Kauza Česko vs. Huawei: Babiš vykázal mobily čínské značky z Úřadu vlády

Včerejší oznámení, ve kterém Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost označil software i hardware společností Huawei a ZTE za bezpečnostní hrozbu, dalo celé věci punc oficiality.

Co na tom, že nikdo neviděl důkazy, kterými se úřad ohání? Už samotné varování například pro mobilní operátory (jako součást kritické informační infrastruktury státu) znamená „povinnost zabývat se popsanými hrozbami a přijmout adekvátní opatření“. Problém je, že hrozby nikdo nepopsal, takže není zřejmé, co lze považovat za adekvátní opatření.

Zato Premiér Andrej Babiš neváhal a jednal. Nařídil, aby se Úřad vlády ČR zbavil mobilů značky Huawei. Platí to i pro telefony značky Honor, které rovněž vyrábí společnost Huawei? Používá někdo na Úřadu vlády mobily značky ZTE, které se varování také týká? Otázky, na které zatím neznáme odpověď.

Zákazem používání telefonů značky Huawei bude reagovat také ministerstvo průmyslu a obchodu. Soukromé mobily zaměstnanců ztratí přístup do systémů ministerstva.

Ostatní ministerstva a úřady vesměs čekají na právně závazný dokument, který by měl vydat NÚKIB. Počty zařízení značky Huawei používaných v některých institucích mapuje článek na E15.cz.

Diskuze (123) Další článek: VYZKOUŠENO: Samsung Wireless Charger Duo dobije souběžně hodinky i telefon

Témata článku: Huawei, , , , , , , Včerejší oznámení, MOBI, Mobilní operátor, Kybernetická bezpečnost, Soukromý mobil, Bezpečnostní hrozba, Cin, Úřad vlády ČR, Česká republika, Huawei a ZTE, Informační bezpečnost, Čínská značka, Celá věc, Národní úřad, Úřad vlády