YotaPhone 2: dva použitelné displeje [recenze]

Myšlenku přidat na záda e-ink měl už první YotaPhone, ale až ve druhé generaci se povedlo vyléčit dětské nemoci. Nezkazí to vysoká cena?

První generace nás namlsala. Telefon se dvěma displeji, přičemž ten druhý je e-inkový. Redakcí zaznělo hlasité WOW. Jenže pak se mi Yotaphone první generace dostal do ruky a veškeré nadšení bylo pryč. Používání připomínalo škrábání se levou rukou za pravým. Yotaphone 2 má toto všechno změnit a také tak činí. Ovládání i logika používání zadního displeje zaznamenala obrovský skok kupředu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

První dojmy

Yotaphone 2
rozměry a hmotnost: 145 × 69 × 9,0 mm, 145 g
displej: 5,0", kapacitní AMOLED, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 800 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
36 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Inspirován Nexusem?

Trochu podivný klínový tvar první generace je ten tam. Dvojka vypadá mnohem konvenčněji a hodně mi připomíná starší Nexus S. Jde hlavně o zaoblené rohy při pohledu zepředu, ale i celkový pocit, když máte telefon v ruce. Samotná přední strana pak nenabídne nic nestandardního, vévodí jí 5" AMOLED displej s rozlišením Full HD. Tady těžko hledat zradu, jemnost 442 ppi je skvělá a AMOLED sám o sobě má velmi živé barvy a fantastickou černou. Z druhé strany jsem si ale všiml jemné barevné deformace, pokud se na telefon podívate mírně z boku. Není to omezující a projevuje se to jen občas.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
YotaPhone je zaoblený jak oblázek. Displej s modrozeleným nádechem prozrazuje technologii AMOLED.
Všimněte si efektně řešeného sluchátka.

Pod displejem nenajdete nic a je škoda, že toto nic zabírá tolik místa. Senzorová tlačítka by se sem v pohodě vměstnala, ale výrobce raději sáhl po softwarovém řešení. Nad displejem je pak viditelný telefonní reproduktor a přední kamera. Šasi je sice plastové, ale velmi pevné a robustní. Na spodní straně najdete nabíjecí microUSB kolem kterého jsou dvě mřížky, pod jednou najdete mikrofon, pod druhou hlasitý reproduktor, který se ale moc nepředvedl, má plechový zvuk a maximální hlasitost by mohla být vyšší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obvyklá sada tlačítek a konektorů. Zaujme však řešení „šuplíčku“ na SIM. Je schovaný ve dvojtlačítku pro regulaci hlasitosti.

Na pravém boku najdete zapínací tlačítko a kolébku regulace hlasitosti s integrovaným šuplíkem na nanoSIM, vytáhnete jej přiloženou sponkou. Zadní stranu obsadil druhý displej, který používá technologii elektronického papíru a má rozlišení 960 × 540 „px“, přesněji řečeno obrázkových bodů, na úhlopříčce 4,7". Oproti minulé generaci je kompletně dotykový. Zajímavostí je, že i přes displej využijete bezdrátové Qi nabíjení. Poslední záležitostí na zádech je 8Mpx kamera a přisvětlovací LED.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Není obvyklé, že se mezi generacemi ubírá megapixelů. První YotaPhone měl 13 MPx, druhý má 8. Jak se to projevilo, můžete posoudit níže. 

Zepředu čistý Android

Pozitivně hodnotím to, že se výrobce vykašlal na nadstavbu a použil v podstatě čistý Android 4.4.3, který je doplněn jen o aplikace pro práci s druhý displejem, jinak zde najdete jen aplikace od Googlu. Toto vše se podepsalo na bezproblémovém a rychlém chodu systému. Do jisté míry za to může také procesor Qualcomm Snapdragon 801 a 2 GB RAM, byť v Antutu telefon nesahá na absolutní špičku, pořád jde o velmi výkonný čip.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Android 4.4.3 vypadá jako čistý Android jen na první pohled.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S fotoaparátem si v YotaPhonu příliš nelámali hlavu a použili ten od Googlu. Skvělá volba!
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na ploše čeká složka s YotaApps, to jsou aplikace napsané pro zadní e-ink displej. V nastavení narazíte na engine pro šetření energie.
Klepněte pro větší obrázek
Podržením tlačítka s domečkem se u jiných telefonů zobrazí tlačítko pro vstup do Google Now. Tady je navíc tlačítko (to vpravo) na odeslání aktuálního displeje/screenshotu na zadní displej. Nalevo je tlačítko, které dozadu pošle celý Android.

Data uložíte na 32GB vnitřní paměť a bohužel nemáte možnost ji rozšířit paměťovou kartou. Telefon podporuje LTE na 800, 1 800 a 1 900 MHz, smůlu mají uživatelé Vodafone, který buduje svou síť na 900 MHz. Z dalších nechybí Wi-Fi ac, Bluetooth 4.0, FM rádio, NFC, GPS a GLONASS.

