Huawei má první notebook s procesorem od Qualcommu. Nový Matebook E tak může být levnější

Huawei rozšířil své portfolio notebooků o konvertibl Matebook E (2019). Letošní notebook ve formě tabletu s odnímatelnou klávesnicí používá opět operační systém Windows 10, ale už jej nepohání procesor od Intelu, nýbrž ARMový procesor Qualcomm Snapdragon 850. Jde o vytaktovaný loňský procesor Snapdragon 845, dobře známý zejména z loňských vlajkových smartphonů.

Výrobce tak elegantně vyřešil potřebu chlazení procesoru, která je pro ARMový procesor obecně méně náročná, a zároveň umožní nabídnout notebook za nižší cenu. Loňský Matebook E (resp. tři roky starý první Huawei Matebook, který byl taky konvertibl) ještě s procesorem od Intelu začínal s cenovkou v přepočtu okolo 30 tisíc korun, novinka se v nejnižší paměťové specifikaci 8 + 256 GB může dostat i pod 20 tisíc.

Nově zvolené výpočetní řešení zároveň může zajistit delší výdrž zařízení na jedno nabití (výrobce udává až 10 hodin) a zároveň umožní nativní konektivitu LTE, která u zařízení na pomezí mezi notebookem a tabletem dává o to větší smysl. Na druhou stranu nemusí podporovat všechny x86 programy, které jde spustit na Windows 10 s Intelem. Zařízení používá dotykový 12palcový 2K IPS displej s poměrem stran 3 : 2, baterii s kapacitou 36,3 Wh. Tloušťka je 8,5 mm a hmotnost 700 gramů.

Diskuze (8) Další článek: RECENZE: Samsung Galaxy A50 — střední třída s minimem kompromisů

Témata článku: Huawei, , , , , , , Pro +, Huawei Matebook, Notebook, Zařízení, Procesor,