Li-Ion baterie dominují a do 5 let se to nezmění. Modernější Li-Pol posiluje jen pomalu

Trhu dominují lithium-iontové (Li-Ion) akumulátory, i když máme k dispozici modernější lithium-polymerovou (Li-Pol) technologii. Na trh byla uvedená už v roce 1996, ani za 23 let se však nedokázala prosadit. Podle statistik předního prodejce baterií, internetového obchodu BatteryShop.cz, tvoří Li-Pol pouze 15 % ze všech prodaných akumulátorů, přitom za posledních 10 let posílily o pouhých pět procentních bodů. Nejčastěji se Li-Pol baterie objevují v produktech značky Apple a noteboocích HP.

Výhodou Li-Pol je vyšší počet nabíjecích cyklů (tedy delší životnost) a hlavně vyšší hustota uchované energie. Pro výrobce mobilních přístrojů to znamená baterie s menší hmotností a kompaktními rozměry. Nevýhodou je vyšší cena. Přitom ne nijak výrazně. „Li-Pol akumulátory jsou při stejné kapacitě zhruba o pětinu dražší než Li-Ion články,“ vysvětluje Radim Tlapák, ředitel BatteryShop.cz.

Příklad Li-Pol baterií dokládá, že se nový typ baterií na trhu v dohledné době neobjeví. „Vědci stále hledají alternativy k lithiovým bateriím. Prosazení se na trhu je však velmi zdlouhavé a finančně náročné. Proto v horizontu dalších pěti let nelze očekávat, že budou dominovat jiné než lithiové baterie,“ uzavírá Tlapák.

Diskuze (19) Další článek: Jako značení dálnic. Áčka od Samsungu pro rok 2020 vsadí na vyšší počet foťáků

Témata článku: , , , , , , Malá hmotnost, Prosazení, Lithiová baterie, Radim Tlapák, Trh, Poma, BatteryShop