DxOMark nově testuje selfie kamerky. O špici se dělí Pixel 3 a Galaxy Note 9

Pokud chcete v mobilní branži hledat podle kvality fotoaparátů, můžete se spolehnout na hodnotící žebříček fototestů DxOMark. Francouzská firma se od roku 2012 věnuje výhradně zadním fotoaparátům v mobilech, což se však dneškem mění. DxOMark začal hodnotit i kvalitu selfie kamer, v databázi už má otestováno třináct smartphonů, a jasno máme i o aktuální špičce. Dva modely na prvním místě poměrně výrazně odskočily zbytku startovního pole.

Nový standardizovaný test dostal označení DxOMark Selfie, a snaží se o zhodnocení selfie kamerky ze všech různých úhlů pohledu. Při testování je každým smartphonem pořízeno a následně zanalyzováno více než 1 500 fotek a 2 hodiny pořízených videí, testuje se focení uvnitř a venku, samostatná a skupinová selfie, přirozené scény i umělé scény v ateliéru, a také focení se selfie tyčí ve vzdálenosti 30, 55 a 120 cm od obličeje. Do celkového výsledku se započítává objektivní i subjektivní hodnocení v těchto dílčích kategoriích, a to z pohledu focení a natáčení selfie videí:

  • expozice
  • barevné podání
  • ostrost
  • textura
  • zrnitost
  • artefakty
  • přisvětlení

V současné době má DxOMark otestováno třináct smartphonů, a na špici se zatím drží Samsung Galaxy Note 9 a Pixel 3 se shodně získanými 92 body. Pixel 3 má o chlup lepší kvalitu fotek, Note 9 má na fotkách méně šumu (ovšem při ztrátě některých detailů), exceluje však v oblasti video-selfie. Překvapivě vzadu je Galaxy S9+ se stejnou selfie kamerkou jako u Notu 9, testy však zřejmě probíhaly ještě před lednovou aktualizací, která se zaměřila právě na zkvalitnění pořizovaných selfíček. Xiaomi Mi Mix 3 byl v testu oceněn za inovativní přístup k selfie portrétům.

Představení nového testu DxOMark Selfie:

Diskuze (9) Další článek: Klávesnice jako Moto Mod nevyšla. Na trh půjde jako smartphone s QWERTY

Témata článku: Google, Samsung, , , , , , , Google Pixel 3, Samsung Galaxy Note 9, Celkový výsledek, Zadní fotoaparát, Dobrá kvalita, Pořízené video, Špice, DxOMark selfie, Zhodnocení, První místo, Test, Získaný bod, Inovativní přístup, Focení, DEL, Kamerka, DX +