, můžete jej z telefonu na dálku prozvonit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Připojení lokátoru, aktualizace firmwaru, základní správa, podmíněné akce a kapacita baterie

Lokátoru můžete nastavit jednu z deseti polyfonních melodií, která se rozezní ve dvou různých úrovních hlasitosti. A pokud ani zvonění nepomůže, můžete si Tag lokálně dohledat podle vzdálenosti, resp. úrovně Bluetooth signálu (zeslabuje/zesiluje).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lokace SmartTagu, jeho prozvonění a vyhledávání pomocí intenzity Bluetooth signálu. Lokátor může na dálku prozvonit i váš telefon 

Důležitá je kapacita knoflíkové baterie v lokátoru, která je uživatelsky vyměnitelná, ovšem sundání krytu je trochu náročnější. Budete potřebovat delší nehty, minci, nebo jiný vhodný  nástroj, kterým jde zabrat o výřez. Nová baterie má podle Samusngu vydržet necelý rok, její přesnou zbývající kapacitou se dozvíte přímo v mobilní aplikaci. Lokátor reportuje celkem čtyři úrovně „nabití“:

  • Plně nabitá: 91 - 100 %
  • Středně nabitá: 16 - 90 %
  • Téměř vybitá: 6 - 15 % (ideální čas na výměnu)
  • Vybitá: 0 -5 %

Tag se dá koupit v černé nebo béžové barvě, stojí 899 Kč, ve dvoubalení vás kus vyjde o stovku levněji. Samsung souběžně oznámil i verzi SmartTag+ s podporou technologie UWB, která se však na český trh zatím nedostala. 

Diskuze (44) Další článek: Spekulanti se přetahují: Vrátí se Sony Xperia Compact?

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , Klima, Bluetooth signál, Dálkový ovladač, Galaxy SmartTag, Galaxy SmartTag +, Smart Things, Samsun, Uživatel telefonů, Samsung SmartThings, Automatizace, Ovladač, Bluetooth Le, SMA, SmartTagu,