Zezadu Yota

Samotné ovládání zadního dotykového e-inku je velmi intuitivní a rychle se s ním naučíte pracovat. Jen je třeba si zvyknout na to, že e-ink má trochu delší odezvu a animace nejsou plynulé, což není otázkou výkonu, ale technologickým omezením tohoto displeje. Často uvidíte duchy, což je opět vlastnost e-inku. Při každém překreslení obrazovky nedochází k úplnému vymazání původní informace, jinak by displej nepříjemně blikal. Tím že se překreslí obraz jen částečně, není blikání tak časté, šetří se oči, ale daní za to jsou duchové. Po nějaké době používání se displej pochopitelně přepíše celý, blikne a duchové jsou pryč.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pro zadní displej uzpůsobené widgety umí hodně, ale kdyby vám nestačilo ani to, můžete sem pustit běžného Androida.

Prostředí na zadním displeji se kompletně nastavuje na displeji předním a je rozděleno do dvou částí. První je YotaCover, jde v podstatě o tapetu na zadní displej, která vám jen číslem u příslušné ikony oznámí, že máte třeba dva zmeškané hovory. Jde o ochranu soukromí, když máte telefon na uchu, nemusí všichni vidět, co si píšete. Obrázků máte na výběr několik, nebo je můžete brát třeba z Instagramu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jak pracovat se zadním displejem vás naučí velmi praktický průvodce.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V YotaHubu si nastavíte tapety pro zadní displej. Obrázek můžete vybírat z různých zdrojů a záda tak můžete ozdobit prakticky čímkoliv, co najdete, vyfotíte, vytvoříte.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení „zádových widgetů“ je značně košatější.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Každý z widgetů má vlastní nastavení. Tohle se YotaPhonu opravdu povedlo.

Druhou částí je YotaPanel, kde si na pěti plochách vyberete předvolené karty s widgety, nebo si vyberete prázdnou kartu s chlívečky, kam si widgety sami navolíte. Máte přístup ke kalendáři, čtečce knih, mailům, SMS zprávám, přehrávači hudby, denní agendě atd. Až do teď bych řekl, že jde o příjemné vylepšení toho, co uměla první verze, ale to zásadní přichází až teď.

 

Na zadním displeji můžete dělat totéž, co na předním. Skoro.

 

Na zadním displeji je možné pracovat přímo se systémem Android. Na předním nebo zadním displeji podržíte prst nad tlačítkem Home a místo Google Now vyberete zrcadlení. Při používání Androidu na zadním displeji opět musíte počítat s pomalejšími reakcemi displeje, na přehrávání videa to není, ale pořídit si selfie (v tomto případně zadní 8Mpx kamerou) je možné. Kromě Google Now a zrcadlení je možné udělat i screenshot, pokud to uděláte na zadním displeji, získáte klasický otisk obrazovky uložený v galerii, pokud to ale uděláte na přední straně, uloží se aktuální obrazovka na e-ink. To se hodí, když dochází baterie. Libovolná informace, typicky jízdenka, mapa nebo cokoli jiného zůstane na zadním displeji zobrazena i po vybití telefonu.

Tak fotí (a natáčí) YotaPhone 2

Zklamaný jsem z výsledků 8Mpx kamery, snímky jsou jen průměrném, chyběly jim detaily a to stejné musím bohužel konstatovat i u videa, která má problém s plynulostí. Za částku atakující 20 tisíc korun jsem čekal víc. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I když má YotaPhone 2 „jen“ 8 megapixelů, nemá se za co stydět.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stejná scéna, jednou se zapnutým HDR, podruhé bez.

Za ohromnou cenu

Výdrž celého telefonu je hodně závislá od toho, jak moc se naučíte používat zadní displej. S AMOLED panelem budete nabíjet každý večer, při omezení jen na e-ink můžete být bez nabíječky i čtyři dny. Pochválit musím jednoduchost přepínání mezi displeji, když máte rozsvícený přední panel, stačí telefon otočit a stisknout tlačítko pro zapnutí, přední displej se zamkne a zadní odemkne a funguje to pochopitelně i obráceně.

Yotaphone 2 je znovu velmi originální a tentokrát i plně využitelný telefon, byť je cena astronomická, věřím, že si toto netradiční řešení najde svého zákazníka, protože to celé prostě dává smysl.

Klepněte pro větší obrázek

Plusy a mínusy

Druhá generace telefonu se dvěma displeji vychytala snad všechny mouchy předchůdce. Inovace je ale vykoupena vysokou cenou, které ale bohužel vůbec neodpovídá kvalita foťáku

+ Zadní dotykový e-ink
+ Skvělý přední displej
+ Rychlost prostředí na obou displejích

- Cena
- Kvalita foťáku
- Absence slotu na microSD

Diskuze (11) Další článek: Evropané si oblíbili zlaté mobily. Samsung posílí výrobu zlatých S6

Témata článku: Yotaphone, , , , Google Nexus S, Yotaphone 2, Generace telefonu, Obvyklá sada, Telefonní reproduktor, Plechový zvuk, Displej, Zadní displej, Celkový pocit, Přední panel, Škrábání, Rádio NFC, Dotykový e-ink, Příjemné vylepšení, Yota, ? Displej, Úplné vymazání, Skvělá volba, Stejná scéna, Softwarové řešení, Netradiční řešení