Klesá poptávka po repasovaných mobilech. Stabilní zájem si drží jen Apple

Globální trh s repasovanými smartphony poklesl v roce 2020 zhruba o desetinu, uvádí to výzkumná společnost Counterpoint Research. Na vině byl zejména „covidový“ začátek roku a v druhém pololetí už prodeje telefonů z druhé ruky pokles nedokázaly zvrátit.

Studie sleduje zařízení, která před cestou ke druhému majiteli ještě absolvují vyčištění, opravu a výměnu některých dílů (např. baterie nebo zadní kryt). Týká se to většinou vlajkových a dražších modelů. V některých zemích, typicky ve Spojených státech, existují na výkup použitých smartphonů rozsáhlé programy přímo od obchodních řetězců nebo operátorů.

Klepněte pro větší obrázek
Trh s repasovanými smartphony v roce 2020 meziročně klesl o 9 %. Graf ukazuje změny podle regionů | Zdroj: Counterpoint Research

Právě Apple a jeho drahé iPhony, které si dlouho drží hodnotu, jsou nejčastějším artiklem prodávaným na trhu repasovaných smartphonů. Mezi výrobci si Apple drží 42% podíl. Pozice ostatních značek nejsou tak silné. Oblíbené nákupy z druhé ruky jsou potom na rozvíjejících se trzích v Latinské Americe a Indii. Zde jsou předmětem nákupu spíše levnější zařízení střední třídy.

Diskuze (34) Další článek: PITVA: Podívejte se na precizní vnitřnosti Apple Watch

Témata článku: , , , , , , , , , , Poptávka, Operátor, Obchodní řetězec, Counterpoint Research, Latinská Amerika, Globální trh, Oprava, Mobil