Kauza Huawei: Babiš proti Zemanovi a Čína se začíná ohrazovat proti „výmyslům“

Kauzu „Česko vs. Huawei“ jsme opustili s tím, že prezident Zeman varuje před odvetnými kroky čínské strany. ČTK později doplnila, že také zástupci společnosti Home Credit, která na čínském trhu nabízí finanční produkty, vyjádřila obavy o své podnikání.

Premiér Babiš kontroval, že Vláda nemá informace o čínských protiopatřeních, připustil ale, že je možné, že firma Huawei podnikne právní kroky proti Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Na mezinárodní úrovni hodlá Babiš situaci kolem Huawei řešit za necelé dva týdny na ekonomickém fóru v Davosu.

Také se objevila zpráva, že v Polsku zadrželi jednoho ze zaměstnanců tamní pobočky Huawei. Firma jej okamžitě propustila a uvedla, že jeho údajné činy nemají se společností Huawei nic společného, ale incident poškozuje pověst firmy.

 

Čína se ozývá

Nejčerstvější zprávou je, že Čína vyzvala k ukončení výmyslů kolem Huawei. Tamní ministerstvo zahraničí v Pekingu uspořádalo tiskovou konferenci. Mluvčí současnou situaci interpretovala tak, že se některé země snaží využít nepodložená obvinění ohledně bezpečnostního ohrožení k omezení čínských firem.

Vyjádření tedy nemíří přímo proti České republice, jmenovitě se na tiskové konferenci mluvilo hlavně o polské části kauzy, ale určitě i my jsme jednou z těch zemí, které bylo sdělení cíleno.

Z čínské strany jde o první a velmi opatrný krok, ale je velmi pravděpodobné, že další a razantnější budou následovat.

Diskuze (63) Další článek: Nechcete připlácet za data? Virtuál Eri vás sice zpomalí, ale neúčtuje nic navíc

Témata článku: Huawei, , , , , , , Home Credit, Necelý týden, Čínská strana, Obvinění, Právní krok, Pro +, Babiš, Zeman, Cin, Čínská firma, Výmysl, Davos, Čínský trh, Kauza, První krok, Peking, Česká tisková kancelář, Současná situace