MediaTek odhalil 6nm čipsety. Jako jeden z prvních výrobců je použije Realme

Tchajwanský MediaTek reaguje na včerejší premiéru čipsetu Snapdragon 870 5G jeho největšího rivala Qualcommu a představuje dvojici vlastních mobilních čipsetů Dimensity 1100 a 1200. Určeny jsou pro smartphony vyšší střední třídy, kterým zprostředkují i 5G konektivitu.

Pro MediaTek jde o další důležitý posun vpřed, dosud totiž své nejpokročilejší čipsety vyráběla tchajwanská firma 7nm procesem. Nové Dimensity ale přinášejí zmenšení na 6 nm a zároveň jsou první v portfoliu, které používají nová jádra Cortex-A78, vyvinutá společností ARM v loňském roce. Jako první je použil Samsung ve svém čipsetu Exynos 1080.

První mobily za pár měsíců

Dimensity 1200 je osmijádro v konfiguraci 1+3+4 s nejvíce vytaktovaným jedním jádrem na 3 GHz. Proti přímému předchůdci, čipsetu Dimensity 1000+, má být nová komponenta o 20 % rychlejší a zhruba o čtvrtinu úspornější. Dimensity 1100 má maximální rychlost jádra 2,6 GHz. Obě novinky ale sdílejí stejný typ grafické jednotky, devítijádrovou Mali-G77, použitou už u Dimensity 1000+.

Klepněte pro větší obrázek
Zájem o nový čipset MediaTeku už projevilo několik výrobců smartphonů | Foto: Realme

K využití nových komponent MediaTeku už se rovnou přihlásili někteří čínští výrobci, mezi jinými Oppo, Xiaomi nebo Realme. Posledně jmenovaná značka má s čipsety MediaTeku už několik zkušeností, např. Realme X7 Pro prodávané hlavně na asijských trzích, využívá sílu výše jmenovaného Dimensity 1000+. Realme 7 5G dostupné i u nás zase vsadilo na nižší model čipsetu Dimensity 800U. První telefony s novými 6nm čipsety přijdou začátkem 2. čtvrtletí 2021.

Diskuze (4) Další článek: Klesá poptávka po repasovaných mobilech. Stabilní zájem si drží jen Apple

Témata článku: Realme, , , , , , , , , , Med, Oppo X, Čipset, Výrobce, Tchajwan