VYZKOUŠENO: Samsung Portable SSD T7 Touch – až 2 TB chráněné otiskem prstu

  • SSD disk k mobilu rychle navýší dostupnou paměť
  • Kompaktní disky jsou k dispozici v několika kapacitách
  • O zabezpečení dat se stará čtečka otisků prstů!

Samsung na CES představil novou generaci kompaktních SSD disků, které poslouží jako rozměry miniaturní, kapacitou obrovské úložiště, třeba na cesty k mobilu. Oproti předchůdci je hlavním přídavkem čtečka otisků prstů, která zabezpečí data. Disk s označením Portable SSD T7 Touch dorazil do redakce, a tak se s vámi podělíme o dojmy z používání.

Kovová krabička se zaoblenými delšími hranami má rozměry 85 × 57 × 8 mm. a váží 58 gramů, a podle výrobce přežije bez úhony, společně s uloženými daty, pád ze dvou metrů na zem. Do redakce nám dorazil 1TB model ve stříbrné, alternativně bude SSD disk k dostání i v černé a to hned ve třech kapacitách s následujícími cenami: 

  • 500GB T7 Touch - 3 999 Kč
  • 1TB T7 Touch - 5 999 Kč
  • 2TB T7 Touch - 11 399 Kč

Testovaný 1TB disk má adresovatelných 931 GB, a po prvním připojení v něm najdete instalátory správcovských aplikací pro Mac a Windows. Aplikaci pro Android si stáhnete z uvedeného odkazu v textovém souboru, popř. hledejte software přímo na Google Play, jedná se o aplikaci s označením Samsung Portable SSD 1.0. Disk samozřejmě můžete používat bez podpůrného softwaru, ale zavřete si tím přístup k zabezpečení dat, která jinak zašifrujete otiskem nebo zvoleným heslem.

Představovací video SSD disku T7 Touch:

Součástí balení jsou také dva kablíky, oboustranný USB-C využijete pro připojení k mobilu, USB-C kabel s koncovkou USB-A zase přijde vhod počítačům a notebookům. Ne každý má totiž na své pracovní stanici konektor USB-C. Samotný disk podporuje aktuálně nejrychlejší rozhraní USB 3.2 (gen 2) se zpětnou kompatibilitou, datový tok je oproti předchůdci T5 dvojnásobný. Maximální rychlost čtení je 1 050 MB/s, maximální rychlost zápisu zase 1 000 MB/s. Oproti pevným externím HDD se jedná až o téměř desetinásobné rychlosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správcovská aplikace pro Windows a Android

Mobilní a počítačová aplikace mají pouze dvě úlohy. Můžete přes ně aktualizovat firmware SSD disku, příp. zamknout a odemknout obsah na disku. Buď pomocí hesla (šifrování AES 256-bit), nebo v kombinaci hesla a otisku prstu. V zamknutém stavu se T7 Touch tváří jako 44MB disk, který zpřístupní jen správcovskou aplikaci. Po připojení k telefonu nebo počítači startuje správcovská aplikace s dotazem na heslo či otisk prstu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarků - HD Tune, AS SSD Benchmark, CrystalDiskMark (měřeno na desce s USB 3.0), a A1 SD Bench na Androidu (měřeno u Galaxy S20 Ultra)

Dokud je disk neodemknutý, bliká okolo čtečky pruh modrých diod, po zadání hesla či otisku se diody rozsvítí a po chvíli zhasnou. Pokud na disk něco nahráváte nebo z něj kopírujete, pruh LED diod okolo čtečky otisků prstů se opět rozbliká. Před případným odpojením disku tedy vidíte, zda na něm ještě neprobíhá nějaká datová komunikace. Kompaktní disk můžete využít na cestách pro zálohu pořízených fotografií, nebo třeba jako úložiště filmů. Disk je lehký a skladný, takže se vejde úplně kamkoliv. Jen si k němu nezapomeňte přibalit propojovací kablíky.

Váš názor Další článek: Nový iPhone můžete mít výhodněji. Datart dá bonus a starý mobil vykoupí protihodnotou

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , Otisky prstů, Otisk, Disk, Prst, Pór, Aplikace, Samsun, Čtečka, MAC, Čtečka otisků,