Kam se hrabou naši operátoři, Elisa má datovou „neomezenku“ nejen pro Finsko

  • Severské a pobaltské země bez omezení a 10 GB ve zbytku EU
  • Finská Elisa ukazuje, že když se chce, tak to jde a daří se jí dobře
  • Čeští operátoři vám za stejné peníze ne(pro)dají ani domácích 10 GB

Tuzemští operátoři utahují datové kohoutky, jak jen to jde, a zaplatit si nechají doslova a do písmene za každý megabajt. Tím, že drží zákazníky pod krkem, dosáhli extrémně nízké průměrné spotřeby, která roste jen pozvolna. Jejich politika dokupování dat a účtování dalších a dalších příplatků vede mnohé k tomu, že data v mobilu raději vůbec nechtějí.

Opačný přístup je k vidění například ve Finsku u operátora Elisa. Ten aktuálně představil datově neomezený tarif nejen pro Finsko, ale také pro Norsko, Švédsko, Dánsko, Lotyšsko, Estonsko a Litvu. K tomu navrch 10 GB v ostatních zemích EU. Měsíční paušál činí 30 euro, aktuálně tedy nějakých 800 Kč. Detaily nabídky.

Co za stejné peníze dostanete od operátorů působících v tuzemsku, darmo mluvit, a to ani neuvažujeme rozdílnou kupní sílu v obou zemích.

Rajattomasti data

Elisa tak hraje se svými zákazníky tzv. win-win partii, což dokazují následující čísla, která zveřejnili analytici ze společnosti Tefficient. Za druhé čtvrtletí Elisa vykázala růst tržeb, zákaznické báze a vzrostl i průměrný objem přenesených dat na SIM kartu. Ten už se točí okolo 13 GB/měsíc. Jen pro připomenutí, průměr v ČR je okolo 1 GB/měsíc.

Za Q2 2017 vykázala Elisa tržby v přepočtu 11,5 mld. Kč, ukazatel EBITDA (zisk před úroky, zdaněním a odpisy) dosáhl necelých čtyř miliard korun. Průměrný výnos za zákazníka v přepočtu 460 Kč. Kompletní zpráva v angličtině. Kbyby vás náhodou zajímalo pokrytí, mapu najdete zde.

Datově neomezený tarif u nás v nabídce velké operátorské trojice nenajdeme, nejblíž je T-Mobile s tarifem Mobil XXL, který obsahuje 60 GB a stojí 2 499 Kč.

dTest podezírá operátory z nekalých praktik:

Diskuze (47) Další článek: HTC objevilo novou dimenzi online marketingu – zobrazuje reklamy na klávesnici smartphonů. Jde ale o chybu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Eli, Nekalá praktika, Zákaznická báze, Operátor, Estonsko, Litva, Kompletní zpráva, Euro, Finsko, Tarif, Opačný přístup, EBITDA