Dědic Samsungu byl odsouzen. Odsedí si dva a půl roku za podplácení a zpronevěru

Kauza z ledna roku 2017 dospěla do svého konce. Přesně před třemi lety byl obviněn tehdejší místopředseda Samsungu, Lee Jae-yong, z uplácení a zpronevěry. Lee měl údajně přenést až 36 milionů dolarů z dceřiných společností Samsungu na účty patřící rodině Choi Soon-sil, která byla velmi blízká rodině bývalé jihokorejské prezidentky Park Geun-hye. Ta musela pro provalení skandálu odstoupit ze své funkce. 

Po třech letech se z Lee Jae-yonga stal dědic Samsungu, který se však vedení firmy účastnit nebude. Podle aktuálního rozsudku stráví Lee dva a půl roku za mřížemi, protože byl usvědčen ze zpronevěry a uplácení. Již dříve si odseděl rok ve vězení (z původního pětiletého trestu), jenže v roce 2018 se vrátil zpět na svou řídící pozici v Samsungu. Mezitím došlo k přezkoumání případu nejvyšším soudem. Ten případ v roce 2019 znovuotevřel a vrátil jej vrchnímu soudu v Soulu. Leemu hrozilo až 9 let za mřížemi, nakonec je trest mírnější, než se zprvu předpokládalo.

Je pravděpodobné, že se Lee odvolá k nejvyššímu soudu, protože ten však již v případu rozhodoval, mělo by být stanovené odnětí svobody verdiktem finálním. Pro Samsung znamená uvěznění Lee Jae-yonga výrazná komplikace, protože nebude existovat zcela jasná hierarchie vedení firmy. Navíc, Lee bude posledním rodinným „šéfem“ Samsungu, v květnu loňského roku totiž potvrdil, že správa firmy na jeho potomky už automaticky nepřejde. Po zveřejnění rozsudku spadly akcie jihokorejského konglomerátu o necelé čtyři procenta.

Via CNN

Diskuze (1) Další článek: VYZKOUŠENO: Galaxy Buds Pro jsou zatím nejlepší sluchátka od Samsungu

Témata článku: Samsung, , , , , Odnětí svobody, Rodina, Uplácení, Lee, Půl roku, Lee Jae-yong, CNN, Podplácení, Dědic, Mříže, Samsun, Vedení firmy, Děd