Začalo to před 14 lety. Steve Jobs představil první iPhone

  • Steve Jobs předpovídal, že iPhone změní celé odvětví.
  • Stalo se.
  • Sága pokračuje i po 14 letech a Apple je silnější než kdy dříve.

Dne 9. ledna 2007 Apple představil iPhone. Tehdy jsme vydali článek s titulkem „Apple iPhone: srazí smartphony na kolena“. Ani jsme netušili, jakou budeme mít pravdu. Žádná z tehdejších smartphonových platforem už neexistuje...

V historii mobilů najdeme mnoho milníků. Od jednoho z nejvýznamnějších 9. ledna uplyne 13 let. V San Franciscu probíhala konference MacWorld, šéf Applu Steve Jobs vstoupil na pódium a řekl: „Čas od času přijde revoluční produkt, který změní úplně všechno. Dnešek je ten den, dnešek je den, kdy znovu vynalezneme telefon.“ A nemýlil se. Ta keynote vešla do dějin stejně jako samotný přístroj. Pokud si najdete čas a zhlédnete ji (video je níže), jistě pochopíte proč.

Klepněte pro větší obrázek
Od keynote, na které Steve Jobs představil světu revoluční iPhone uplynulo 13 let

Produkt Applu, výsledek několikaleté práce, se zcela odlišoval od tehdejších smartphonů. Ty byly podle slov Steva Jobse neohrabané a příliš složité. Jeho cílem naopak bylo vytvořit maximálně jednoduchý přístroj, se kterým si intuitivně poradí úplně každý. Smartphone pro každého. I když je pravdou, že ze začátku byla jeho cena vysoká – 399 dolarů (se smlouvou u operátora).

„5 let před jakýmkoli jiným telefonem“

Také proto si Apple kladl za cíl cenu snížit a rozšířit i počet trhů, kde se oficiálně prodával. To se povedlo s příští generací. Vylepšený model 3G byl v Americe k mání za 199 dolarů a počet zemí, kde se oficiálně prodával, postupně vystoupal na 70. Byla mezi nimi i ČR, iPhone 3G startoval u všech tří operátorů 22. srpna 2008.

Představení prvního iPhonu:

Jobs zavrhl tlačítka i stylus, nic přece není tak dobré jako deset prstů, se kterými se rodíme. Uživatelské rozhraní a svižnost, se kterou iPhone reagoval na dotyky, to bylo něco nevídaného. Apple přišel s multidotykovým ovládáním a dovedl eliminovat přehmaty uživatele. Měl akcelerometr a zoomování roztažením prstů působilo úžasně.

Diskuze (193) Další článek: Donald Trump je bez Twitteru. Jeho účet byl s konečnou platností zrušen

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 11,