Dobojováno: ČTÚ operátorům snáz prokáže zhoršení smluvních podmínek

  • ČTÚ vyhrál důležitý spor u Nejvyššího správního soudu (NSS)
  • Jakákoli změna smlouvy, kvůli které zaplatíte víc, je zásadní
  • Pokud ji operátor provede, zhoršil podmínky a vy můžete jít...

Neznáme sice detaily, ale to teď není zcela podstatné. To důležité je část odůvodnění rozsudku NSS, který dal za pravdu ČTÚ (zřejmě ve sporu s některým z operátorů). Zjednodušeně: NSS jasně řekl, že když vám operátor změní smlouvu a vy v důskedu toho zaplatíte víc, zhoršil tím podmínky a jde tak o podstatnou změnu smlouvy.

S pro regulátora příznivým rozsudkem se pochlubil předseda rady ČTÚ Jaroslav Novák na Twitteru:

Celý text rozsudku včetně identifikace žalobce (zřejmě operátor) v tuto chvíli neznáme (časem se objeví na www.nssoud.cz), za to víme, že při podstatné změně smluvních podmínek vás má operátor informovat a říct vám o tom, že můžete smlouvu beztrestně vypovědět.

Plyne to z ustanovení § 63 odst. 6 zákona o elektronických komunikacích. To samo sebou platí už teď, jen máme jasno v tom, že cokoli, co operátor provede, cokoli, co vede ke zvýšení ceny, je podstatná změna smlouvy, což bylo v daném případě zjevně předmětem sporu.

Diskuze (3) Další článek: Chytré hodinky Fitbit dostávají novou verzi systému a několik nových aplikací

Témata článku: , , , , , Pro +, Změna, Celý text, Zvýšení cen, Operátor, Zhoršení, Smluvní podmínka, Zhoršující postavení, Jaromír Novák, Smlouva, Podstatná změna, Nejvyšší správní soud, Změna smlouvy, Www nssoud, Elektronická komunikace, Podmínka, Smluvní podmínky