Galaxy Fold: Samsung má mobil, který uvnitř skrývá tablet. Koupíte ho už za dva měsíce

Žádné překvapení někde na konci tiskovky. Ohebný smartphone nové generace Samsung Galaxy Fold bylo to první, co jsme na dnešní akci viděli. Snad ještě větší překvapení je, že jej Samsung velmi brzy začne prodávat. Startuje se už 26. dubna s cenou od 1 980 dolarů, což je asi 45 tisíc korun, s daní se dostáváme přes padesát. Zda se to bude týkat i Česka, se dozvíme později.

Fold má malý vnější 4,6" displej „smartphonových“ parametrů, po otevření se získáte tablet s Infinity Flex panelem o úhlopříčce 7,3". Základem konstrukce je mechanický kloub. V grafice jsme viděli kovové ozubené převody, v reálu je vše zakryté.

 

Z tiskové zprávy: „O dostupnosti Galaxy Fold v ČR a jeho ceně nebylo zatím rozhodnuto.“

 

Uvnitř jsou dvě baterie o souhrnné kapacitě 4 380 mAh (což není úplně mnoho). Foťáků je rovnou šest – tři vzadu (široký, normál a zoom), dvě selfie kamery ve vykousnutém rohu displeje a jedna kamera je dostupná při zavřeném přístroji. Čtečka otisků prstů našla místo bočnici, takže se k ní dostaneme při zavřeném i otevřeném stavu. Reproduktory dodala koncernová značka AKG a v rozloženém stavu hrají stereo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pár obrázků ze San Franciska

Jinak si Samsung z Foldu dělá výkladní skříň technologií. Paměti UFS 3.0 znamenají dvojnásobnou rychlost čtení dat ve srovnání s konkurencí. Operační paměť 12 GB RAM se jistě bude hodit při provozování tří aplikací, které lze naráz naskládat a aktivně používat na velkém displeji. Zajímavý je i způsob, jakým se přechází mezi malým a velkým displejem a zpět – prostě jen otevřete, aplikace se roztáhne/smrskne, aniž byste přišli o data, rozepsanou zprávu, nebo rozkoukané video. Samsung tomu říká App Continuity.

Podobně jako Galaxy S10, také Fold má Wireless PowerShare. Takže umí kabelem nabíjet sám sebe (obě baterie naráz) a zároveň bezdrátově druhé zařízení – sluchátka, nebo jiný telefon, stačí je položit na Fold.

Prohlédněte si Fold v detailech a v pohybu:

Displej AMOLED Infinity Flex: Osm let vývoje

Vnitřní displej není jenom ohebný. Lze jej úplně přehnout. Přehnutí je intuitivnější pohyb, ale je mnohem obtížnější takovou inovaci zrealizovat. Samsung vynalezl novou polymerovou vrstvu a vytvořil displej, který je přibližně o polovinu tenčí než běžný displej chytrého telefonu. Díky novému materiálu je Galaxy Fold ohebný a odolný, takže vydrží.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
A ještě pár produktových obrázků.

Fold se otevírá hladce a přirozeně jako kniha a zavřít jej lze do zcela ploché a kompaktní podoby, což stvrdí uspokojivé zacvaknutí. Aby bylo možné něčeho takového dosáhnout, vyvinul Samsung sofistikovaný pantový mechanismus s do sebe zapadajícími ozubenými kolečky. Celý mechanismus je umístěn ve skrytém pouzdře, což zaručuje ničím nerušený a elegantní vzhled.

Klepněte pro větší obrázek
Diskuze (115) Další článek: Lenovo ukáže v Barceloně špičkový smartphone, který se v Evropě vůbec neměl prodávat

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy Fold, MOBI, Dolar, Sam, Aplikace, Kter, Velký displej, Fold, Mobil, Wireless PowerShare, Meš, Infinitum Flex, Displej, Samsun, Česká republika, F +,