Jak fotí Xiaomi Mi 10

Vlajkové Xiaomi Mi 10 staví zejména na 108Mpx snímači, který úspěšně debutoval již v zimě u slabšího modelu Mi Note 10. V případě novinky Mi 10 tu znovu najdeme čtveřici objektivů, na kterých se šetřilo. Tedy alespoň ve srovnání s vlajkovým modelem Mi 10 Pro. Na rozdíl od něj je tu dvojice objektivů spíše jen do počtu.

Kromě špičkového 108Mpx hlavního objektivu zde totiž najdete ještě slušný 13Mpx ultraširoký objektiv. Ovšem zbytek už tvoří jen dvojice foťáků pro makro snímky a zjištění hloubky ostrosti. Navzdory čtyřnásobnému fotoaparátu tak Xiaomi úplně vynechává zoom, což je u takto drahého telefonu škoda.

Sestavení fotoaparátu Xiaomi Mi 10:

  • Hlavní objektiv: 108 Mpx (výsledné snímky 25,2 Mpx), velikost pixelů 1,6μm, velikost senzoru 1/1,33″,  světelnost f/1,69, OIS
  • Ultraširoký objektiv: 13 Mpx, světelnost f/2,4, zorný úhel 123
  • Senzor hloubky ostrosti: 2 Mpx, světelnost f/2,4
  • Makro objektiv: 2 Mpx, světelnost f/2,4

Nicméně hlavní 108Mpx je zde bez jakýchkoliv kompromisů. Díky vysokému rozlišení jsou pořízené snímky fantasticky ostré a detaily jsou skvělé i po dodatečném přiblížení. Toho telefon ostatně využívá pro veškeré zoomování, jelikož narozdíl od modelu Pro postrádá teleobjektiv. V případě 2× až 3× zazoomování tak ztrátu prakticky nepoznáte, u vyšších hodnot až po maximální 10× zoom už kvalita jde ale rapidně dolu a jeho použití prakticky postrádá smysl.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pokud vás u foťáku zaujalo zejména vysoké 108Mpx rozlišení, rád bych upozornil na to, že při běžném použití se jej nedočkáte. Lze jej však vynutit skrze vlastní režim případně i skrze manuální režim, kde jde mimo jiné změnit i expozice, ISO a další vlastnosti fotky. Ve výchozím stavu telefon vždy spojuje 4 pixely do jednoho, čímž vznikají výsledné snímky o rozlišení cca 25 Mpx rozlišením (5792 × 4344px).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zoom 0,6×, 1×, 2×, 10×

I při sníženém rozlišení však telefon kvalitou detailů vyniká. Velmi se mi líbí i živé podání fotografií a práce s velkým dynamickým rozsahem nebo v protisvětle, kde pomáhá zejména povedené HDR. Za zmínku stojí také noční fotky, kde se telefonu snaží velmi dobře redukovat šum. Xiaomi se chlubí také vlastním nočním režimem kombinující dlouhou expozicia skládání více snímků a AI. Výsledek je v noci o poznání lepší, ovšem z mé osobní zkušenosti stále krůček pozadu za vlajkovými modely od Googlu, Huawei či Applu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Noční fotky

Kromě hlavního objektivu je zda také ultraširoký objektiv s velkým úhlem záběru 123°. V praxi jej tedy telefon používá k optickému oddalování (0,6x). Za dobrého světla je velmi dobře použitelný, ale je na něm poměrně patrná komprese a slévání detailů. V noci už kvůli horší světelnosti f/2.4 hodně ztrácí. Trochu zklamáním je i 2Mpx portrétní objektiv, jehož jedinou funkcí je zjištění hloubky ostrosti pro rozostřování pozadí u fotek. To sice funguje vcelku obstojně, přesto   není efekt nijak slavný na poměry vlajkových telefonů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí aplikace fotoaparátu

Jako poslední zde najdeme 2Mpx makro kamerku. Osobně nejsem zastáncem těchto snímačů jelikož většinou vzhledem k limitujícímu rozlišení bývá lepší zazoomovat fotku z hlavního objektivu. To platí bohužel i zde, nicméně musím uznat, že fotky za dobrého světla narozdíl od mnoha jiných telefonů vypadají vcelku použitelně. Navíc lze s makroobjektivem zaostřit opravdu z velmi, velmi malé blízkosti. Přesto si myslím, že hlavní účel objektivu je zde stále spíše marketing než reálné využití.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové makro snímky z 2Mpx snímače

Opomenout nesmím ani čelní 20Mpx kamerku, která selfiemaniaky zaujme hlavně ostrostí a kvalitou detailů. Pozor jen na spoustu zkrášlovacích filtrů, které mají primárně sloužit k vyhlazování obličeje, ale mohou udělat neplechu i rozmazáním jiných věcí na snímku. Líbila se mi možnost pořizovat selfie zamáváním dlaní před objektivem, HDR nebo panoramatické selfie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové selfie

Velkou pochvalu telefon zaslouží za kvalitu videa. To lze natáčet dokonce až v 8K rozlišení při 30 fps, což je vzhledem k dostupnosti a ceně zobrazovací techniky stále spíše hudba budoucnosti, ale jako inovativní krok určitě chválím. Nechybí samozřejmě ani tradiční 4K nebo Full HD rozlišení, oboje až při 60 snímcích za vteřinu.

Video si zaslouží jedničku zejména za kvalitu detailů, plynulost a hlavně stabilizaci, která se zde opravdu povedla. Nechybí dokonce ani režim zpomaleného videa až při 120 fps.

Ukázkové video:

Fotografie v plné kvalitě najdete na úložišti Microsoft OneDrive.

Diskuze (1) Další článek: Vivo X50: Skvělou výbavu a unikátní foťáky doplňuje atraktivní cena

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , Xiaomi Mi 10, F +, Fotka, Telefon, Hloubka ostrosti, Makro, Ostrost, Světelnost, ISO, Full HD, Rozlišení, Rapid, Objektiv,