Garmin Forerunner 745: Když to se sportem myslíte vážně a obejdete se bez map

Nové chytré hodinky Garmin Forerunner 745 jsou pozicované jako běžecké a triatlonové. Co to přesně znamená a jaké jsou rozdíly oproti modelu Forerunner 945, který má k novince nejblíže?

Odlišností je překvapivě málo:

  • Rozměry. FR 745 jsou menší (průměr 44 vs. 47 mm, viz galerie tohoto článku), o pouhé 4 desetiny milimetru tenčí a o fous lehčí (47 vs. 50 g).
  • Menší baterie. Udávané rozdíly ve výdrži jsou značné… V režimu smartwatch FR 745 vydrží týden, FR 945 dva týdny. S aktivní GPS a hudbou je to 6 vs. 10 hodin a GPS bez hudby je 16 vs 36 hodin.
  • Paměť. FR 945 má 14 GB, po stažení map zbývá asi 8 GB. FR 745 má pouze 4 GB, pro uživatele zbývá cca 3 GB.
  • Chybí mapy. Po softwarové stránce jediný zásadní nedostatek. Ne že by hardware nezvládl mapové podklady zobrazit, prostě jde o rozlišení v rámci modelového portfolia.
  • Barvy. FR 945 jsou pouze černé, novinka k tomu přidává bílou, tyrkys a červenou.
  • Novější senzory. Tohle je přirozená evoluce komponent. První testy ukazují, že FR 745 má přesnější lokalizaci. Nejde o zásadní rozdíl, který byste poznali na naměřené vzdálenosti, spíše vás FR 745 lépe přilepí na správnou stranu silnice.
  • Cena. FR 945 oficiálně stojí 14 990 Kč, ale seženete je i o tisícovku levněji. Kultovní řada Fénix díky aktuální akci začíná na 12 290 Kč (model 6S bez map). Nové Forerunner startují na 12 990 Kč, což není úplně málo…

Za pozornost stojí nedotykový displej, u obou modelů je stejně velký (průměr 1,2" a rozlišení 240 × 240 pixelů). Novější displej se subjektivně jeví jasnější, FR 945 už jsou přece jen rok a půl staré hodinky a evoluce je znát.

Pokročilé softwarové hrátky

Jinak Forerunner 745 zvládá téměř všechna lákadla garminovského ekosystému a veškeré sportovní know-how. Změříte kde jakou sportovní aktivitu, nový je režim běhu na dráze, který vykreslí dokonalý ovál a přesněji měří kola, chybí snad jen lezení na stěně (které si Garmin schoval pro řadu Fénix) a skákání z letadla (model Tactix). Dostanete pokročilé tréninkové a analytické funkce, doporučení tras, tréninkových dávek i délky regenerace, skvělá je analýza spánku.

Halda senzorů je přímo na palubě (barometr, kompas, gyroskop, akcelerometr, teploměr, srdeční tep, pulsní oxymetr), další připojíte externě (včetně běžeckých pásů, cyklistických trenažérů atd.). Stáhnete nespočet ciferníků a aplikací. Vzorná je spolupráce se smartphonem, na displeji si přečtete notifikace, na které se dá reagovat. Hodinkami zaplatíte (Garmin Pay), hudbu přehrajete z interní paměti a ze Spotify.

Pro koho ano, pro koho ne

Pokud se dvakrát do týdne proběhnete, abyste se mohli uraženou vzdáleností pochlubit na Facebooku, tyhle hodinky nepotřebujete. Forerunner 745 je ultimativní nástroj pro intenzivně trénující sportovce, kteří pracují s pokročilými metrikami, senzory a tréninkovým plánem.

Výhodou jsou rozměry, hmotnost a funkční výbava. Výdrž je v porovnání s vyšším modelem slabá, ale i velmi aktivní sportovci budou nabíjet maximálně dvakrát týdně, což se dá přežít. Cena je vysoko, ale kdo chce kvalitu…

Příjemná je možnost vybrat si barvu, ale pozor, pokud zvolíte tyrkysovou nebo červenou, prakticky se vyřadíte z oblíbeného vyměňování barevných pásků. Garmin jako by s tím počítal, novinka totiž nemá ani jeden ze skvělých systémů pro rychlou výměnu řemínků (Quick Fit, Quick Release), takže proces zabere více času.

Diskuze (34) Další článek: Xbox Game Pass Ultimate startuje. Na Androidu si zahrajete přes 150 Xbox her

Témata článku: , , , , , , , , , , Senzor, Regenerace, Hudba, F +, Model Forerunner, Tactix, Úraz, Forerunner, Quick Release, Mapa, Model, Garmin forerunner, Evoluce,