Legenda slaví 30 let. Příběh o tom, jak Psion Series 3a předběhl svoji dobu

  • Před 30 lety přišel na scénu vylepšený Psion Series 3a
  • Jeho parametry z něj udělaly nadčasový stroj
  • Z dnešního pohledu má jedinou vadu: nepřipojí se k internetu

Psion Series 3a patří do rodiny legendárních kapesních počítačů Psion. Před třemi desítkami let, kdy mobilní telefony vypadaly jako kufry a přenosné počítače jako tlusté encyklopedie, se objevil doslova kapesní počítač s prostornou obrazovkou a plnohodnotnou QWERTY klávesnicí.

První Psion Series 3 přišel na trh v roce 1991, Series 3a z roku 1993 především zvedla rozlišení displeje a přidala více paměti. Unikátní konstrukce Psionu 3 přitom i dnes působí moderně. Při rozevření se zadní část s bateriemi mírně nadzvedne pro příjemnější sklon klávesnice. Široký černobílý displej s rozlišením 480 × 160 bodů poskytne dostatek prostoru pro psaní textů, vyplňování tabulek nebo organizování času.

Klepněte pro větší obrázek

Napájení zajišťují dvě tužkové baterie. U tohoto starého minipočítače tak stačilo jen vložit baterie a bez problémů se spustil i po více jak 20 letech. U dnešních telefonů s takovou životností raději nepočítejte. I na dnešní dobu je přitom skvělá výdrž počítače, který dokáže na dvě baterky pracovat přes 30 hodin. Samozřejmě displej není podsvícený a procesor běží jen na taktu necelých 8 MHz, ale vše je funkční.

Psion Series 3a pochopitelně neměl připojení k internetu. Soubory se ukládaly do paměti nebo na dvě speciální paměťové karty a ven jste je mohli dostat po připojení kabelem k počítači. Přesto základní nabídka programů dokázala zajistit tehdejší požadavky. Tento kapesní organizér obsahoval adresář s kontakty, textový editor, kalendář, tabulkový procesor a vestavěný programátorský editor jazyka OPL pro vytváření dalších aplikací.

Vyšlapal cestu Symbianu

Velký černobílý displej nebyl dotykový, ovládal se klávesnicí nebo ikonami pod displejem. Vodorovné ikony aplikací pod nimi doplňuje seznam souborů. Další nabídky vždy získáte po stisku klávesy Menu. Operační systém původního Psionu přitom posloužil jako základ systému Symbian, který proslavila Nokia.

Klepněte pro větší obrázek

Pro Psion Series 3a byla dostupná i podpora češtiny. Bohužel data na paměťové kartě zkoušku časem nepřežila, takže češtinu vám ukázat nemůžeme, ale i u nás se pro mnohé stal Psion nástrojem na psaní textů na cestách.

Nástupce Psion 5 získával kladné hodnocení zejména za vylepšenou klávesnici, ale další pokusy Psionu o malé počítače už takovou slávu nezískaly a firma přešla na organizéry pro firemní použití. Dnes tak duch původních organizérů Psion přežívá v počítači Gemini PDA, který s původním Psionem Series 3a spojuje nejen design nadzvedávací klávesnice, ale také tvůrci, kteří vyvíjeli původní organizéry Psion.

Diskuze (11) Další článek: Pomohou s výběrem hole a ukážou členitost greenů. Garmin začal v Česku nabízet golfové hodinky Approach S70

Témata článku: , , , , , , , , , , , , Jak, Starý počítač, Unikátní konstrukce, Aplikace, Dnešní telefon, Jediná vada, Adresář, Menu, Firemní použití, Tužková baterie, Kladné hodnocení, Mobilní telefon, ENC,