Jak bezpečně používat smartphone

  • Bezpečnost má ve spojitosti s mobilem mnoho podob
  • Bakterie, baterie, viry, zloději, děravá paměť...
  • Někdy je řešení jednoduché, jindy prakticky neexistuje

Kolikrát už jste slyšeli, že právě telefon je nejhorším semeništěm bakterií? Přitom řešení je jednoduché – kupte si vodotěsný přístroj a jednou do týdne / do měsíce jej umyjte jemnou hubkou a tekutým mýdlem.

Před rokem se toho hodně napsalo o vybuchujících bateriích, ale jestli máte strach zrovna z toho, rada je také jednoduchá. Kupujte telefony známých značek z oficiální české distribuce (tedy nikoliv levné bezejmenné křápy z čínských e-shopů). Pokud splníte tuto podmínku a nebudete mobil nechávat za čelním sklem auta při tropických vedrech, tak je šance na výbuch baterie nižší než na výhru ve sportce.

Největší riziko dnes představuje ztráta telefonu a to, že se někdo dostane k vašim datům, mailům, kontaktům, uživatelským účtům a fotkám.

I tady je pomoc jednoduchá – kupte si smartphone chráněný čtečkou otisků prstů. Ne že by ji špičkový hacker nedokázal obejít, ale pravděpodobnost, že se zrovna váš mobil dostane do rukou někoho tak šikovného, je mizivá. Tedy při ztrátě či ukradení přijdete o telefon, nikoliv však o digitální identitu.

Data lze chránit i na starším přístroji, který čtečku nemá. Stačí pro přístup do systému nastavit ochranu číselným kódem, nebo grafickým obrazcem. Pokaždé, když vezmete do ruky mobil, to bude znamenat ztrátu sekundu či dvě, ale zvykněte si, stojí to za to.

Vir, trojský kůň, vyděračský software a jiné způsoby útoku na vaše osobní data nebo dokonce bankovní účty. Jak se bránit zde? Část problémů odfiltruje balík bezpečnostního softwaru.

Umí zálohovat data, takže je stačí obnovit do nového telefonu a nepřijdete o nic důležitého. Skvělé jsou funkce pro sledování ztraceného či ukradeného mobilu, které pomohou k jeho návratu k majiteli. Tajně je možné sledovat nejen přesnou zeměpisnou polohu telefonu, ale řadu dalších kanálů, jako jsou textové zprávy, fotky pořízené foťákem, nebo dokonce živý videopřenos z čelní kamerky. Hodit se může i vymazání telefonu na dálku – to když tušíte, že už jej zpátky nedostanete. Všechny tyto funkce jsou pochopitelně závislé na tom, že má mobil přístup k internetu.

Další problémy odfiltruje klasický antivirus. Pro jejich vývojáře dnes nekončí práce tím, že takový software stvoří a prodají jej zákazníkovi. Jejich laboratoře jedou na plné obrátky, z celého světa odchytávají škodlivý software, učí své antiviry bojovat s ním a pak vše formou aktualizací posílají do našich mobilů.

Hitem poslední doby je vyděračský software neboli ransomware. Vnikne do vašeho mobilu, přes celý displej rozsvítí oznámení, že máte zablokovaný přístup, dokud nezaplatíte. Rozhodně však neplaťte, místo toho se rozhlédněte po internetu. Někdy je to úplně jednoduché, jindy složitější, ale i tohoto typu útoku se dá zbavit.

Problém je ale v tom, že řada útoků využívá principy tzv. sociálního inženýrství – nemíří totiž na slabiny chytrého telefonu, ale přímo na jeho majitele. Jeden příklad za všechny. Od České Pošty vám přijde SMS o příchozím balíku a odkaz na formulář, do kterého máte vepsat informace potřebné pro doplnění. Měly by vám přijít podezřelé minimálně dvě věci – že jste si žádný balík neobjednali a že jsou ve formuláři kolonky pro čísla z vaší kreditní karty. Chápeme, že to první se může v každodenním shonu zapadnout, ale to druhé je alarm s nejvyšší prioritou. Problém je, že se formuláře tváří jako weby renomovaných firem nebo oficiálních institucí a nepozorný nebo nezkušený uživatel snadno podlehne.

V Česku se objevily i zprávy slibující 500 Kč slevu na jednom z nejznámějších e-shopů. Stačí stáhnout aplikací z odkazu a zaregistrovat se. Zní to jako typická marketingová výměna něco za něco, ale v tomto případě zpráva nepřišla od Alzy a důvěřiví slevu nikdy nedostali. Osobní bezpečnostní alarm měl zazvonit v momentě, kdy se aplikace z odkazu začala stahovat odkudsi z internetu, nikoliv z Google Play, tedy jediného oficiálního místa pro stahování mobilních aplikací. Telefony jsou proti takové instalaci chráněné, ale stačí v nastavení „Povolit instalaci z neznámých zdrojů“ a do telefonu si zavlečete software, který tam rozhodně nechcete.

Nebezpečí může znamenat i na první pohled nevinná Wi-Fi. Přijdete na autobusové nádraží a asi vám přijde přirozené připojit se k síti „ÚAN host“. Ale co když si tak síť pojmenoval útočník, který momentem připojení odposlouchává veškerou vaši komunikaci včetně přístupových údajů a hesel? V bezpečí jste pouze se šifrovanou komunikací, nebo v síti mobilního operátora (ale to stojí peníze, proto lidé riskují a připojují se na „wifiny“).

Oblast kybernetické bezpečnosti je neuvěřitelně složitá a rizik spojených s telefony je nespočet. Pokud je někdo skutečný expert a bude chtít získat právě vaše údaje, s velkou pravděpodobností se mu to povede. Těšit vás může jenom to, že tak to dnes většinou nechodí. Útoky se vedou hromadně a počítá se s tím, že se nachytá třeba jen velmi malá část obětí. Už dodržování základních bezpečnostních pravidel znamená, že u vás útočník neuspěje a zaměří se na snazší kořist.

Buďte pozorní, přemýšlejte, hlídejte si své přístupové údaje a pamatujte, že zadarmo vám nikdo nic nedá. Na podivně přeložený e-mail slibující stomiliónové dědictví od příbuzného z Kanady už dnes snad nikdo nezareaguje, ale dejte nad formulář logo adresátovy banky, oblíbeného supermarketu, nebo na Facebooku slibte 100 iPhonů za pouhé sdílení a lidi začnou dělat šílené věci... 

Diskuze (15) Další článek: Toto je 10 smartphonů, které v Číně kopírují nejčastěji. iPhone kupodivu není první

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Přístupový údaj, Jak,